stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » Nieuwe Privacywet per 25 mei 2018Profiel afbeelding

Per 25 mei gaat Algemene Verordening Gegevensbescherming gelden.Volgens het artikel van RTL Nieuws gaat het hier om mensen die mogelijk nog in leven zijn of die allemaal om toestemming moeten vragen.

Mij is ter orde gekomen dat het óók zou gelden voor personen die reeds overleden zijn en waarvan gevoelige informatie niet openbaar gemaakt zou mogen worden.

Wie kan hij hier meer over vertellen?

Frits Bode - 6 mei 2018 - 20:34

sprangers - 6 mei 2018 - 21:59

Ik blijf het moeizaam vinden die nieuwe wet, niet alleen de genealogie waarbij,ook hier foto,s geplaatst worden resp. om info en anderen daar dankbaar gebruik van maken als Fam bezit. Maar wij, ons gezin, wordt lastig gevallen door leverantiers van b v  Gas/ electra /water en of je maar je gegeven wil zenden dan hoeven zij geen post te zenden Zelf moet je dan een copier app hebben als jet deze elders wil opslaan en inderdaad het ...gezien  worden door de vele opgestelde camara,s en bij een gebeurtenis  je op het net geplaatst wordt of krant ....ongevraagr ..in principe is dit  ook Copyrigt alsmede een Fam wapen....Misschien zie ik het verkeerd maar meer als 10 jaren kom ik in archieven en copier bestanden....Ook wordt ik of wij benaderd om gegevens   ... moet je dan copyrigt melden ???? wacht  reacties van anderen af 

Henk 2323 - 14 mei 2018 - 14:33

Met alle respect Henk, ik vind het een wat onsamenhangend verhaal, ik heb het 3x gelezen en snap er niets van maar dat kan natuurlijk ook aan mij liggen.

Frank Schotting - 15 mei 2018 - 11:20

Inderdaad Frank, ik kan het helaas (Sorry, Henk) ook niet volgen

Frits Bode - 15 mei 2018 - 12:55

@ Henk ik begrijp je heel goed het AVG zal ook niet wakker liggen als er nog ergens ih archief een gezinskaart verdwaald rond slingert.

Deze wet beslaat een veel groter gebied.

ien lejeune - 15 mei 2018 - 17:39

mogelijk onduidelijke melding, ik heb reeds 3 mails ontvangen van website,s welke ik  bezoek  en daar in wordt  alles gevraagd wie ik ben  en ip adres etc etc  Dit wordt mij op dit moment teveel  en wacht nog even af  hoe het zich ontwikkeld, hier ben ik al jaren lid en heb vele vrienden door uitwisseling gekregen  Publiceer niet maar zend wel gegevens altijd al met  verzoek niet te publiceren Krijg van school gaande verzoeken om info omdat dat voor hun een werkstuk is en nu ook nog eens van wat ik melde  de info te verstrekken van gas en electra bedijven etc Het is niet anders  wij zijn of worden in de massa opgenomen en dat het prive  weg is   Ben wat ouder als vele hier en zal de reden zijn dat ik het er moeilijk mee heb

groet van Henk.

Henk 2323 - 15 mei 2018 - 18:23

Wat betreft het publiceren van Stamboom-gegevens heb ik op mijn website een Privacy-Filter (middels PHP icm MySQL) ingebouwd. Zo voorkom ik dat er (nog) levende personen worden getoond.

Daarom ga ik er vanuit dat die Nieuwe wet op mijn website niet zo'n grote invloed zal uitoefenen.

Frits Bode - 15 mei 2018 - 18:42

NVT 

Henk 2323 - 15 mei 2018 - 19:25

Omdat ik nog steeds een zelfstandige activiteit uitbaat in België moet ik vermeld worden in de Kruispuntbank van Ondernemingen met alle details van naam, adres, telefoon, mail en zo verder. Informatie die open bloot zo maar te grabbel ligt voor iedereen die enige moeite wil doen om die bank te bezoeken en dat is niet zo moeilijk. Met als resultaat dat mijn mailbox uitpuilt van reclame en aanbiedingen van allerhande maatschappijen van auto's over elektriciteit tot cosmetica. Ik meldt mij af op deze sites en een paar dagen later krijgt men weer dezelfde mail maar met een ander afzendadres. Begin maar opnieuw af te melden. Ik krijg ook mails waarin mij tegen betaling mailadressen aangeboden worden en ik kan zelf via filters bepalen welke adressen ik wil. Noemt men dit privacy? Ik heb meermaals bij de Belgische Overheid klachten neergelegd maar men doet geen enkele moeite om deze op te volgen. En nu gaat men plots het ons moeilijk maken omdat wij in onze stamboom een persoon met naam vermelden zonder enig verder detail? Het enige dat werkelijk helpt is te antwoorden op die mails en die mensen een afspraak te geven om ze aan de deur gewoon af te blaffen. Onbeleefd? Heel zeker, maar het helpt wel!

Vriendelijke groeten,

Paul

Cuenen Paul - 16 mei 2018 - 10:52

Ik kende die bank niet, lijkt wat op de Kamer van Koophandel. Uit nieuwsgierigheid even op uw naam gezocht en idd het is verbazingwekkend welke informatie daar staat, volgens die gegevens bent u een zeer bedrijvig persoon in allerlei richtingen, wat niet vermeld wordt is uw huidige adres maar wel uw laatste adres, dat kan natuurlijk hetzelfde zijn als uw huidige adres.

Frank Schotting - 16 mei 2018 - 13:41

De AVG is een aanscherping van de oude privacywet. 

Voor akten van de Burgerlijke Stand geldt dat deze na een bepaalde periode overgebracht worden van de gemeente naar het archief die ze in de regel direct openbaar maakt. Dit gebeurt na bepaalde, wettelijk bepaalde, termijnen:

-          geboorteakten - 100 jaar na geboorte

-          huwelijksakten - 75 jaar na huwelijk

-          overlijdensakten - 50 jaar na overlijden

De regels gelden nog steeds.

Als we deze regels gaan toepassen bij het openbaar maken van onze stambomen kan er niets mis gaan t.a.v. de nieuwe privacywet.

Wel is de nieuwe privacywet van toepassing als geregistreerde persoonsgevens (bijv. van levenden), zonder de toestemming van de betreffende persoon, gepubliceerd worden. Hetzij door de registrator zelf of door een hack op zijn/haar pc.

Cees Eekhout - 17 mei 2018 - 15:22

Van de 'nieuwe' Algemene Verordening Gegevensbescherming maakt Artikel 1, lid 1, 2 èn 3 duidelijk dat de regelgeving betrekking heeft op en zich beperkt tot 'natuurlijke personen'.  Een overledene is géén natuurlijk persoon (meer).

De voorafgaande 'Overwegingen' nr. 27, 158 en 160 (genealogisch onderzoek !) maken volkomen duidelijk dat de AVG niet de bedoeling heeft betrekking te hebben op overleden personen.

Anders ligt dat voor persoonsgegevens van nog levende nazaten van overleden personen.

Alexander Overdiep - 11 jun 2018 - 14:48

Een reactie op de melding van de Hr Overdiep

Er is destijds door Google een advies gegeven op hun Webalbum  Picasa foto,s te plaatsen etc. Nu heeft mijn oom daar een flink aantal foto,s geplaatst van overleden fam leden en nog levende personen Hij is inmiddels overleden Ik heb een toestemming te bekijken maar kan niets veranderen en zijn spullen zijn er niet meer  Is dit nu een probleem  ?????  wie weet het   groet Henk

Henk 2323 - 11 jun 2018 - 16:03

Is dat Webalbum van Picasa een familiealbum? Als de nog in leven zijnde personen geen problemen maken is er n.m.m. geen probleem. Ik begrijp dat dit Webalbum alleen met toestemming te bekijken is d.w.z. dat het niet openbaar is. Uw oom is overleden dus niemand kan nog toestemming krijgen. Ik zou er verder niet van wakker liggen.

Frank Schotting - 11 jun 2018 - 16:53


Ik heb er geen idee van  wie toestemming hebben gehad het webalbum te bekijken en zover ik weet is het inderdaad alleen met toestemming in te zien ,Wat derden er mee doen weet ik niet als de toestemming  aan  anderen door gegeven wordt Het zal afwachten wezen  Ik kan er niets aan doen alhoewel mijn verwanten er op staan. Zelf stappen ondernemen bij Google  daar heb ik geen zin in ben niet zo een Google fan. Dus wacht maar af . Groet van Henk

Henk 2323 - 11 jun 2018 - 17:59Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu