stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » Eigendom WieWasWie van STAP naar CBGProfiel afbeelding

Stichting Archiefprogrammatuur (STAP) en het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) maken bekend dat per 11 november 2014 het eigenaarschap van WieWasWie formeel is overgedragen aan het CBG. STAP-voorzitter Arjan Agema en CBG-directeur Leo Voogt hebben in aanwezigheid van Marens Engelhard (algemeen directeur van het Nationaal Archief), Irene Gerrits (directeur collectie en publiek van het Nationaal Archief) en Tom Versélewel de Witt Hamer (voorzitter van de Raad van Toezicht van het CBG) de overeenkomst op 11 november getekend (foto). Hiermee heeft de overgang van de organisatorische, technische, financiële en inhoudelijke verantwoordelijkheden voor het platform nu formeel zijn beslag gekregen.

In de overeenkomst zijn afspraken gemaakt over de blijvende betrokkenheid van de deelnemers bij het beleid rondom WieWasWie. Daartoe zal het CBG, naast een al functionerend overleg met de databeheerders van de instellingen, ook jaarlijks een overleg met alle betrokken directies beleggen. Daarnaast zal een deelnemersraad worden gekozen, die voor de directe contacten tussen het CBG en het veld rondom WieWasWie zorg zal dragen.

Quote Arjan Agema: “Met de overdracht van WieWasWie sluit STAP een lang en intensief proces van vallen en opstaan af waarin de portal werd ontwikkeld. WieWasWie is naar mijn mening in goede handen bij het CBG en zal verder bijdragen aan een voor bezoekers zekere, prettige en brede toegang tot genealogische gegevens in Nederlandse archieven. Met deze overdracht is een belangrijk deel van het werk van STAP volbracht.”

Quote Leo Voogt: “WieWasWie heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een belangrijke pijler onder de toekomst voor het CBG. Het doet ons veel genoegen dat er een breed draagvlak is ontstaan voor het feit dat wij deze steeds belangrijker voorziening voor alle genealogen en andere onderzoekers nu ook formeel onder onze hoede kunnen nemen. Wij hebben er vertrouwen in dat het goede contact met de deelnemers dat is gegroeid nog kan worden versterkt, zodat het gebruik en het bereik van WieWasWie nog verder zullen groeien."

STAP nam in 2007 het initiatief tot het opzetten van een platform ter vervanging van GENLIAS, dat erfgoedbreed ingezet zou kunnen worden en dat gebruik zou maken van nieuwe technische mogelijkheden. Het platform WieWasWie werd in de jaren 2008-2012 ontwikkeld met projectsubsidie uit de interdepartementale Prima-regeling.

Op 2 juli 2012 ging de beta-versie van WieWasWie live en kreeg het Centraal Bureau voor Genealogie de verantwoordelijkheid voor het beheer van het platform. In de afgelopen twee jaar is WieWasWie technisch en organisatorisch gestabiliseerd. In samenwerking met de negentien deelnemende instellingen groeide WieWasWie naar ruim honderd miljoen persoonsvermeldingen. In 2013 bezochten 1 miljoen onderzoekers de website. WieWasWie bereikt op dit moment gemiddeld een kleine 10.000 bezoekers per dag.

Ben Wegman - 11 nov 2014 - 22:24

Bedankt Ben.

Elisabeth - 13 nov 2014 - 06:48

Jammer, dat je moet inloggen en het geld kost. De ervaring leert mij dat het in het begin weinig is, maar steeds meer wordt gevraagd.

Albert Boers - 19 nov 2014 - 12:39

Een bezoekje aan een archief kost qua vervoerskosten ook veel geld. Tot op heden wordt nog geen geld gevraagd. En eerlijk gezegd: inmiddels werkt de site uitstekend. 

mvg-Ben

Ben Wegman - 19 nov 2014 - 13:26

Beste Ben,

dan doe ik zeker iets verkeerd. 

MvG,

Albert

Albert Boers - 19 nov 2014 - 13:32

Ik heb nog nooit iets hoeven te betalen bij wiewaswie na aanmelding. Wel moet er betaald worden voor informatie en aktes van sommige aangesloten instanties bv CBG voor familieadvertenties.

Maar dat zijn betalingen die niet specifiek door wiewaswie gevraagd worden. 

mvg-Ben

Ben Wegman - 19 nov 2014 - 13:39

WieWasWie is gratis, alleen als er verwezen wordt naar bepaalde archieven, zoals het CBG, moet voor het downloaden van die aktes wel betaald worden. De meeste archieven waren tot nu toe gratis.

Herman Duizend - 20 nov 2014 - 22:45

Vind je werkelijk dat de site goed werkt ? Ik mis nog altijd node het oude Genlias. Wanneer ik voor een huwelijk mijn naam intik, krijg ik een groot aantal sites met die naam, maar dat kan de bruidegom zijn, de bruid, de moeder van de bruidegom, de moeder va de bruid en eventueel één van de getuigen. In Genlias werd erbij vermeld:"moeder van de bruid' of iets dergelijks. Of zoek ik verkeerd ?

Hans Simonis - 21 nov 2014 - 13:59

@ Hans,

In WieWasWie kan je de rol van iemand aangeven. Dit kan je doen in het zoekscherm waar je de gegevens van de persoon invoert. Als je als rol bijv. aangeeft "bruidegom" dan worden alleen de bruidegommen met die naam weergegeven. 

Je kunt de zoekresultaten ook nog verder specificeren. Bijv: je hebt als zoekresultaat een lijst van personen, maar je bent op zoek naar een overlijden. Dan kun je links van de zoekresultaten bij documenttype aangeven "BS Overlijden". En binnen dat documenttype kun je dan weer verschillende rollen kiezen. 

Het werkt iets anders dan in Genlias, maar ik kan er inmiddels prima mee overweg.

Johanna C. - 21 nov 2014 - 14:13

Hartelijk dank. Ik deed het dus inderdaad verkeerd !

Hans Simonis - 21 nov 2014 - 14:29

Bij WieWasWie is zoeken vrij eenvoudig. Bij GenLias moest ook gespecificeerd worden aangegeven, wat er werd gezocht, anders was de kans groot, dat er meer als 500 aktes kwamen. Nu is het makkelijker, naast gespecificeerd zoeken via archief, periode of relatie kan je vaak gratis de betreffende akte downloaden, wat bij GenLias nooit mogelijk was.

Herman Duizend - 22 nov 2014 - 23:17

Ik ben ook helemaal "om", had mijn bedenkingen toen Genlias ermee ophield, maar ik heb inmiddels via WieWasWie alweer zoveel nieuwe dingen gevonden, en met één druk op de knop de originele akte erbij is ook ideaal. En bij het CBG is de site voor de komende tijd in goede handen.

Maarten Krips - 26 nov 2014 - 20:05


Ik vind WieWasWie een geweldige site en goed dat het bij het CBG is ondergebracht En ja als je aktes kan downloaden kost dat bij sommige instellingen inderdaad geld.Maar wat zou dat,je spaart heel wat geld uit door niet altijd zelf naar de div,archieven te hoeven gaan heb zelf 3 betaalde sites op MyHeritage,1 op Geneanet en vriend van het CBG,kost omgerekend een paar tientjes in de maand,maar de mensen doen heel veel en goed werk.Een hobby kost nu eenmaal geld en dit is een geweldig leuke hobby.Ik woon overigens in de Kop van Noord-Holland en de oorsprong van mijn familie komt uit Gouda en de Krimpenerwaard,misschien scheelt dat tav een ander die dichtbij de archieven wonen

Hans de Vrij - 4 dec 2014 - 17:25Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu