stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Indonesië » Johan ( Jan) Sybrand ( Sibrand) Sluiter ( Sluijter ) resident Manipa, overleden 1784; nakomelingen?Profiel afbeelding

1732  Op de Pas Baguale: Christiaan Willemsz. v. Casteele sergeant afkomstig van Delft .

Zijn achternaam was van Casteele. Hij was in 1732 commandant op de Pas Baguale , het fortje Middelburg.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Ook de naam van de vrouw van Johan Sybrand Sluijter heb ik inmiddels gevonden  Elisabeth Stephanus . Ze verkocht als weduwe van Johan Sybrand Sluyter  in 1784  de woning op Manipa.

Groet, Arnold

Arnold Ruiter - 18 jan 2022 - 16:21

Johan Sijbrand Sluijter is geboren op Ambon en ging als kind/jongen , mogelijk na het overlijden van vader, naar Nederland als passagier .

Wie weet wat een passagier betaalde aan de VOC  voor de overtocht als passagier naar Nederland. 

Arnold Ruiter 

Arnold Ruiter - 30 jan 2022 - 12:37

Had de VOC als 'ex-werkgever' niet ook bepaalde verplichtingen t.o.v. de wezen van overleden VOC dienaren? Weduwenpensioenen - soort van - waren er zeker al in die tijd, maar volgens mij konden wezen ook aanspraak maken.

-Bart- - 30 jan 2022 - 16:54

Johan Sijbrand als passagier naar Nederland VOC

Bart, bedankt voor je reactie.

Willem had blijkbaar nog een schuld/lening lopen want op 22 july 1760 wordt  na zijn overlijden nog  f. 464.10 verrekend. En omdat ik ,als ik me het goed herinner, ooit eens gelezen heb dat een bedrag gerekend werd voor de overtocht dacht ik dat  de 464.10 misschien daar voor bedoeld was.

Overigens, en dat moet ik nog wat nader bekijken,  zou de Joseph Willem Sluijter die jij noemde best eens een zoon van Johan Sijbrand kunnen zijn.  Zijn grootvaders zijn immers Joseph  Stephanus en Willem Sluijter. 

 

Groet, Arnold Ruiter   

Arnold Ruiter - 30 jan 2022 - 20:43


Joseph Willem Sluijter een  zoon van Johan Sijbrand Sluijter en kleinzoon van Willem Sluijter en Joseph Stephanus. 

 

Sijbrand Sluijter trouwt met Eliabeth Stephanus. Wanneer het huwelijk plaats vond en waar weten we niet met zekerheid. 

Sijbrand is na zijn aankomst in Indie,   mei 1767 eerst een tijd in Batavia. Tussen 1768 en 1770 vaart hij op de intra-aziatische vaart . In 1771 komt hij op Ternate .

Bij de tellingen van de VOC betrokkenen op Ternate  in 1772 is hij getrouwd en heeft 1 kind , een dochter.  Zijn vrouw is Elisabeth Stephanus en  is de dochter van Joseph Stephanusm,  hoofd van militie op Ternate . Dat weten we omdat Joseph Stephanus, een misstap heeft begaan en afgezet wordt als hoofd van militie en opgestuurd wordt naar Batavia. Joseph Stephanus vrouw en  vier zonen  gaan ook “verplicht”mee naar Batavia.  Johan Sybrand komt in de proces stukken ook voor; hij heeft “vader” gewaarschuwd. 

Vader is dus de schoonvader!!!!

 

1785 juli 12 - okt. 2; dagregister hongitocht, 1784 okt. 28 - dec. 22; bijlagen, 1785 feb. 28 - sep. 15

 

Sergeant Paulus Bartholomeus Stephanus , nevens de soldaten  Petrus Balthazar Stephanus en  Joseph Willem Sluijter  hebben wij gepermitteerd na Java bij hun vader te gaan.  1784/1785????

Joseph Willem Sluijter is niet een zoon maar een kleinzoon!! Van Joseph Stephanus.

Hij is als veertienjarige  soldaat geworden. Geboren tussen 1770-1772 ? 

 

Joseph Willem is een van de vijf kinderen  Sluijter  . Wie die anderen zijn weten ik  helaas nog niet 

Arnold Ruiter - 31 jan 2022 - 20:26Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu