stamboomforum

Forum logoFamiliewapens » Betekenis wapenschildProfiel afbeelding

Goedendag,

Gedurende enige tijd probeer ik de betekenis van een symbool in het wapenschild van mijn familiewapen te ontdekken. Erg ver kom ik niet, maar het lijkt erg op bepaalde symbolen uit de esoterie en/of vrijmetselarij. Hiervan heb ik echter geen enkele kennis. Zou een van jullie mij wellicht verder kunnen helpen?

Hartelijk bedankt!

http://myalbum.com/album/9fRY2kMA8iLY

Buissink - 18 mar 2016 - 13:46

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Willem Hak - 18 mar 2016 - 14:03

Geachte heer Hak,

Vriendelijk bedankt voor het plaatsen van de afbeelding. Ik kreeg het maar niet voor elkaar.

Buissink - 18 mar 2016 - 14:06

Zie ook eerdere vraag uit 2014 :  https://www.stamboomforum.nl/subfora/181/2/48262/0

Willem Hak - 18 mar 2016 - 14:09

Mijn link van 16 apr 2014 om 19:37 is niet meer geldig.

Nieuwe link: http://martinikerkbolsward.nl/kerkgebouw/geschiedenis-van-de-martinikerk/huismerken/

Overigens is het erg verwarrend, om in 2014 een vraag te stellen, waarop een aantal reacties komt, daarop niet te reageren, de vraag vervolgens te verwijderen, en hem twee jaar later opnieuw te stellen.

Jan Clavaux - 18 mar 2016 - 14:20

Dit heb ik zojuist ook gevonden, een zogeheten 'hermetic cross'

http://symboldictionary.net/?p=1438

Buissink - 18 mar 2016 - 14:26

Misschien is het goed om dit eens te bestuderen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Huismerk_%28heraldiek%29

"In de vorm van de huismerken valt op dat de vorm van een 4 veel voorkomt. Dat kan worden verklaard uit de onhandigheid van de analfabeten; zij waren niet gewend om tekens te schilderen of te graveren en wie een pen in zijn vuist neemt en probeert om een huismerk na te tekenen zonder zijn pen van het papier te nemen, zal ontdekken dat een "4" vaak vanzelf ontstaat."

prettig weekend.

Jan Clavaux - 18 mar 2016 - 14:42

En dan ook nog de enige suggestie uit 2014 die nergens op slaat, nl. de vrijmetselarij, als serieus ter discussie voorleggen!
Op de volgende link staan ter inspiratie 956 soortgelijke huismerken die door A. Pathuis alleen al in Groningen bijeen verzameld zijn. http://www.redmeralma.nl/huismerken.htm
Het zou interessant zijn eerst maar eens de vindplaats van het wapen te vermelden en op welke grond dit wapen toegeschreven kan worden als familiewapen van een familie Buissink.

ChrisvD - 18 mar 2016 - 15:41

Geachte heer van Dijkum,

Zoals reeds door mij aangegeven, heb ik van heraldiek nauwelijks kennis. Zodoende klonk de opmerking over een eventueel verband met de vrijmetselarij mij niet ongeloofwaardig in de oren. Vooral wetende dat er vrijmetselaars bij mij in de familie zitten/hebben gezeten. Ik snap dan ook niet goed waarom u dusdanig gepikeerd reageert.

Aan alle overige heren die gereageerd hebben, ik dank u hartelijk! Het heeft er inderdaad alle schijn van dat het een huismerk betreft. 

Buissink - 18 mar 2016 - 15:51

Ik neem er aanstoot aan dat vragen eenzijdig verwijderd worden waardoor antwoorden in het luchtledige komen te hangen. Bijv. mijn opmerking over de M van Makkinga zal ongetwijfeld met de vraag te maken hebben gehad maar is voor mij niet langer te achterhalen. Persoonlijk zie ik de bijdragen aan het stamboomforum, of welke 'mailing list' dan ook, als een archief, waaruit anderen voor hun onderzoek kunnen putten.

ChrisvD - 18 mar 2016 - 16:37

Dit wapen laat de Friesche adelaar zien de naam Jvm is Jacob van Makkinga (Mackinghe). Niks bijzonder , dit is een gemaakt logo door iemand die wat knutseld. Dus is niet vreemd dat dit wapen vaker voorkomt ivm knutzelpraktijken. Gewoon de letters aan rechterdeel aanpassen. Het wapen van van  Mackinghe had geen letters mogen vertonen maar eerder drie koeien en een grifioen. Deze familie tak is doordat ze vrije boeren waren ( groene luiken)en watersnoodramp in 17 de eeuw vertrokken naar elders . De adelijke familie die daar woonde vonden deze boeren een doorn in het oog ze bezaten de vrije boeren niet . De meeste van de zeven vrije boeren zijn vertrokken naar Overijssel en noord Holland. Deze vrije boeren waren tegen het Koninklijk huis en vrij gevochten. Bekend als echte koppige rebelse  Stellingwerfers die vaak recht moesten worden gezet door het bisdom Utrecht.

A mak - 26 apr 2016 - 18:15

O ja er is onderzoek gedaan naar de stamboom Makkinga ze gaan tot circa 1680 ( en een vermelding in Urk in 16 de eeuw) helaas is i.v.m brand veel gegevens verwoest.  Let wel op , dat dit deel van Friesland ooit ook bij Drenthe heeft behoort. Dus zoek werk wordt alleen maar moeilijker ik loop vast. En Kerspel wijzigingen zijn er ook.  Makkinga was eerder Mackinghe voorkomende voornamen zijn o.a Roelof, Evert, Johannes, Ali,

A mak - 26 apr 2016 - 18:28

Dit wapen is denk ik 30 jaar geleden gemaakt of laten maken door waarschijnlijk ene m Makkinga of D Makkinga en is ergens in Ommen op een voordeur te zien in volle glorie. Mis alleen de kleuren geel en zwart en rood waarbij geel en rood lichte accenten zijn. Het schijnt dat de Makkinga naam al meer dan 280 jaar in Ommen voorkomt. Dus zoek in Ommen Overijssel. Ook westen van Nederland meestal ten Noorden van Den Haag hebben ze geleefd of leven daar nog.

A mak - 26 apr 2016 - 18:49

Geachte heer Mak,

 

Het wapen moet ouder zijn dan 30 jaar, aangezien het uit nalatenschap van mijn overgrootmoeder komt, als dit de correcte term is( de grootmoeder van mijn moeder ).

Kunt u mij wellicht vertellen waar in Ommen dit wapen te vinden is? Mijn ouders zijn zelf namelijk woonachtig in een dorpje tien kilometer van ommen verwijderd, genaamd Dalfsen. Daar ik hier nog regelmatig op bezoek ga, is het een kleine moeite om even verder te rijden richting Ommen.

 

Mijn dank is groot!

Buissink - 29 jun 2016 - 09:03


Beste Laurens,

Waar precies deze voordeur met familiewapen is weet ik nu niet meer... als kind wel, (raadpleeg old Ommen, darde klokke kun je nog iest vinden) ...maar ik woon al jaren niet meer in Nederland. Zelf ben ik ook een Makkinga en dus verre familie van elkaar.
Wij gaan terug tot 1680 en lopen vast (15de eeuw / 16 de eeuw zijn de gegevens te onbetrouwbaar, veel gegevens zijn bij een brand vernietigd). Het familie wapen heeft men naar het schijnt laten zien bij partijcentrum Lindenberg, omdat al 250 jaar de naam Makkinga's in Ommen voorkomt. Maar toen was ik kind en dat moet inderdaad circa 30 / 35 jaar geleden zijn geweest. 

Greetings 

A mak - 14 jan 2017 - 21:12Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu