stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » Library Lookup Service bij FamilySearch: opvragen akten die vanuit NL en BE niet beschikbaar zijnProfiel afbeelding

Goed nieuws voor degenen die niet in staat zijn of niet in de gelegenheid verkeren om een van de Family History Centers of de Family History Library in Salt Lake City te bezoeken. Vanaf nu kan je via een zogenaamd verzoekformulier scans aanvragen van specifieke akten, documenten en zelfs pagina's uit boeken, die door een van de medewerkers aan jou worden toegezonden.

Deze Library Lookup Service ziet niet alleen op boeken en op akten en documenten die nog niet gedigitaliseerd zijn, maar óók op akten en documenten die reeds gedigitaliseerd zijn, maar vanwege auteursrechtbeperkingen en partnerovereenkomsten een beperkte toegang (dus enkel in te zien bij een Family History Center) kennen.

Voor menig stamboomonderzoeker en familiehistoricus betekent dit weer een enorme vooruitgang. De meest interessante bronnen die nu aangevraagd kunnen worden zijn voor ons Nederlanders en Vlamingen misschien wel de akten van de burgerlijke stand, parochieregisters en kerkboeken uit Duitsland en de burgerlijke stand van voormalig Nederlands-Indië.

Welke documenten kan ik wel opvragen?

  • Documenten waarvan je het filmnummer, digitalisatienummer (DGS) (en mogelijk scannummer) hebt
  • Documenten die NIET achter een zogenaamd "slotje" (camera met een slot) zitten
  • Documenten die wel gedigitaliseerd, maar niet beschikbaar zijn (dus dan staat er een nummer onder DGS en een filmrol i.p.v. camera), bijvoorbeeld vanwege contractuele beperkingen of vanwege het feit dat een deel van de film onder de privacyregels valt

Welke documenten kan ik niet opvragen?

  • Documenten waarvan je het filmnummer, digitalisatienummer (DGS) (en mogelijk scannummer) NIET hebt
  • Documenten die achter een zogenaamd "slotje" (camera met een slot) zitten
  • Documenten die nog niet openbaar zijn conform de openbaarheidstermijnen van het betreffende land (dus niet volgens de regels van FamilySearch)

Hoe uitgebreid moet de informatie bij mijn aanvraag zijn?

Zoals in de reacties bij dit bericht al terecht werd opgemerkt, is het geen onderzoekservice, enkel een opzoekservice, verstrek dus voldoende informatie. Belangrijk is dat aan de hand van de door jou verstrekte informatie het betreffende document door het team van FamilySearch gevonden kan worden, zorg ervoor dat op zijn minst bekend is om wat voor document het gaat (geboorte-, huwelijks- of overlijdensakte, inschrijving in het bevolkingsregister, etc.) en vermeld daarnaast de naam en achternaam van de gezochte persoon in combinatie met een tamelijk specifieke datum (en eventueel nog een aanduiding van de plaats waar het document betrekking op heeft, mocht de film meerdere plaatsen beslaan).

Dat eventueel de exacte dag niet gekend is, is niet zo'n probleem, als je de maand en het jaar maar wel paraat hebt. Het is ook een beetje afhankelijk van het type document dat je zoekt, welke informatie je het best kan verstrekken. Bij een bevolkingsregister of Familienbuch (in Duitsland een bekend fenomeen) doe je er verstandig aan in ieder geval de gezochte personen met naam, achternaam, geboortedatum en -plaats te vermelden en eventueel de periode die het gezochte blad in het bevolkingsregister beslaat.

Lees meer op de site van FamilySearch (Engelstalig):

https://www.familysearch.org/blog/en/library-lookup-service-fhl/

Ga direct naar het verzoekformulier:

https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=s-7mYddfqkquPGHo3rCbeXDgy5vNu0pJhOnXB8jRDZtURURPUUE3UEVLMFhBOTZWUVVLMDJaTEVXSS4u

Indie van Lieshout - 23 jun 2021 - 12:38 (laatst bijgewerkt 11 jul 2021 — 10:00 door auteur)

JP Ouweltjes - 23 jun 2021 - 16:16

Ik heb twee verzoeken ingediend en kreeg na een paar dagen de scans aangehangen aan een e-mail terug.

Eeen fantastische service die op dit moment sneller werkt dan FamilySearch zelf belooft.

Enig minpuntje vind ik dat je van je aanvraag niet een bevestigingsmail krijgt van wat je precies hebt ingevuld in het webformulier. Maar dat is slechts een kleinigheid.

Michaël

Boers 2 - 6 jul 2021 - 18:41

Dus ook @Indie geboorte aktes van 1940 bv welke al gedigitaliseerd zijn krijg je dan te zien?

Lijkt me twijfelachtig hier zit een slot op van 100 jaar en pas openbaar in 2040.

ien lejeune - 7 jul 2021 - 16:08

Nee, uiteraard houdt men zich wel aan de AVG, maar ik heb zo een Huwelijksacte uit Nederlands Indië gekregen en een doopinschrijving uit Duitsland die bij Matricula nog niet online was.

Michaël

Boers 2 - 7 jul 2021 - 19:53

ik heb gisteren ook enkele verzoeken gedaan - maar (uiteraard) nog geen reactie. Maar wel een bevestigingsmail van FamilySearch met daarin mijn vraag

joop h - 8 jul 2021 - 09:26

Ik heb een verzoek gedaan om een huwelijksinschrijving uit Havert (Duitsland) van 1789. 

Op de website van Familysearch zie ik de gegevens van dit huwelijk. En ook "Microfilm Number 174414" (zie https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:JHVT-HYL)

Ik krijg een reactie van Familysearch "I was unable to find an image of this record either on FamilySearch, Ancestry or MyHeritage."

Worden we nu blij gemaakt met een dode mus?

joop h - 8 jul 2021 - 09:59

Ik krijg de indruk dat het werk gedaan wordt door vrijwilligers. De een zal misschien vaardiger zijn dan de ander, maar ik heb 2 uit 2 postieve ervaringen. Voor mij dus zeker geen dode mus. Hoe nauwkeuriger je aangeeft waar het gezochte te vinden moet zijn, hoe groter de kans op succes. Maar, als je 100% overtuigt bent dat wat je zoekt op een bepaalde film staat, dan kun je je verzoek opnieuw indienen en zien of je dan wel resultaat krijgt.

Michaël

Boers 2 - 8 jul 2021 - 20:26

L.S. als je iets wilt vragen, bijvoorbeeld Irene Agnes Litan is geboren in Batavia 13-6-1916 Indonesië maar het is niet bekend welke geboorteakte het is, hoe vul je dan het formulier in of vul je alleen de geboortedatum met naam in. Hoe kom je achter een filmnummer.

wilma van der weel - 10 jul 2021 - 16:11

Op https://www.familysearch.org ga je naar Catalog Search en je zoekt naar "Batavia, Indonesia".
Dan kies je "Civil Registration" en dan heb je twee keuzes:

1. Catatan sipil (kelahiran, perkawinan, perceraian, kematian), Jakarta Pusat, Indonesia, 1851-1982
2. Catatan sipil, Jakarta, Indonesia, 1829-1945

En via één van deze rubrieken moet je dan de juiste film zien te vinden. Geef je het foutieve filmnummer op, dan krijg je zeker niet wat je zoekt.
Maar ik ken geen Bahasa, dus ik weet niet hoe je zeker kunt weten wat het juiste filmnummer is.

Misschien dat iemand anders hier duidelijkheid kan geven.

Michaël

Boers 2 - 10 jul 2021 - 17:27

@Wilma hier het het film en DGS nummer van betreffende film.

Geboorten, huwelijken, overlijden 1910-1923 Leeuwenburgh - LizerFamily History LibraryInternational B1 Floor Film1339033
 
 8439265
Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Dit artikel is in dit centrum voor familiegeschiedenis op microfilm beschikbaar.

ien lejeune - 10 jul 2021 - 19:49

Ok bedankt ik ga het ook proberen, dank je wel voor de hulp.

wilma van der weel - 10 jul 2021 - 21:10

Ien ben je 100% zeker dat dit het juiste filmnummer is? De omschrijving zegt "Uittreksels van geboorten, huwelijken, overlijden, 1817-1923 : verzameling van gegevens van de Burgerlijke Stand, gepubliceerd in de Regerings Almanak van Nederlands-Indië".
Dat klinkt niet als de originele akten van de Burgerlijke Stand, maar ik weet het niet zeker, dus daarom deze vraag.

Michaël

Boers 2 - 11 jul 2021 - 01:10

Het huwelijk dat ik in Batavia zocht uit 1929 stond op film 1208811, Call #8060100 uit de verzameling "Catatan sipil, Jakarta, Indonesia, 1829-1945"

Michaël

Boers 2 - 11 jul 2021 - 01:16


Beste allemaal,

hartelijk dank voor jullie reacties en goed om te horen dat een aantal al een vruchtbaar verzoek heeft ingediend. Omdat toch wat verwarring is ontstaan, heb ik mijn oorspronkelijke bericht aangevuld met wat begeleidende informatie. Hopelijk zijn jullie hiermee wat meer op weg geholpen.

Met vriendelijke groet,

Indie van Lieshout

Indie van Lieshout - 11 jul 2021 - 10:02Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu