stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Indonesië » Rutten / Bauer familie



Profiel afbeelding

Het zeer uitgebreide artikel (64 pagina's) opgestuurd.

mvg-Ben

Ben Wegman - 10 aug 2018 - 00:08

Ik stuit min of meer toevallig op dit Rutten-Bauerforum. Ben ook geinteresseerd in dit koppel. Ze waren mijn betovergrootouders. Mogelijk voor Egbert (en wie weet nog enkele anderen op dit forum) aardig te weten dat ik boven mijn piano twee schilderijen heb hangen van Catharina Bauer en Joannes Rutten, geschilderd in 1838 door J. Kieft. Van Kieft zijn meer militaire portretten bekend. Beide schilderijen zijn 80 (h) x 67 (br) cm groot. Ze zijn door vererving altijd in de familie gebleven. Catharina is in 1838 24 jaar. Jan Rutten werd in 1796 geboren en zou dan dus 42 jaren zijn. Zij staat in een fraaie jurk afgebeeld, hij in militair gala-uniform. Hij draagt o.a. de militaire Willemsorde op zijn borst. Goede kans dat de schilderijen bedoeld zijn als huwelijksportretten, ook al trouwden ze vijf jaar eerder. Beiden dragen één handschoen (getrouwd met de handschoen, dus op dat moment niet bij elkaar). Het zou voor de hand liggen te denken dat op de trouwdatum de een in Nederland verbleef en de ander in Indië. Maar dat is niet zeker. Het zou evenzogoed kunnen dat ze op het moment van trouwen beiden wel in Indië waren, maar daar niet samen waren. In 1836 waren Catharina (was dit in het dagelijks gebruik Carla of Catrien?) en Joannes (Jan) een tijd met vakantie/verlof in Nederland. Goede kans dat ze toen de opdracht aan Kieft gaven de schilderijen te maken. In 1842 kwamen ze definitief terug naar Nederland (waar ze in Den Bosch gingen wonen). Goede kans dat ze toen de schilderijen zelf pas voor het eerst zagen.

Los daarvan ben ik benieuwd of iemand nu definitief heeft vast kunnen stellen wie de vader en moeder van Catharina waren en waar ze vandaan kwamen.

Groet, Marc

Marc H. - 24 jun 2020 - 19:16


Beste Marc,

Dit is wel een heel mooi bericht van je.

Graag zou ik een foto ontvangen van beide schilderijen.

Zullen we privé email contact gaan maken?

Mijn email is: info@stamboomtheune.nl

Ik heb wel interessante documenten voor je tav Rutten/Bauer.

Tevens benieuwd waar je in de stamboom past.

Die van Rutten richting Heijmans heb ik al uitgezocht.

Fijne avond.

Egbert

Egbert Theune - 24 jun 2020 - 19:27







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu