stamboomforum

Forum logoFamiliewapens » Wapen Van der WerveProfiel afbeelding

Na vele jaren zoeken heb ik in het handschriften van notaris Hartman de Custer het wapen achterhaald van Cornelis Davidsz. van der Werve, de broer van mijn tot nu toe verste voorouder Jan Davidsz van deer Werve (ca 1615-1678). Hartman de Custer was zeer genealogische en heraldisch geïnteresseerd en vroeg zijn klanten hun familiewapen te tekenen en genealogische bijzonderheden te noteren.

Ik wist dat Cornelis in de kerk van Sommelsdijk begraven is, met zijn wapen op de zerk, maar die is helaas door brand in de kerk verloren gegaan.
Het wapen is mij dus nu bekend en het bevestigt mijn reeds 30 jaar bestaande vermoeden dat de vader van Jan en Cornelis, David van der Werve, een telg was van de bestaardtak van de Goesse adellijke familie Ruychrok van der Werve. 

Het wapen wijkt iets af van dat van de Ruychrokken. Dat van de Ruychrokken is groen met een zilveren dwarsbalk, het wapen van Cornelis van der Werve heeft extra nog drie zilveren bollen in het wapen, onder de dwarsbalk.
Ik vermoed dat dit het wapen is van een van zijn voormoeders, mogelijk van de familie Van Schagen.

Ik heb het vermoeden dat David een zoon is van Joost Jansz. van der Werve, die in de 16e eeuw veelvuldig voor komt in de archieven van  de Goesse notaris Levendale. Ook zijn zoon David wordt daar in genoemd, maar zonder gegevens over een huwelijk of kinderen.

Wie weet meer over deze link en wie kan meer vertellen over het wapen met de dwarsbalk en de drie bollen en waarom deze variant mogelijk ontworpen is? 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum 

Andre Sijnesael - 14 dec 2020 - 16:52


Dag André,

Ik zie dat je na een week nog geen reacties hebt gehad. Een ander forum waar je op je vraag misschien meer reacties krijgt, is MiddeleeuwseGenealogie@groups.io.  Je moet eerst lid worden door een e-mail te sturen naar: MiddeleeuwseGenealogie+subscribe@groups.io
Op je e-mail komt een antwoord met een link erin. Door op de link te klikken bevestig je je lidmaatschap van de discussiegroep.

De discussiegroep wordt bevolkt door specialisten in Middeleeuwse Nederlandse genealogie.

Michaël

Boers 2 - 21 dec 2020 - 23:23Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu