stamboomforum

Forum logoFamiliewapens » Aukes-Bolhuis 19e eeuwProfiel afbeelding

Er is een knipwerkje met als manswapen Aukes en vrouwswapen Van Bolhuis (ruitvorm), bekroond en omgeven door takken met Oranje-appeltjes. Ik heb de familienamen gedetermineerd met de Heraldische Databank (maar in het Bolhuiswapen ook nog drie klaverbladen). De initialen van het bruidspaar, Y A en AVB (?) zijn omgewisseld. Wel vind ik Jan Bolhuis (1832-?) die in 1865 te Wedde trouwt met Jacoba Aukes (1838-1882). Welk echtpaar betreft het?

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jan Peter Verhave - 30 jun 2022 - 17:13 (laatst bijgewerkt 30 jun 2022 — 18:15 door moderator)

Ik heb het doorgegeven aan Jan van Bolhuis, die alles dienaangaande verzamelt.

Als hij reageert, laat ik het weten.

Petra - 30 jun 2022 - 17:20

Weet je zeker dat dit het wapen Van Bolhuis is? Van het wapen Van Bolhuis herken ik alleen de Friese Adelaar, maar dat is een wel heel algemene wapenfiguur in Groningen en Friesland. Geen van de andere wapenfiguren komt voor in het familiewapen Van Bolhuis. Het wapen Aukes ken ik niet, maar ik ga ervan uit dat dat klopt.

Het ruitvormige wapen is van de vrouw, haar initialen staan eronder: YA, waarbij naar ik aanneem de A voor Aukes staat. We zoeken dus een meisje Y (of J) Aukes, gehuwd met een A van Bolhuis. Die komen bij mijn weten niet voor. Het door jou genoemde echtpaar maakt deel uit van een kleinere genealogie waarvan ik nog geen verband heb kunnen vinden met de "grote" [Van] Bolhuis genealogie. Mogelijk dat die dus een ander wapen voerden, áls ze al een wapen voerden.

Voorzover ik als leek dat kan dateren (en dat moet je natuurlijk nooit doen als je er veen verstand van hebt) zou ik denken aan een datering in de patriottentijd (oranje appeltjes als politiek statement) In die tijd werden dit soort knipsles wel gemaakt. Weet je iets over de herkomst?

Vooralsnog geloof ik niet dat dit iets met de/een familie [Van} Bolhuis te maken heeft. Maar ik sta natuurlijk open voor bewijs dat dat wel zo is.

j. van bolhuis - 30 jun 2022 - 17:55

In de heraldische databank komt één gekleurde afbeelding Van Bolhuis voor, omschreven als: Wapen: gedeeld: I de Friese adelaar, rood gesnaveld en gepoot, vergezeld in het schildhoofd van een zilveren ster; II in blauw een zilveren gans met omgewende kop op groene grond, rood gesnaveld en gepoot, in de snavel een groen klaverblad houdend.

Dus met het klaverblad vind ik het bewijs sluitend voor een tak Van Bolhuis.. 

YA staat nu juist onder Van Bolhuis en niet onder Aukes. Dat is extra verwarrend. Ik zoek dus een man Y. Aukes en een vrouw A. van Bolhuis.

Jan Peter Verhave - 30 jun 2022 - 18:10

Dat gaat niet werken, Jan Peter. Een ruitvormig schild betreft een vrouw. En als daar YA onder staat... juist.

Je moet uitgaan van de bron en niet zelf gaan interpreteren dat de namen wel zullen zijn omgewisseld.

Petra - 30 jun 2022 - 18:14 (laatst bijgewerkt 30 jun 2022 — 18:16 door auteur)

Het wapen dat je beschrijft is inderdaad het familiewapen Van Bolhuis (overigens oorspronkelijk ontleend aan het geslacht Tammen) en is o.m. terug te vinden in een glas-in-loodraam van de Groninger Martinikerk. De Friese Adelaar komt in ongeveer de helft van de Ommelander wapens voor. Een klaverblad lomt nog vaker.voor (zie:http://www.redmeralma.nl/wapenfiguren.htm#, onder blad, klaver).. Dat is dus beslist onvoldoende om aan te nemen dat het over een [Van] Bolhuis gaat. Dan is ongeveer de hele Groningsse bevolking verwant. Mochten ze  willen (misschien). Ga er maar vanuit dat het knipselwerk niets met een geslacht [Van] Bolhuis te maken heeft.

Er wordt wel beweerd dat het eikels of klaverbladen op grondbezit duiden. Eikels voor bosgrond, klaver voor weidegrond. 

j. van bolhuis - 1 jul 2022 - 11:27

Overigens vraag ik me af (bij bestudering van het knipsel) of er inderdaad wel AVB staat. 

Zou het ook AVL kunnen zijn? of AVZ ?

Petra - 1 jul 2022 - 11:33

@ Petra, ik lees daar ook geen AVB, maar AVL.

Anneke 12 - 1 jul 2022 - 13:07


Het wapen Aukes klopt grotendeels, alleen de hond had een "klimmende" (rechtopstaande) moeten zijn.

Anneke 12 - 1 jul 2022 - 13:27Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu