stamboomforum

Forum logoGenealogie Online » Noordermeer * Ouwerkerk [opgelost]


Profiel afbeelding

Wie weet waar joannes (jan of jois) noordermeer getrouwd is met elisabeth (lijsje of lijsbeth) ouwerkerk.

Zij krijgen in 1810 een dochter christina in zwammerdam(bodegraven), in 1811 een dochter joanna in hazerswoude(lijderdorp) .

Anton Freijee

Hij is mogelijk een broer van Cornelis Noordermeer, omdat hij en zijn vrouw doopgetuigen waren in 1810 van een van diens kinderen (link). Die Cornelis was geboren te Valkenburg (link) en had blijkens zijn trouwinschrijving een zus Heintje. In de districtklappers (link) van Zwammerdam e.o. en Valkenburg e.o. vind ik niet het huwelijk dat hier gezocht wordt. Is bekend waar Elisabeth vandaan komt?

Uitgeschreven lid

Uit de overlijdensakte van dochter Christina Noordermeer (zie hier, akte 73) blijkt dat haar overlijden wordt aangegeven door haar stiefvader Johannes Ruel. . 

Elisabeth Ouwerkerk overleed op 13-02-1833 in Aarlanderveen. Zie hier voor de overlijdensakte. Uit de overlijdensakte blijkt dat ze werd geboren in Noord-Waddinxveen.

Johanna C.

Johannis Ruel (ook genaamd Ruun) en Lijsbeth Ouwerkerk trouwden op 4 mei 1823 in Aarlanderveen. Zie hier voor de huwelijksakte (rechterbladzijde). Uit de huwelijksakte blijkt dat Lijsbeth Ouwerkerk werd geboren op 3 februari 1786 in Broek (ZH).
En zie hier voor de eerste bladzijde van de huwelijksbijlagen. De bijlagen staan op image 58-62.

Bij het huwelijk was haar moeder Elisabeth Reijmers nog in leven. Elisabeth Reijmers woonde toen in Rijnsarterwoude.

Johanna C.

Johannes is inderdaad ook geboren in valkenburg 28 okt 1782 ( DTB oegstgeest 12-p35) Lijsbeth is geboren 3 febr 1786 uit jan ouwerkerk en elisabeth remmers (reijmers) in waddingxveen (uit het noordeinde). Ik heb zwammerdam, hazerswoude, oegstgeest en aarlanderveen op huwelijken nagekeken, maar niets gevonden. De doopgetuigen cornelis noordermeer en adriana hennebroek bij het eerste kind heb ik ook gevonden. Lijsbeth is 4 mei 1823 voor de tweede keer getrouwd met johannes ruel (roel). Daarom wordt deze vermeld bij de huwelijken van de dochters christina en johanna.

p.s. Bedankt voor het meedenken

Anton Freijee

Hallo johanna, bedankt.

deze gegevens kloppen, ik had ze al gevonden. Ook het huwelijk en de overlijdingsdata van haar ouders Jan Ouwerkerk en Elizabeth Remmers (Reijmers) heb ik. Alleen de doopdata van de ouders heb ik nog niet. Voor Elisabeth Remmers wordt dat wel moeilijk, want die is geboren in Merzen ( Osnabruck), en daar loop ik met mijn eigen naam ook vast,

Bedankt voor het meedenken

Anton Freijee

In de huwelijksakte van Johannis Ruel en Lijsbeth Ouwerkerk staat niet dat zij eerder getrouwd was, en dat zal dan ook wel niet, waarmee de hier gestelde vraag vervalt.
Ter aanvullende info : de doop van 1810 was RK (link). In het vervolg graag de vraag vollediger stellen, er is hierboven veel dubbel zoekwerk verricht.

Uitgeschreven lid

Peter,

sorry, dat ik de rk vergeten ben. Het is de eerste keer dat ik van dit forum gebruik maak.

al staat er bij het tweede huwelijk niet dat ze weduwe is, het is dan vreemd dat ik tussen 1810 en 1816 vier doop/geboorte akten vind waarbij joannes noordermeer en lijsbeth/elisabeth ouwerkerk als ouders vermeld worden. De eerste twee rk en er staat geen illegat.. bij ??

Anton Freijee

Het lijkt me niet onmogelijk dat er 4 dopen buiten een huwelijk zouden zijn geweest, maar wellicht zijn er andere SF leden hier beter over ingelicht, ik weet weinig van de RK genealogie.

Misschien een idee de doopinschrijvingen van de kinderen even te melden, met getuigen. Heel misschien dat daar nog wat mee gedaan kan worden. Het zou tenminste een indicatie geven van de plaats en jaar van het begin van de relatie Noordermeer x Ouwerkerk.

Uitgeschreven lid

Hm, ik had ongelijk, ze zijn RK getrouwd te Bodegraven op 8.10.1809 (link).

Uitgeschreven lid

Hallo Peter,

Heel, heel hartelijk dank. Je maakt mijn weekend goed.

grtn. en een goed weekend.

Anton Fre.

Anton Freijee

Joannes/Jan Noordermeer is dus in Oegstgeest op 28.10.1782 RK gedoopt.
Hij is een zoon van Pieter Noordermeer en Crijntje van der Lubbe.
Voor hun voorgeslacht zie "Google" via: "Petrus Noordermeer" Lubbe.

G. Karssenberg

Peter, een reeks dopen zonder huwelijk waarbij keurig de naam van de vader was vermeld kwam vroeger wel meer voor. Bij de voorouders van mijn man zit een manspersoon die zelf NG was, terwijl zijn partner RK was. De vier kinderen werden allemaal NG gedoopt. Getrouwd werd pas na de geboorte van de kinderen nadat de bruid was overgegaan tot het NG-geloof - "het ware geloof" zoals de dominee fijntjes in het trouwboek opmerkte.

Liesbeth Niepoort

Hallo Anton, wat was de geboortedatum van Elisabeth Remmers? Op de overlijdensakte staat dat ze in 'Osnabrug' is geboren, maar dat moet dus Merzen zijn?

Cat vd Linden

Catharina van der Linden


Bedankt. Ik ben net bezig om de RK DTBs van merzen te bekijken via data-matricula-online. Misschien kan ik de juiste datum van het dopen van Elisabeth Remmers vinden. Ze was bij haar overlijden in 1825 81 jaar oud.

Vgrtn. Anton Freijee

Anton FreijeePlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu