stamboomforum

Forum logoFamiliewapens » Hulp gezocht bij familiewapens op gevelsteenProfiel afbeelding

In 2015 ben ik in het bezit gekomen van een gevelsteen met daarop een familiewapen (zie foto) Kennelijk heeft deze gevelsteen al heel lang op een zoldertje gelegen bij een overleden tante van mij in Zeeland. In 1965 is de gevelsteen in verband met ruimtegebrek meegenomen door een achternicht van mij en haar man die in een later stadium deze gevelsteen aan mij hebben gegeven. Zij wilden dat de steen bij iemand terecht zou komen van familie van de eerdergenoemde overleden tante. Het bijbehorende verhaal wat de bezitter van de gevelsteen had is dat hij van mijn tante had gehoord dat deze steen in het bezit was gekomen van haar opa, dus mijn over-overgrootvader en dat die de steen mogelijk ergens op een marktje in Zeeland had gekocht. Verdere details over de verkrijging kan ik niet geven en zullen ook niet meer achterhaald kunnen worden, omdat alle betrokkenen inmiddels zijn overleden. Tevens kreeg ik van de bezitter nog wat oude documentatie mee n.a.v. correspondentie met het Centraal Bureau voor Genealogie. In deze correspondentie wordt alleen melding gemaakt van het feit dat een van de op de gevelsteen voorkomende wapens (op de afbeelding rechts) zou hebben toebehoord aan een zekere Henderik PAUWELS, die kennelijk in 1527 burgemeester is geweest van Middelburg en aan Francois PAUWELS die burgemeester van Middelburg zou zijn geweest in 1530, 1533, 1536 en 1540. (Als wapenafbeelding wordt hierbij vermeld dat het wapen rechts een friese adelaar is, een klok en 2 achtpuntige sterren)

Mogelijk is er bij de namen gebruik gemaakt van patroniemen. In deze correspondentie werd tevens melding gemaakt van het feit dat er geen wapen bij de heraldiek voorkwam zoals afgebeeld op het wapen aan linkerzijde van de steen. Deze informatie is dus afkomstig van het Centraal Bureau voor Genealogie en aangezien er voor 1811 geen gebruik werd gemaakt van achternamen zullen deze namen waarschijnlijk ook niet de echte namen zijn zoals wij die in de huidige tijd kennen.

Voor verder onderzoek heb ik contact opgenomen met de Archeoloog van Erfgoed Zeeland. Hij deelde mij mede dat de steen, die van marmer is, waarschijnlijk niet uit de 16e eeuw dateert, maar gezien de stijlkenmerken eerder uit de 18e eeuw. Vermoedelijk is het een onderdeel van een binnendecoratie geweest. Hij benadrukte echter het belang van de vondst van deze gevelsteen en zag graag dat de steen behouden zou blijven ten behoeve van het Zeeuwse Erfgoed. Aangezien er echter niet vastgesteld kan worden waar de gevelsteen van afkomstig is (locatie of object) zal de steen ook niet kunnen worden opgenomen in een museum of andere opslag.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Omdat ik geen enkele ervaring heb met dit soort objecten i.r.t. familiewapens wil ik hierbij de hulp inroepen van personen die dit wel hebben en mij daarin willen helpen dan wel mij op het spoor kunnen zetten voor verder onderzoek.

Mijn doel hierbij is om te kunnen achterhalen waar deze gevelsteen mogelijk vandaan komt en of er achterhaald kan worden wie de families zijn waarvan de beeltenis op de gevelsteen te zien is. Uiteindelijk zou ik deze gevelsteen beschikbaar willen stellen aan nazaten/nabestaanden van de gevelsteenfamilie/families als achterhaald kan worden of die er nog zijn.

Sjaak Knuit - 7 apr 2021 - 16:42Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu