stamboomforum

Forum logoFamiliewapens » Familiewapen TimmermansProfiel afbeelding
Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Dit familiewapen zou toebehoren aan de familie Timmermans. Echter welke familie Timmermans is nog niet duidelijk. Ook is het niet duidelijk of dit wapen werkelijk is en niet verzonnen.

Via htps://nl.wikipedia.org/wiki/Zeven_geslachten_van_Brussel#T

lijkt dit wapen samengesteld uit 2 familiewapens. t.w. Sweerts en Serhuyghs ("De Coudenberg ook wel genaamd Serhuyghs") Waarbij een zekere Jacop Tymmermans (c.a. 1376) wordt vernoemd. Het zou dus kunnen dat deze Jacop dit wapen heeft aangenomen. De vertandingen zouden conform het wapen van de fam. Sweerts wel scherper en langer moeten zijn. Ik kan echter niets terugvinden dat en verband legt tussen de familie Timmermans en dit wapen.

Is er iemand die iets meer kan vertellen over de totstandkoming van dit wapen? En mogelijk op weg kan helpen om vanuit dit gegeven ook verder te kunnen rechercheren naar ca. 1700, de nazaten van deze Jacop Tymmermans?

met vriendelijke dank, Hans Timmermans

J.B. Timmermans - 30 aug 2021 - 10:45

Toelichting voor de forumleden.
Dit topic is op mijn advies een vervolg op
https://www.stamboomforum.nl/subfora/2/2/79236/0 
maar dan uitsluitend toegespitst op het wapen.

Dit is wat Rietstap er over te melden heeft:
Parti-émanché d'argent en de gueules, au chef d'azur, chargé de trois fleurs-de-lis d'argent ou de trois maillets d'or

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jan Clavaux - 30 aug 2021 - 11:14 (laatst bijgewerkt 30 aug 2021 — 11:14 door auteur)

Bedankt Jan, dat was me inderdaad het algemeen Forum gemeld. Dat bevestigt dat het wapen kennelijk juist is weergegeven en een oorsprong heeft. Echter nog niet duidelijk is welke Timmermans/Tymmermans hieraan gekoppeld kan worden. Zelfs Jacop wordt slechts genoemd in relatie tot de families Sweerts en Serhuyghs, maar hoe of wat en of hij gekoppeld kan worden aan dat wapen is mij nog niet helder. Van andere(?) Jacoppen Timermans/Tymmermans/Timmerman die rond 1376 en wat later zijn op te duikelen, kan ik ook geen verband vinden. Dus als iemand verder de weg kan wijzen, heel graag!

J.B. Timmermans - 30 aug 2021 - 12:36 (laatst bijgewerkt 11 sep 2021 — 12:50 door auteur)

"lijkt dit wapen samengesteld uit 2 familiewapens. t.w. Sweerts en Serhuyghs [..] Waarbij een zekere Jacop Tymmermans (c.a. 1376) wordt vernoemd. Het zou dus kunnen dat deze Jacop dit wapen heeft aangenomen [..]"

Ik denk niet dat op deze wijze een verband gelegd kan worden. a) Timmermans is een veel voorkomende beroepsnaam resp. patroniem, waarvan de naamdragers tot zeer verschillende families zullem behoren. b) De aangehaalde Jacop Tymmermans zal geleefd hebben ver vóórdat leden van de familie Sweerts wapenvoerder van het nieuwe wapen werden: 

Rietstap*) beschrijft een Timmermans (Brussel, Gent); in zilver en rood gedeeld met inhoeking en schildhoofd van blauw, beladen met drie lelies in zilver, of drie klophamers in goud. Maar bij Sweerts vermeldt hij (in de 1880-jaren) zowel een oud wapen (met adelaar), als een nieuw wapen (nu gedeeld met inhoeking)

*) Armorial Général, met een beschrijving van wapens van meer dan honderdduizend families (1884-1887), van Johannes Baptista Rietstap (1828-1891).

W. van der Kooij - 1 sep 2021 - 12:44

Het Timmermans wapen dat wordt getoond is terug te vinden in Rietstap Armorial deel III en zou oorspronkelijk uit Brussel komen.

H.H. Van Gestel - 1 sep 2021 - 17:19

@J.B. Timmermans,
Ik ben eigenlijk wel benieuwd of u mijn mening (van 1 september jl.) deelt dat de aangehaalde Jacop Tymmermans niet in verband gebracht kan worden met het nieuwe wapen (nu met inhoeking) van Sweerts.

W. van der Kooij - 7 sep 2021 - 12:07

Als ik op de beweringen in wikipedia af ga wordt het volgende gezegd:

"leden van de Brusselse geslachten zoals uitgezocht door Désiré van der Meulen (1839-1869) in zijn Liste des personnes et des families admises aux Lignages de Bruxelles, depuis le XIVe siècle jusqu'en 1792 (Antwerpen, Sermon, 1869, in-f°). Deze lijst, opgesteld naar de registers van de geslachten, is vrij volledig voor de periode vanaf de 15e eeuw tot op het einde van het ancien régime

Familie Tymmermans (inhoeking van zilver en van keel van Sweerts, met hoofdschild van azuur met 3 lelies, de gesneden voet van zilver)

Tymmermans, Jacop, behoorde tot het geslacht Serhuyghs in 1376"

Op basis van dit onderzoek kan men er vanuit gaan dat er wel een relatie is. Nu is de uitdaging om te zien of deze Jacop Tymmermans nog ergens voorkomt, wat hij voorstelde en er wel/geen relatie is met de huidige lijn Timmermans uit Veen. 

Het in dit forum bijgaande wapen klopt niet. Er zouden dan 5 inhoekingen moeten zijn die tot nagenoeg aan de randen van het schild moeten doorlopen om de relatie met Sweerts te ondersteunen. Het is of slecht gekopieerd, of op valse gronden aangenomen.

J.B. Timmermans - 11 sep 2021 - 12:42 (laatst bijgewerkt 11 sep 2021 — 12:47 door auteur)

Je zou lid kunnen worden van Les Linages de Bruxelles www.lignagesdebruxelles.be

Daar heeft men uiteraard alle documentatie, en ben je niet aangewezen op een enkele losse zin uit Wikipedia.


Voorwaarde is wel, dat je van de zeven geslachten afstamt.

De kandidaat moet bewijzen dat hij afstamt van een persoon die vóór 1795 werd toegelaten tot een van de Geslachten van Brussel of van wie bekend is dat hij in het bestuur van de stad een ambt heeft uitgeoefend dat voorbehouden was aan de leden van de Geslachten (schepen, burgemeester, ontvanger van de Geslachten, kapitein van de burgerwacht, superintendent van het kanaal, patricische ‘peismakers’, patricische raadsheren enzovoort).


Zij hebben een publicatie uitgegeven, met de huidige afstammelingen, voor zover deze bekend zijn.
https://www.lignagesdebruxelles.be/wp-content/uploads/2015/09/filiations.jpg

Als je van daaruit een link kan leggen met de familie Timmermans uit Veen, dan kun je verzoeken, om toegelaten te worden tot de vereniging.

succes

Jan Clavaux - 11 sep 2021 - 15:02

Bedankt Jan, ik zal daar mijn licht gaan opsteken, hoewel dat bewijzen nu net het punt is. Zoals jij al aangeven hebt, kan het ook uit de lucht gegrepen zijn.

J.B. Timmermans - 11 sep 2021 - 15:10


Inmiddels heb ik doorgezocht, met dank aan  alle verwijzingen in de reacties. Deze Jacop Tymmermans is in 1376 geaccepteerd onder de lijn Serhuyghs. De bronnen hiervan zijn terug te vinden in de Brabantica, tome I/305 en III/2  door H.C van Parys, gebaseerd op de Liber Familiarum van Jean-Baptiste Houwaert.

Het wapenschild is hier qua uitvoering vastgelegd en bevestigd (een mengeling van de wapens van de Brusselse families Serhuyghs en Sweerts) De verpunting moet inderdaad scherper zijn en lopen naar beide kanten van het schild, conform Sweerts.

Nu op zoek naar de specifieke gegevens afstammingslijnen van Jacop Tymmemans....Dat blijkt op zich weer een uitdaging!

J.B. Timmermans - 5 mei 2022 - 12:31Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu