stamboomforum

Forum logoTV-series / Verborgen verleden » Verborgen Verleden (14 april 2012) met Bennie JolinkProfiel afbeelding

Bennie Jolink is met zijn band Normaal het boegbeeld van de Nederlandse dialectpop. Het Achterhoeks is zijn taal en de Achterhoek zijn streek. Hij vermoedt dat dat ook voor zijn voorouders gold: hoogstwaarschijnlijk eeuwenlang allemaal boeren uit de grensstreek tussen Nederland en Duitsland. Maar misschien is er meer. Het familiewapen dat altijd bij zijn oma hing suggereert een andere afkomst. Duitse adel? Bennie doorkruist heel Duitsland op zoek naar documenten die adellijk bloed bij hem aantonen. De uitkomst stelt hem heel tevreden. En dan is er nog die voorouder die in de negentiende eeuw in Noord-Brabant werkte als 'heerenknecht'. Wat deed hij daar, zo ver van de vertrouwde Achterhoek?

Voor wie de aflevering hebben gemist: de aflevering is te zien via uitzendinggemist.nl.

http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1248541

Zijn stamboom en die van andere BN'ers vindt u hier.

MVG

Hans 100 - 15 apr 2012 - 07:05

Goed voorbeeld van blindstaren op adellijke afstamming.

Stefan Lambregts - 17 apr 2012 - 22:48


Afgezien van het feit dat ik het programma leuk vind om naar te kijken, verbaasde het met wel dat er, in mijn ogen, zo onsystematisch te werk werd gegaan. Eerst naar Duitsland en daarna pas in genlias de lijn van de voorouders uitpluizen... Als dit een beeld geeft van de werkwijze van de instituten die meewerken aan het programma vrees ik het ergste.

Of zou dat zo in beeld gebracht zijn omdat het leuk materiaal oplevert voor de tv-uitzending? Kan me voorstellen dat het een heel stuk minder boeiend zou zijn als iemand thuis gewoon op z'n computertje in genlias zit te neuzen, in plaats van dit te gaan doen in een heuse studiezaal van een archief. En dattie dan familysearch opstartte... in plaats van de echte akten die ze onder ogen krijgen... Maar het zou het onderzoek wel realistischer maken en m.i. zou het dan ook aantrekkelijker zijn voor leken om de stap naar het zelfstandig uitvoeren van stamboomonderzoek te wagen.

Wel grappig om te merken trouwens, vorig jaar ben ik naar aanleiding van dit programma min of meer mijn onderzoek gestart en toen vielen dit soort dingen me dus totaal niet op. Blijkbaar is genealogie toch wel een leerzame hobby. :-)

Christa

C. Leibbrand-de Jong - 18 apr 2012 - 15:32Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu