stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » VNG adviseert om gezinskaarten offline te halenProfiel afbeelding

http://www.binnenlandsbestuur.nl/gezinskaarten

Veel archiefinstellingen van onder meer steden en provincies publiceren digitale gezinskaarten in hun online archieven.  Dat is op grond van de privacy- en archiefwetgeving echter niet toegestaan. De VNG adviseert dan ook om de gezinskaarten offline te halen.

Klachten
Archiefinstellingen hebben te maken van klachten van burgers over het online publiceren van gezinskaarten. Op deze gedigitaliseerde kaarten staan tal van gegevens over de persoon, de familieverbanden, woonplaats en vorige woonplaatsen, beroep en ook over bijvoorbeeld de kerkelijke gezindte. Volgens de VNG is het op grond van de privacy- en archiefwetgeving niet toegestaan deze gegevens online te publiceren.

Gestegen levensverwachting

Gezinskaarten werden in de bevolkingsadministratie gebruikt tussen 1921 en 1939. Daarna werden ze vervangen door de persoonskaart. De gezinskaarten mogen na 75 jaar worden geopenbaard. Er werd vanuit gegaan dat mensen in de regel na die periode overleden zouden zijn. Maar doordat mensen steeds ouder worden, is dat niet meer per definitie het geval. Ook is het feit dat na 75 jaar de beperking op de openbaarheid op grond van artikel 15 van de Archiefwet vervalt, is volgens de VNG niet voldoende om publicatie te rechtvaardigen. ‘Volgens de Archiefwet geldt een uitzondering voor archiefdiensten om bijzondere persoonsgegevens te verwerken (artikel 2a Aw), het is echter verboden ze ter raadpleging of gebruik beschikbaar te stellen (artikel 2a lid 1 sub d Aw),’ zo stelt de VNG op haar website.

AVG
Online publicatie is wel toegestaan als de betrokkene er toestemming voor geeft of als deze is overleden. Het kost echter veel tijd om dat voor iedereen na te gaan. Daarom gaan er stemmen op om de beperking van de openbaarheid van gezinskaarten uit te breiden tot 110 jaar. Overigens zullen de artikelen in de Archiefwet die verwijzen naar de Wet bescherming persoonsgegevens worden vervangen door verwijzing naar de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), die in mei in werking treedt.

Stefan Lambregts - 9 feb 2018 - 12:10

Dat hele zogenaamde privacy=gedoe is bizar, nu Google en zijn trawanten tot in details alles van je weten. Natuurlijk is niet alle informatie goed om te weten. Als er bijvoorbeeld staat dat iemand naar de gevangenis of een psychiatrische instelling is verhuisd, maar zelfs daar geldt dat het over mensen met tekorten ging. 

Klaas de Graaff - 9 feb 2018 - 17:14

Dus u vindt het prima als er identiteitsfraude met uw gegevens wordt gepleegd? Kan veel narigheid veroorzaken hoor.

Annemarie57 - 9 feb 2018 - 18:01

Leo Bijl - 9 feb 2018 - 20:55

Ik zou het heel jammer vinden, want het geeft veel aanknopingspunten. Maar ik heb ook wel eens levende familie gevonden die verbolgen waren dat ik zoveel informatie van ze wist, zonder dat zij wisten dat dat online stond. Ze stonden dan als kind op een persoonskaart van een ouder. En die geboortejaren gaan door tot 1959, dus die mensen zijn nog jong. Sowieso de geboortedatum maar ook vaak de huwelijksdatum staat vermeld en woonplaats of vertrokken naar. Gelukkig kon ik hun schrik wel sussen, en was het contact voor een goed doel, maar toch..... ik weet niet hoe ik zou reageren als het mijzelf betrof.

Yolanda Lippens - 10 feb 2018 - 09:39

Dit topic gaat echter over gezinskaarten....

Joop Huijssoon - 11 feb 2018 - 14:34

Dit topic gaat echter over gezinskaarten....

@Joop, ik denk dat het voor beide opgaat. 

Yolanda Lippens - 11 feb 2018 - 14:46

Dit topic gaat specifiek over gezinskaarten. Er staan geen persoonskaarten systematisch on-line.

Joop Huijssoon - 11 feb 2018 - 15:58

Wel in Amsterdam.

Yolanda Lippens - 11 feb 2018 - 16:00

Ron Schouw - 18 feb 2018 - 11:39

Daar moet toch iets op te vinden zijn. Hoe commercieel partijen met mijn persoonlijke gegevens omgaan lijkt mij een veel groter probleem. De gezinskaarten hebben mij meerdere malen beter inzicht gegeven bij mijn onderzoek, oa mbt verhuizingen en verlofsperiodes in en buiten Nederland. Trouwens onze overheid vertrouw ik ook niet altijd. Weet een ieder welke instanties gegevens over individuen met elkander delen? Dat leven soms verrassende resultaten op. Dus het lijkt met dat de VNG eerst eens moet nagaan hoe groot het probleem is en wat eraan gedaan kan worden.

Jacob Veenhuysen - 19 feb 2018 - 13:37

Ik heb indertijd ook wel eens geprotesteerd tegen gegevens openbaar maken op gezinskaarten, toen mijn moeder nog leefde. Geen succes.

Amsterdam gaat wel erg ver, vind ik, want daar kun je behoorlijk recente gegevens vinden, alhoewel je dan vaak heel veel al moet weten. Ze schijnen ook namen verwijderd te hebben van de indexen, de lijsten zijn nu veel korter.

Natuurlijk helpt het ons onderzoekers, als we veel gegevens kunnen vinden, en in Nederland hadden we veel minder problemen omdat het allemaal niet in het Engels is en Nederlands een moeilijke taal is.

Maar met Google kun je vertalingen krijgen tegenwoordig. En Open Archieven vertaalt ook, en zij en Family Search bieden je aan om je stamboom op te bouwen en je moet nu bij Family Search registreren met je geboorte-datum! Dus de vraag is, gaan we meer last krijgen met identiteitsfraude? Dan moeten we daar wat aan doen, zeker om mensen te beschermen die met geheugenverlies worstelen en het zelf niet meer kunnen napluizen of ze "gecloned" zijn.

Dus het lijkt me erg zinnig om gemiddeld 10 jaar toe te voegen aan de openbaarheidsgrenzen, zelfs al is de gemiddelde leeftijd bij overlijden nog steeds 76 voor mannen en 81 voor vrouwen.

Met vriendelijke groeten, Aaltje

Aaltje Bosvrucht - 19 feb 2018 - 21:42

Stefan Lambregts - 19 feb 2018 - 22:52

Voor wie er diep op studeren wil, de memorie van toelichting van de Kamer: http://api.ning.com/files/WG7NJrvSUp1xd2CC6T3FwX2Fg7qJo*z*SVGW5MW61afrmHmcsNL1q9wxNwGj-5V4saBEOHUk7OZKuMOJPhzj59mRIj6pAcmN/MvTUAVG2.pdf (via archief2.0)

De Europese Unie heeft nieuwe wetgeving uitgevaardigd en de lidstaten dienen dat uit te voeren, dat gaat zo tegenwoordig; Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 er staat nog net niet boven: Wij Karel V, bij de Gratie Gods, Heilig Rooms Keizer ​

Leo Bijl - 19 feb 2018 - 22:59

Bedankt voor de verwijzing, maar dat ziet er knap ingewikkeld uit. Navraag kost 4 weken en kan onvolledig zijn. Nogmaals lijkt het mij voor de archieven niet zo moeilijk om een regeling te vinden bv door de onderzoeksvraag te wegen. Kamer van Koophandel gegevens zijn heel wat minder goed beschermd. Om over de commerciële verzamelaars nog maar te zwijgen. Dat hier Europese wetgeving wordt ontwikkeld lijkt me logisch. Op een site voor archiefonderzoekers is een onnozele verwijzing naar het Roomse rijk van Karel V dom en ongepast.

Jacob Veenhuysen - 19 feb 2018 - 23:12

Weer zo'n onzinnige discussie. De gezinskaarten zijn al geruime tijd geleden afgeschaft. Laat het a.j.b. zitten. De tijd lost alles op.

Sterkte met het denkwerk.

André

Andre van Elmpt - 20 feb 2018 - 13:46

Ik wist niet dat er op de secundaire bronnen (gezinskaart en persoonslijsten) ook een slot zat.

Je kunt de kopies tenslotte  zo via het CBG kopen en in de archieven zelf liggen ze gewoon in de studiezaal.

Het VNG moet zich realiseren dat het zich nu met dingen gaat bemoeien die eigenlijk niet in zijn straatje passen.

Laat het AVG zich hier maar over buigen.

Begrijp ook de klachten van de burgers niet en hoeveel klachten dat zijn geweest en van wie is niet bekend.

ien lejeune - 20 feb 2018 - 16:59

@André, dat betekent dat je weer naar de archieven toe moet, als die de gezinskaarten überhaupt nog beschikbaar gaan stellen dan eerst na 110 jaar. Dus nu kun je de personen tot 1938 nog vinden, straks kan dit mogelijk pas in 2048!

@Ien, het gaat hier over de gezinskaarten, jij bedoelt de persoonskaarten. De VNG adviseert de archieven om de gezinskaarten offline te halen op basis van de AVG. De bezwaren van burgers kunnen liggen op het gebied van identiteitsfraude.

Stefan Lambregts - 21 feb 2018 - 12:17

Hallo Stefan en Ien, ik denk echter dat het geen echt probleem zal worden om de gezinskaarten te blokkeren. Ze zijn bij vele archiefdiensten al langere tijd in te zien en het is mogelijk daarvan een kopie te maken.

De gezinskaarten blijven in het archief van de gemeente en gaan niet naar het CBG.

De persoonskaarten en persoonslijsten gaan twee jaar na een overlijden naar het CBG. Bij het CBG kan je daarna een kopie daarvan, tegen betaling, opvragen.

Andre van Elmpt - 21 feb 2018 - 13:20


Het gaat er op dat sommige gegevens door datarobots gekopieerd worden en daarna misbruikt worden. VNG toetst de wet aan praktische situatie en het blijkt dat 75 jaar te kort is om deze gegevens automatisch openbaar te maken. Dat je nu iets langer moet zoeken om gegevens boven water te krijgen vind ik geen probleem. Overigens is het naief van instellingen dat de toegang tot gegevens beveiligd worden met geboortedatum. 

Jeroen M.W. van Dijk - 21 feb 2018 - 19:55Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu