stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Indonesië » Family History Centre AmsterdamProfiel afbeelding

Ik probeer een afspraak te maken voor een bezoek, maar de telefoon wordt niet opgenomen en de mail niet beantwoord. Het lijkt erop dat ze nog niet geopend zijn na alle corona-perikelen. Zijn de andere FHC's in Nederland wel weer geopend? 

Op de website van de Indische Genealogische Vereniging las ik: 

"Vanwege corona en onderhoud aan de software zijn de meeste Family History Centers gesloten en kunt u voorlopig niet langskomen. Volgens de laatste berichtgeving die we hebben ontvangen zal de sluiting tot circa eind augustus / begin september duren." 

Weet iemand waarom de Nederlands-Indische archieven alleen in de FHC's te raadplegen zijn?

Jeroen Bartman - 15 okt 2021 - 15:02

@ Jeroen,

Ik heb je een persoonlijk bericht gestuurd.

mvg-Ben

Ben Wegman - 15 okt 2021 - 17:56

Ik neem de vrijheid om deze 'subvraag' ook even hier te beantwoorden, zodat de zoekende lezer het antwoord kan vinden.

"Weet iemand waarom de Nederlands-Indische archieven alleen in de FHC's te raadplegen zijn?"

Antwoord:

Van: https://igv.nl/introductie-the-church-of-jesus-christ-of-latter-day-saints-lds-2/

"In de jaren 80 zijn leden van de The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints (gebaseerd op het boek Mormon beter bekend onder hun bijnaam Mormonen) begonnen met het verfilmen van de nog bestaande burgerlijke stand, kerkelijke registers, notariële akten, etc. in Indonesië.

Aangezien deze akten en registers alleen in te zien zijn in Indonesië is dit een geluk voor ons. Want een Family History Center (FHC) van de LDS is de enige locatie voor ons om, onder andere, akten van de burgerlijke stand van Nederlands-Indië te kunnen opzoeken en bekijken. Daarnaast kunt u volledig kostenloos een akte downloaden of fotograferen. [...]

Aangezien Indonesië eigenaar is van deze documenten geldt er een beperking op de toegankelijkheid. Vanuit huis kan de applicatie van de LDS gewoon gebruikt worden met uitzondering van het openen van de betreffende fiche om de akte in te zien. De inhoud van een fiche kan alleen in een FHC van de LDS bekeken worden."

-Bart- - 16 okt 2021 - 16:18

Het is ietwat verwarrend, Indonesië is eigenaar van de documenten maar ze zijn in bezit van de LDS. En er is "een beperking op de toegankelijkheid". Namelijk; vanuit huis kan de applicatie (FamilySearch) gebruikt worden, maar de fiches (de eigenlijke documenten) zijn dan niet te bekijken. Men kan thuis dus wel al een idee krijgen of een gezocht document aanwezig zou kunnen zijn, maar voor het raadplegen ervan dient men naar een FHC te gaan. 

Jeroen Bartman - 16 okt 2021 - 19:37


@ Jeroen, wat je zegt klopt helemaal. 

Eigendom en bezit zijn inderdaad 2 verschillende dingen. De eigenaar van een gestolen horloge is iemand anders dan de bezitter (want die laatste is de dief of een heler...). In het geval van deze documenten (op microfilm) zijn er ongetwijfeld afspraken gemaakt tussen de eigenaar (Indonesië) en de bezitter (de LDS) over de wijze waarop ze geraadpleegd kunnen worden, en daar zijn die beperkingen het resultaat van.

En inderdaad, "Men kan thuis dus wel al een idee krijgen of een gezocht document aanwezig zou kunnen zijn". De beste manier om dat te doen is de volgende documentatie te raadplegen:

1) https://igv.nl/wp-content/uploads/2018/03/nedbsovz.html
2) https://igv.nl/wp-content/uploads/2018/03/Inventarisatie_LDS-films_Indonesie_IGVnl.pdf

-Bart- - 16 okt 2021 - 19:48Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu