stamboomforum

Forum logoFamiliewapens » Vraag familiewapen Van Elswij(c)kProfiel afbeelding
Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Ik doe onderzoek naar een mogelijke verwantschap tussen het geslacht Van Elswij(c)k en het richters- en schepenengeslacht Von Elswick uit het Overkwartier (gebied Weeze/Geldern). 

In "Limburgsche wapens" (1925) van Van de Venne komt een familiewapen Van Elswijck voor, een zilveren vis op een schild van azuur. Dit is het zegel van de Von Elswicks uit Geldern. De oudste oorkonde met dit zegel dateert uit 1351. De these is dat Von Elswicks uitgewaaierd zijn naar Dinther, een ander deel naar Venlo. In de Stevenskerk in Nijmegen bevinden zich twee grafzerken van Van Elswijcks, een daarvan heeft hetzelfde wapen. Dit lijkt te duiden op verwantschap "over de grens".

Twee vragen: wat is, strikt genomen, het argument om een historisch wapen te mogen voeren? Ik zou zeggen: een bewijsbare afstamming van de oudste persoon met een zegel? De vermelding in Van de Venne doet vermoeden dat vaststaat dat de Nederlandse en Duitse lijn verwant zijn, maar volgens een heraldicus van het CBG die ik geraadpleegd heb is er onvoldoende bewijs. Ik koester al lange tijd de wens om een zegelring te laten maken, maar wil graag meer zekerheid hebben. Tweede vraag: zijn er andere onderzoekers die zich richten op Van Elswij(c)k en/of op de contacten tussen Geldern/Weeze en het huidige Brabant en Limburg?

Roald van Elswijk - 12 jan 2024 - 17:37 (laatst bijgewerkt 13 jan 2024 — 15:52 door auteur)

De eerste vermelding van het "Nederlandse" geslacht lijkt terug te gaan tot 1530.
In het Bosch Protocol bevindt zich een transportakte, waarbij Rutgerus, 
zv wijlen Gerardus van Elswijck, een erfrente verkoopt, gevestigd op een huis, 
plaats en tuin in de parochie van Dinther.

Is u bekend, of dit Dintherse geslacht, dat enige schepenen leverde, 
hetzelfde wapen gebruikte als het "Duitse" geslacht?

Jan CIavaux - 12 jan 2024 - 19:40

Bedankt voor uw reactie. Die akte ken ik, de genoemde Gerardus van Elswijck is de oudste stamvader die ik in Nederland kan vinden. Het is mij niet bekend of dit geslacht een wapen voerde. Ik zoek op dit moment met name in Brabantse archieven om daar hopelijk nieuwe aanwijzingen te vinden. Volgens sommige onderzoekers zijn alle Van Elswijcks aan elkaar verwant. De kerngebieden lijken Dinther, Venlo, Boxmeer en Nijmegen te zijn. Vanuit Dinther is een van mijn voorouders naar Delft gekomen, mijn geboortestad.  

Roald van Elswijk - 12 jan 2024 - 20:09 (laatst bijgewerkt 12 jan 2024 — 20:17 door auteur)

Volgens mij moet je het bewijs ook onderbouwen met lakzegels en/of antieke zegelring.Maar dat geldt volgens mij voor registratie bij het CBG op naam van je familie.
Als je dat niet voor elkaar krijgt, dan denk ik, dat als je het bewijs in elk geval qua stamboom rond hebt, je het wapen gerust kan dragen. Als je het verder niet laat registreren, dan kraait er volgens mij geen haan naar.
Nicolette 

Nicolette Jentink - 14 jan 2024 - 14:29


Beste mevrouw Jentink, er zijn inderdaad (was)zegels bekend van dit Duitse geslacht, zoals ik in een eerder bericht aangaf. Ik wil echter niet "zomaar" een zegelring laten maken, op basis van een vermoeden. Ik werk professioneel als onderzoeker en dat past niet bij mij. Bovendien draait heraldiek voor mij om continuïteit en traditie, het dragen van een embleem dat je "verbindt" aan je voorgeslacht. Dan wil ik eerst graag weten of ik inderdaad verwant ben.

Het heeft geen haast. Er zijn voldoende aanknopingspunten om verder te zoeken.

Roald van Elswijk - 15 jan 2024 - 20:47 (laatst bijgewerkt 15 jan 2024 — 20:50 door auteur)Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu