stamboomforum

Forum logoFamiliewapens » Familiewapen Van Langevelde? opgelostProfiel afbeelding

Ik heb hier een afbeelding van een familiewapen met onderschrift Van Langevelde, met zes blauwe leliën op een zilverkleurige achtergrond.
Het wapen is handgeschilderd, afkomstig uit een geruimd archief uit Terneuzen, en iemand uit een andere tak van de familie heeft het in zijn zegelring staan, maar dit is dan ook alles wat ik ervan weet. Bij mijn weten is het wapen niet terug te vinden in officiële bronnen

Een enkele afbeelding zegt niets, maar het intrigeert me dat iemand, onafhankelijk hiervan, het wapen in een zegelring heeft gezet. Totnogtoe hebben naspeuringen in de familie tot niets geleid, maar ik vraag me nog steeds of iemand meer van dit wapen weet?

Izak van Langevelde - 9 nov 2019 - 14:11

Het lijkt identiek te zijn aan een familiewapen Langeveld (zonder E)

https://cbgfamiliewapens.nl/zoeken?view=detail&id=a7c53405-3024-4354-8e9f-f99d6cec4881

https://cbgfamiliewapens.nl/zoeken?view=detail&id=6f20f5ce-cf2b-49da-aa1c-da9f0d15d50f

De familie Van Langevelde komt in Nederland voornamelijk voor in Zeeuws-Vlaanderen, en ontleent zijn naam aan een plaatsje onder Zele (Oost-Vlaanderen)

De familie Van Langeveld heeft zijn wortels in de Hollandse binnenduinen en ontleent zijn naam aan Langeveld bij Noordwijk.

Beide families zijn dus niet aan elkaar verwant.

Jan Clavaux - 9 nov 2019 - 14:18 (laatst bijgewerkt 9 nov 2019 — 14:45 door auteur)

Da's nou aardig, ik heb wel eens 'ergens' op varianten van de naam Van Langevelde gezocht, maar genoemde site is mij blijkbaar door de vingers geglipt. Resteert de vraag in welke context getoonde zegels zijn opgedoken, kan ik dit online terugvinden, of moet ik daarvoor naar het CBG? Hierbij ook nog de mij bekende versie van het wapen.

Ontzettend bedankt!Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Izak van Langevelde - 9 nov 2019 - 19:44

Een mooie afbeelding.

Ik heb geen flauw idee, hoe je op die website verdere details kan vinden.
Maar het ligt voor de hand, dat het schepenzegels zijn van de diverse zuidhollandse families,
waarvan sommige leden in vroeger eeuwen in het plaatselijk bestuur zaten.
Zo vind ik al een Dirk van Langeveld, die schout van Katwijk was in 1362.

Jan Clavaux - 9 nov 2019 - 20:22

Izak

Als je op Langevelt zoekt krijg je ook een aantal resultaten, sommige met varianten (brisures). Er staat er één bij met bronvermelding: een Frans wapenboek uit 1825 en een uit 1748-1755.
Dirk van Langeveld die Jan noemde (althans, vermoedelijk dezelfde) is wel een wapen op een zegel bekend. Maar ik heb er eerlijk gezegd weinig van kunnen maken, veel te onduidelijk maar in elk geval geen zes lelies.

Groeten, Frans

Frans Angevaare - 9 nov 2019 - 21:04

Is er hier iemand die dit Franse wapenboek toevallig in de kast heeft staan?

Izak van Langevelde - 10 nov 2019 - 11:25

Ik heb het niet in de kast staan, maar je kan het hier kopen https://www.ebay.fr/itm/323942592923 €450 Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

(en dan hoop ik dat we het over dezelfde boeken hebben)

Hier kan je de plaatjes gratis inzien http://boutique.genealogie.com/blasons/noms-famille-Langevelt-van-n2584194

sprangers - 10 nov 2019 - 17:14

Zie ook het Armorial van Rietstap, een standaardwerk.

Vermoedelijk hebben leden van de familie Van Langevelde in het verleden
gezocht naar hun familiewapen, en hebben ze zich abusievelijk het wapen
Van Langevelt toegeëigend.

Het gebruik maken van andermans wapen, al dan niet bewust, is al eeuwen oud,
en wordt in de heraldiek aangeduid met de term usurpatie

Jan Clavaux - 10 nov 2019 - 20:34

Tsja, da's een hoop geld voor documentatie over andermans familiewapen. Is bekend of er in dat boek nog bruikbare informatie over de familie staat, of is het echt alleen een afbeelding? Ik ben het met Jan Clavaux eens dat de meest waarschijnlijke optie is dat iemand, al dan niet familie, het wapen met de leliën abusievelijk heeft toegeschreven aan de familie Van Langevelde. Het aardige is dan wel weer dat iemand de moeite heeft genomen hier een schilderwerkje van te maken, ik dateer het als 20e eeuws, en geef het de status van huisvlijt. Een leuk weetje is dat we inmiddels een Lelie van Langevelde in de familie hebben, kleindochter van mijn broer.

Izak van Langevelde - 10 nov 2019 - 20:44

Izak, het boek op eBay is het Armorial van Rietstap waarheen de link van Jan Clavaux verwijst. Dus dat bespaart je €450. En nee, er staat over Van Langevelt dus niet meer in dan dat het wapen Hollands is en bestaat uit zes blauwe lelies op een zilver veld.

sprangers - 11 nov 2019 - 12:33

Mijn vragen zijn beantwoord, allemaal bedankt voor de bijdragen. Wat ik me alleen nog afvraag is hoe je een brug zou kunnen slaan tussen familiewapen en stamboom. Is dit een kwestie van zoeken naar documenten die toegeschreven kunnen worden aan een persoon, en die bijvoorbeeld een lakzegel met wapen dragen, of zijn er naslagwerken die een en ander met elkaar in verband brengen?

Izak van Langevelde - 11 nov 2019 - 13:49

In ‘de Nederlandsche Leeuw’ 135 blz 212 is een artikel verschenen van R de Neve over wapenpublicaties Nederlands Patriciaat opgenomen. Een korte beschouwing daarover van JA de Boo is opgenomen ‘Heraldisch Tijdschrift’ 4-2019. Hierin komt wapenusurpatie aan de orde en op welke manier heraldische bewijsvoering dient plaats te vinden.  Misschien interessant in dit verband?

Harry van de Kerkhof - 14 nov 2019 - 10:23

Hallo Izak van Langevelde.

Dit wapen hangt geschilderd bij mijn moeder aan de muur in Goes.

Het is geschilderd door Douwe l. van der Meer uit Terneuzen.

Volgens mijn moeder heeft de schilder onderzoek gedaan naar het familiewapen.

Ik vermoed dat hij het wapen van de familie Van Langevelt heeft genomen.

Overigens ben ik op zoek naar het geschrift / boekje: 11 generaties van Langevelde

Wie kan mij daaraan helpen? 

Een kopie is ook prima?

Jack van Langevelde - 6 okt 2020 - 11:48

Dat betekent dat er meerdere originelen zijn? Leuk om te weten wie de schilder was! Het lijkt er inderdaad op dat de schilder is uitgegaan van het familiewapen van de familie (Van) Langevel(d/t), die komt uit Noordwijk en omgeving, en heeft niets van doen met de familie Van Langevelde.

Het geschrift '11 generaties VAN LANGEVELDE - Ze kwamen van Langevelde en gingen via Eksaarde en Hontenisse naar Hoek, Zaamslag en verder' is gepubliceerd in het Zeeuws Genealogisch Tijdschrift - Van Zeeuwse Stam, Nr 131, van december 2005. Als je me je email adres stuurt per PM, dan kan ik je de pdf sturen, en dan kunnen we zien hoe we nou precies familie zijn.

Izak van Langevelde - 6 okt 2020 - 13:15


Dank voor je reactie Izak.

Ik ben sinds kort lid hier en kan nog geen PM's verzenden.

Zou super zijn als je de pdf over '11 generaties van langevelde' kan sturen aan xxx_jack@hotmail.com

Mijn dank is groot.

Jack van Langevelde - 6 okt 2020 - 14:13De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu