stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » Zoek full-text in VOC-documenten en notariële akten



Profiel afbeelding

Archiefinstellingen als het Nationaal Archief en het Noord-Hollands Archief voeren projecten uit met handschrift­herken­nings­technieken (HTR). Hiervoor wordt een grote hoeveelheid scans en de transcripties aangeboden aan de computer die hierdoor handschriften leert. De algoritmes worden steeds beter, meer dan 90% van alle karakters wordt door de computer juist getranscribeerd.

De archiefinstellingen hebben deze handschriftherkenning losgelaten op diverse (gescande) archieven, waaronder VOC-documenten (Nationaal Archief) en notariële akten (Noord-Hollands Archief). Het resultaat is dat de computer al deze bronnen heeft getranscribeerd, zeg maar "van plaatjes naar tekst" gebracht. En al deze tekst kun je doorzoeken!

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Open Archieven heeft al deze door de computer via hand­schriftherkenning gemaakte transcripties doorzoekbaar gemaakt. Met deze zoekfunctie kunt u de bronnen "full-text" doorzoeken. Dus geef een naam, beroep of plaats op als zoekterm en doorzoek in één keer de volledige transcripties van 2,4 miljoen scans.

 

>> Zoek full-text in VOC-documenten en notariële akten

 

Tip: u komt hier ook via het menu-item 'Transcripties' op de Open Archieven website.

Bob Coret - 16 mar 2021 - 13:50

Wat mooi, en wat knap dat dit nu kan!

Nu nog combineren met de deep-fake mogelijkheden van myheritage en onze voorouders gaan op zoek naar ons! :-)

JP Ouweltjes - 16 mar 2021 - 14:16 (laatst bijgewerkt 16 mar 2021 — 14:18 door auteur)


Dat is weer een mooie sprong voorwaarts!

Het zou wel nuttig zijn als er intelligente sorteer-opties zouden worden toegevoegd, want de zoekresultaten staan nu volledig door elkaar, zonder enige logica

Peter B - 16 mar 2021 - 15:10







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu