stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » Nieuwsbrief Streekarchief Bommelerwaard....Verhuizen



Profiel afbeelding

 

27-11-2013  Streekarchief Bommelerwaard Nieuwsbrief

Nog even en de verhuiswagens staan voor de deur op Van Heemstraweg west 11A. Ruim 4 kilometer aan archivalia en documentatie wordt in de week van 9 -13 december verhuisd naar het Regionaal Archief Rivierenland in Tiel. Een boeiend (en natuurlijk belangrijk!) 'nieuw' stukje rivierenland is dan vanaf 2 januari 2014 te bestuderen op de nieuwe studiezaal aan het J.S. de Jongplein 3.


 

Historische markt 30 november

Bent u al nieuwsgierig naar het nieuwe onderkomen voor de Bommelerwaardse archieven in Tiel? Kom dan naar de speciale historische markt op het Regionaal Archief Rivierenland (J.S. de Jongplein 3, 4001 WG) op zaterdag 30 november aanstaande. Van 10.OO uur tot 16.30 uur is er voor jong en oud van alles te doen. U bent dan ook in 'goedheilig' gezelschap, want Sint Nicolaas komt ook tussen 13.00 - 14.30 uur. Om u wellicht uit de brand te helpen neemt Sint Nicolaas een sneldichteres mee. Van 10.30 - 14.30 uur kunt u haar hulp inroepen. En Inpakpiet is aanwezig om uw aankopen op de markt van passend papier te voorzien.

  • Er zijn korte workshops kalligraferen op de behoudsafdeling van het archief
  • Kinderen kunnen meedoen aan een kleurwedstrijd
  • Er zijn rondleidingen door de depots
  • Verschillende historische verenigingen geven acte de presence
  • Ook de Kunstenaarsvereniging Werkplek en het natuurkundig genootschap Physica presenteren zich

En natuurlijk kunt u uw voordeel doen door wellicht dat mooie boek dat u al zo lang zocht voor een vriendschappelijke prijs aan te schaffen. Er zijn ook bijzondere zaken te zien op de stand van antiquariaat Israël Books uit Tricht.


 

Op de valreep: nieuwe aanwinsten

Op de valreep voor de verhuizing heeft het streekarchief twee belangrijke aanwinsten ontvangen. Als eerste is dat de collectie Beckering Vinckers, overgedragen door het Gelders Archief. Deze collectie omvat de wetenschappelijke nalatenschap (fiches met aantekeningen en transcripties) van Harco Beckering Vinckers (1862-1934) die in 1964 aan het toenmalige Rijksarchief in Gelderland is overgedragen. Beckering Vinckers was leraar Nederlands en aardrijkskunde aan de HBS in Zaltbommel en een gerespecteerd geschiedvorser, in het bijzonder voor de middeleeuwse geschiedenis van de stad. Verschillende publicaties van zijn hand verschenen in Gelre. Ook heeft hij een transcriptie verzorgd van het dodenboek van het kapittel van de Sint Maartenskerk in Zaltbommel over de periode 1314 - 1578. Het streekarchief bezat al een collectie archivalia over de familie Beckering Vinckers die door de familie geschonken was. Al veel eerder, in 1964, was een groot fichebestand en enig ander materiaal aan het toenmalige Rijksarchief in Gelderland overgedragen.

De tweede aanwinst is het archief van de Stichting ter bevordering van de welvaart in de Bommelerwaard. Deze stichting is in de Tweede Wereldoorlog opgericht en heeft een belangrijke bijdrage geleverd in de sociaal-maatschappelijke, culturele en agrarische ontwikkeling van de Bommelerwaard in de wederopbouwjaren. De stichting was de motor achter allerlei initiatieven na de oorlog en liet vele onderzoeken uitvoeren op het gebied van landbouw, onderwijs, maatschappelijke zorg, culturele vorming enzovoorts. De werkzaamheden van de stichting stopten in 1979, maar de officiele opheffing vond pas in 2012 plaats. Het archief is ongeordend, maar nog voor de verhuizing naar Tiel wil het streekarchief het materiaal enigszins toegankelijk maken en netjes verpakken in zuurvrije dossiermappen en dozen en roestige nietjes verwijderen.

 

Een deel van het archief van de Welvaartstichting.


 

Verpakken en converteren

Met de verhuizing voor de deur wordt er bij het streekarchief hard gewerkt aan het verpakken, (her)nummeren en etiketteren van archieven. Enerzijds betreft het in versneld tempo verwerken van archiefblokken die al enige tijd op afronding stonden te wachten. Anderzijds worden ook gewoon oude archiefdozen vervangen. Dit alles met als doel dat de Bommelerwaardse archieven op en top materieel verzorgd zijn als ze naar Tiel verhuizen. Met name aan de waterstaatsarchieven is veel aandacht besteed. Een belangrijke klus was het ineenschuiven van verschillende archiefbestandsdelen van de archieven van de dorps- en buitenpolders van na 1838.

In de afgelopen weken is ook hard gewerkt aan de conversie van de huidige archieftoegangen (inventarissen) naar het nieuwe systeem waar bij het Regionaal Archief Rivierenland mee wordt gewerkt. Het omzetten van alle data is gelukt. Nu wordt er nog gewerkt aan de laatste puntjes op de spreekwoordelijke 'i'. Vanaf 1 januari zijn de toegangen/inventarissen te raadplegen via de website van het Regionaal Archief Rivierenland en de website Archieven.nl


© Streekarchief Bommelerwaard

info@streekarchiefbommelerwaard.nl | www.streekarchiefbommelerwaard.nl

 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Henk 2323 - 27 nov 2013 - 14:57







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu