stamboomforum

Forum logoFamiliewapens » van der Burg/Burch, gezocht familiewapen?


Profiel afbeelding

Ik ben op zoek naar het familiewapen van van der Burg/burch

Nu ben ik er al een aantal tegen gekomen maar weet niet welke juist is voor mijn tak.

Ben nu uitgekomen bij Adriaen (Arijen) Vranckensz. van der Burg (Burch)(1545-1606) die getrouwd is met Annetge (neeltge) vriesensdr Van Der Burg (Burch) (born Vries) (1545-18-11-1606)

Die heeft een zoon Vranck Adriaensz. van der Burg (Burch) geboren rond 1571

kan iemand mij helpen aan meer informatie?

 

Dank u wel alvast

Laura van der Burg

Dit moet hem zijn:

Beschrijving: "in goud een gebogen, rode schuinbalk."

Jan Clavaux

Dank u wel jan!

Deze ben ik idd meerdere malen tegen gekomen.

 

Kunt u mij misschien vertellen hoe u hier zo zeker van bent dat dit wapen bij deze tak hoort?

Laura van der Burg

Alle delftse Van der Burgen gebruikten dit wapen. (En dat waren er een heleboel)

Jan Clavaux

Ik zit idd even te kijken maar we stammen idd af van de deftse kant.

Dank u wel dan kan ik weer verder!

Laura van der Burg

> Ben nu uitgekomen bij Adriaen (Arijen) Vranckensz. van der Burg (Burch)(1545-1606) die getrouwd is met Annetge (Neeltge) Vriesensdr Van Der Burg (Burch) (born Vries)

De voornaam 'Fries'of 'Vriese' was vroeger vrij algemeen, zie http://www.meertens.knaw.nl/nvb/verklaring/naam/Fries. Wij kennen 'Friso' natuurlijk nog goed.
Die Annetge was dus dochter van zo'n Vriese. Dat zij 'van der Burch, geboren Vries' heette, is dus niet correct, pas op met stambomen als My Heritage!  

De naam Franck van der Burg/ch doet direct denken aan de bekende Delftse familie.
Maar of zij daarbij hoorden? Zie bijv. fischer-sandker.nl.
Een dochter van zoon Vranck Adriaensz van der Burch, boer in Wateringen behorend tot de welgeborenen (bron), en Dignum Pieters van der Valck, Engeltge Vrancken van der Burch, trouwde rond 1645 met Jan Hendricksz Duijvesteijn, boer te Naaldwijkerbroek. Ook welgeborenen, zie dit artikel. Er is sprake van bezit van land en boerderijen.
De welgeborenen lijken vaak af te stammen van bekende oude families. Een bewijs van een link met de bekende Delftse familie met dat wapen ben ik niet tegengekomen. Maar het lijkt me wel waarschijnlijk. Het wapen vinden we bijv. (volgens alsemgeest.hele.nl, maar daar staat jaartal 1379) op de grafsteen van Aem (Adam) Heijndricksz op 't Woudt, die in 1440, net als zijn vader Heijnrick Aemsz van der Burch dat geweest was, leenman van Wateringen werd, zelfs de stamvader werd dat al in 1299. Zij waren de voorouders van de Delftse regentenfamilie.

Om welke burcht gaat het bij 'Van den/r Burch'? Was er vroeger misschien een burcht in Wateringen?
Jazeker, "In de middeleeuwen was Wateringen een belangrijk dorp. ...
De familie 'van Wateringen' die in 1247 als eerste wordt vermeld bouwde in Wateringen een Burcht die tot ver in de 15e eeuw heeft gestaan op de plaats waar nu de 'Hofwoning' staat." (Hist. Arch. Westland).
 

August de Man

Zo dat is een heel verhaal. 

U weet er zeer veel vanaf. Bent u ook geintresseerd in deze tak van de familie?

Ik probeer zoveel als ik kan te verifieren met pagina's die ik vind op internet zodat ik de juiste gegevens heb.

Dit is wel eens lastig vooral nu kom ik niet veel verder omdat ik de ouders niet kan vinden.

Maar het leek mij idd zo dat we afstammen van hof van wateringen.

Maar kon er niet meer over vinden.

Als u mij kunt helpen heel graag.

Laura van der Burg

> Bent u ook geintresseerd in deze tak van de familie?

Niet speciaal in deze tak, maar ik stam af van  (http://home.online.nl/audeman/vanderGoes.htm)
  Catharina van der Burch, die in Delft in 1617 trouwde met Adriaan van der Goes, heer van Naters (linksboven hun wapens). Zij was de dochter van een andere Franck van der Burch; in de familie als geheel ben ik dus zeker geïnteresseerd.
Al het bovenstaande heb ik op internet gevonden. Het zou leuk zijn als iemand de link tussen deze Adriaen Vranckensz van der Burch en 'mijn' familie zou kunnen leggen, misschien is dat mogelijk.

Op fischer-sandker.nl staat dat de vrouw van Adriaen Vrancksz van der Burgh Annetje Vriesendr was òf Neeltgen Ariendr, dochter van Cornelis Vries en Marijke Matthijsdr.. Dat klinkt niet erg vertrouwenwekkend. Als zij een Vriesendochter was zal haar vader eerder Vries Cornelisz zijn geweest. Zoeken naar 'Vries  Cornelisz' 'Wateringen' levert een aantal vermeldingen op in verband met lenen, misschien levert dat nog wat op.

Dat het niet om een arme boerenfamilie gaat, blijkt bijv. ook uit het op http://benwilbrink.nl/genealogie/lee.htm geciteerde

  • Jonge Jan Heindricxss. Duijvestein, ‘wonende in Naeltwijckerbrouck in den ambachte van Wateringen’ en (zijn schoonvader) Vranck Adriaenss. van der Burch, mede wonende in het ambacht Wateringen, verklaarden op 9-5-1626 op assignatie van de erfgenamen van Arent Janss. en Jannetgen Arijens., in leven gewoond hebbende in Naaldwijkerbroek, 2000 car. gld. schuldig te zijn aan de rentmeester van vrouwe Maria van Utrecht, wed. van de heer Johan van Oldenbarnevelt, in zijn leven heer van Berkel, Backum enz., advocaat van Holland en Westvriesland, en dat i.v.m. met de koop van een woning, schuur, barge en geboomte, staande op bruiklanden in Naaldwijkerbroek. De pacht bleek over de jaren 1619-1624 betaald te zijn. Als borgstelling gaf Duijvestein genoemde woning en beiden hun overige eigendommen.

August de Man

Volgens pater Henk Jansen SVD, (overleden 1986), die veel onderzoek in die omgeving heeft gedaan, was Vranck Ariensz van der Burch een zoon van Adriaen Vrancken (zonder achternaam) en Neeltge Ariens. Bewijzen daarvoor heeft hij niet achtergelaten; dat was destijds gewoon nog niet gebruikelijk.
De naam Van der Burgh was bijzonder populair, en veel welgeboren boeren, die bij de aanvang van de 17e eeuw nog geen achternaam bezaten, maar wel een grootvader, grootmoeder of desnoods schoonvader Van der Burgh hadden, begonnen zich zo te noemen.
Ondanks veel onderzoek is niemand er bij mijn weten nog in geslaagd om de bewering van pater Jansen te verfiëren.

Jan Clavaux

Het enigste wat ik nog ben tegen gekomen is dat de vader van adriaen vrackensz. van der burch de man jacob cornelisz van der burch moet zijn. Verder kom ik helaas niet.

Ik kom nu idd vaak het wapen tegen van de rode balk met gouden vlak maar durf nog steeds niet met zekerheid te zeggen dat het ook werkelijk klopt.

Kom dus helaas nog niet verder.

Laura van der Burg

" Het enigste wat ik nog ben tegen gekomen is dat de vader van adriaen vrackensz. van der burch de man jacob cornelisz van der burch moet zijn"

 

Dit is een  kromme zin waar ik geen chocola van kan maken................kun je  iets logischer omschrijven wat je probeert duidelijk te maken?

Annemarie57

Ja hoor geen probleem.

De vader van adriaen vrancken van der burch is naar mijn weten jacob cornelis van der burch.

Ik weet dit niet zeker maar als dit klopt stammen ze idd af van de delfste familie met het wapen goud en een rode balk.

Ik kan er alleen nog geen bewijs voor vinden. En dat zou ik graag willen.

Hopelijk is het nu wat duidelijker 

Laura van der Burg

Als hij het patroniem Vrancken voert is het niet echt logisch dat zijn vader Jacob zou heten. Wat is het bewijs van die zekerheid?

Annemarie57

Als het gaat om Jacob Cornelisz overleden in 1570 en gehuwd met Maritge van Berendrecht die had de volgende kinderen:

 

Nr Kinderen UitHuwelijk Opmerking
1 Cornelis Jacobsz. van der Burch 1 tr. Aeltge Willemsdr. van den Heuvel
2 Machteld Jacobsdr. van der Burch 1 tr. Baerthout Willemsz. [van den Heuvel]
3 Jan Jacobsz. van der Burch 1  
4 Hughe Jacobsz. van der Burch 1  
5 Philips Jacobsz. van der Burch 1 tr. Annetge Gijsbrechtsdr.
6 Katrijn Jacobsdr. van der Burch 1  
7 Stijntge Jacobsdr. van der Burch 1  
8 Maritge Jacobsdr. van der Burch 1 tr. Pieter Cornelisz. van der Meer
9 Engeltge Jacobsdr. van der Burch 1? tr. Jan Fransz. van der Houve

Daar zit geen Adriaen of Vranck tussen...............

Annemarie57


Dat is zeker niet logisch daarom weet ik het ook niet zeker.

Dit is wat ik gevonden heb via goed zoeken. Maar wel op sites waar ik niet veel vertrouwen in heb. Daarom kom ik ook niet verder.

Laura van der BurgPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu