stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » Was de inlichtingendienst geïnteresseerd in uw voorouders?Profiel afbeelding

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft zo’n 71.000 dossiers uit de periode 1946 – 1998 overgedragen aan het Nationaal Archief. Het zijn persoonsdossiers van de voormalige Centrale Veiligheidsdienst (CVD) en de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD). Beide diensten zijn voorlopers van de AIVD. De persoonsdossiers zijn dossiers waarin informatie is vastgelegd over personen waar de CVD en de BVD geïnteresseerd in zijn geweest.

Van zo'n 33.598 dossiers zijn de namen niet geanonimiseerd. Dit zijn mensen geboren tussen 1886 en 1921. Je kunt deze collectie nu eenvoudig doorzoeken op Open Archieven! Het resultaat is het juiste toegangsnummer in archief 2.04.125 van het Nationaal Archief.

Slechts enkele dossiers zijn meteen in te zien. Op veruit de meeste dossiers zit een openbaarheidsbeperking van 75 jaar. Voor inzage kan een verzoek worden ingediend bij het Nationaal Archief. Het verzoek wordt aan een paar voorwaarden getoetst; er is toestemming van betrokkene, betrokkene is overleden of er is een onderzoeksvoorstel. Dit om de privacy van de personen die onderzocht worden te beschermen.

Deze collectie is te doorzoeken via https://www.openarch.nl/indexen/30/persoonsdossiers-cvd-bvd-aivd 

Bob Coret - 28 nov 2022 - 11:43Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu