stamboomforum

Forum logoFamiliewapens » Betekenis familiewapen

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding
........

Buissink

Dit wapen is uit de Noordelijke Nederlanden, vermoedelijk Friesland.

Vanachter het wapen beschreven:

rechts: op goud een zwarte halve adelaar, ook wel Friese adelaar genoemd.

links: op zilver een handmerk, ook wel huismerk genoemd, in zwart. Mogelijk verwijst de letter M naar de familienaam Makkinga, maar net zo goed maakt wat op een M lijkt, deel uit van het totale handmerk.

Als dit wapen uit de 18-19e eeuw stamt, wijst de Friese adelaar er vaak op dat de eigenaar behoorde tot de eigenerfden, dwz. personen die eigen grond in bezit hadden, waarover ze heer en meester waren.

Het zou leuk zijn de vindplaats van dit wapen (of handmerk) te achterhalen, bijv. een zerk, rouwbord, geboortelepel, geboortebeker of zegel, dan weet je ongeveer de ouderdom van het wapen.

Het wapen kent, behalve de vlucht, geen helmteken ontleend aan het wapen, omdat het wapen een handmerk is, en geen sprekend figuur, dat als helmteken fraai te herhalen is, hoewel ook wapens voorkomen met een huismerk als helmteken. Wat op de getraliede helm staat is een vlucht, een stel vleugels, hier in goud. Het dekkleed is van goud, van binnen gevoerd van zilver. Of het dekkleed heraldisch juist is, is de vraag: normaal heeft het dekkleed een kleur en is de binnenzijde van metaal, hier lijken twee metalen gebruikt te zijn.

ChrisvD

Hoi Laurens.

Het rechter symbool lijkt iets uit de vrijmetselarij.

Groet, Piet.

Pieter van de Ruit.

Jan Clavaux


de vlucht zwart en goud?

het dekkleed zwart gevoerd van zilver?

PauwelPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!