stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » VU lanceert crowd-sourcingproject Volkspetitionnement 1878


Profiel afbeelding

Het VU-Centrum voor Religiegeschiedenis heeft maandag het Project Volkspetitionnement 1878 gelanceerd. Iedereen kan meewerken aan de digitalisering van alle 305.000 namen van ondertekenaars van een 'Smeekschrift' aan koning Willem III ten behoeve van het protestants-christelijk onderwijs. Deze handtekeningactie wordt gezien als de eerste massamobilisatie van orthodoxe protestanten in Nederland, die vervolgens vorm kreeg in de Unie voor de School met de Bijbel, de Anti-Revolutionaire Partij en de Vrije Universiteit. Door de achterban gedetailleerd in kaart te brengen, kan nieuw onderzoek worden verricht naar de sociaal-culturele en geografische kenmerken van de verzuiling in het laatste kwart van de negentiende eeuw.

 

Het project is een initiatief van Fred van Lieburg, hoogleraar religiegeschiedenis aan de Faculteit der Geesteswetenschappen, en wordt gefinancierd door de Stichting Dr. Abraham Kuyperfonds. Geschiedenisstudent Koos-jan de Jager is betrokken bij de uitvoering van het project. Via https://velehanden.nl/projecten/bekijk/details/project/picvh_vua is deelname aan het digitaliseringsproject mogelijk. Het projectteam nodigt u van harte uit om mee te werken aan het invoeren van de gegevens uit de scans van de originele namenlijsten. De hiermee opgebouwde database zal in september 2016 worden gepresenteerd op www.vp1878.nl. Vanaf dat moment loopt de tweede fase van het project, waarbij iedereen nadere biografische, genealogische en lokaal-historische informatie kan toevoegen aan de database.

 

Het Project Volkspetitionnement 1878 is in de landelijke media met een artikel in het Reformatorisch Dagblad. Dit artikel is te lezen via http://www.refdag.nl/kerkplein/kerknieuws/handtekeningen_van_petitie_1878_gedigitaliseerd_door_vu_en_emg_1_997924. Hier is ook nadere informatie over het onderzoeksproject te vinden.

Koos-jan de Jager - 20 jun 2016 — 14:47
Dit onderwerp is gesloten, omdat de gebruiker die dit onderwerp startte zich heeft uitgeschreven. U kunt dus niet meer reageren.
Wel kunt u altijd een nieuw onderwerp starten.