stamboomforum

Forum logoTV-series / Verborgen verleden » D,NL,1220-2012 : tv-serie "Verborgen Verleden" : aflev. met Bennie Jolink nu op "Uitzending Gemist"Profiel afbeelding

Persbericht op http://www.geldersarchief.nl/nieuws/2012/uitzending-verborgen-verleden-met-bennie-jolink,

16 april 2012, (beeld)citaat:

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Einde (beeld)citaat.

De link verwijst naar de internetpagina van "Uitzending Gemist",

waar u de aflevering met Bennie Jolink, bekend van de Achterhoekse popgroep Normaal,

nogeens kunt bekijken, http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1248541,

(beeld)citaat:

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Einde (beeld)citaten.

Deze aflevering is echt prachtig om te zien, zoals trouwens de héle serie "Verborgen verleden"!

Historisch en geografisch heel interessant, voor de genealoog echt de moeite waard,

en met Bennie Jolink valt er óók nog genoeg te làchen!  Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Bekijkt u vooral ook de index van online-te-bekijken afleveringen, op

http://www.uitzendinggemist.nl/programmas/1347-verborgen-verleden/afleveringen?page=1 ...

...inmiddels al 4 bladzijden vol Bekende Nederlanders!

Met vriendelijke groet,

Dimitri Vlas 

Dimitri Vlas - 22 apr 2012 - 16:50

Ik heb de uitzending laatst gezien, maar het was toch wel wat bizar. Jolink ging op zoek naar zijn voorouders van zijn oma. In de familie ging het verhaal dat ze van Duitse afkomst waren. Er was zelfs een afbeelding van een oud familiewapen ! Ik zou denken, de volgorde die je dan aanhoudt is om eerst in de Nederlandse archieven de voorouders uit te zoeken en dan eens in Duitsland te gaan kijken.
Maar nee, men ging meteen naar Duitsland, zonder eerst de hier bestaande gegevens te raadplegen.
Via een kerk en een archief kwam hij op het spoor van een adellijke familie waarvan iemand begin 19e eeuw in Nederland had gevochten. Achteraf bleek er niet de minste connectie tussen Jolink's oma en dit oude Duitse adellijke geslacht. Sterker nog : de voorouders van oma kwamen helemaal niet uit Duitsland, maar gewoon uit Nederland.

Ik heb me aan dit sensatieonderzoek aardig geërgerd mag ik wel zeggen. Mensen worden altijd wild als ze adelljke voorouders vermoeden en laten dan alle objectiviteit en voorzichtigheid varen.
Jammer dat dit programma, dat op zich heel aardig is, mensen op deze manier een verkeerde zoekwijze toont. Er is al genoeg onjuistheid en onwaarheid in omloop in stamboomland !

Andr? Sijnesael - 23 apr 2012 - 09:52

Heb deze aflevering ook gezien, en het was inderdaad de omgekeerde wereld. Lijkt erop dat de makers hebben gekozen voor sensatie in plaats van voor een juiste zoekwijze. Niet echt een goede promotie van stamboomonderzoek en de methodiek daarvan.

Marije Essink - 23 apr 2012 - 15:51

Het is een beetje het sfeertje wat je vaker treft bij familieleden die horen dat je met stamboomonderzoek bezig bent  : "En, zijn we van adel ? " of "En, zit er nog een stevige erfenis in ? ". Irritante vragen, die mij altijd meteen de zin ontnemen om nog iets over het onderzoek te vertellen !

Andr? Sijnesael - 23 apr 2012 - 16:21

Het was wel een leuke uitzending, daar niet van, maar het had de publieke omroep een boel geld bespaard door eerst in Arnhem te gaan zoeken en niet eerst in Duitsland.

Maarten Krips - 23 apr 2012 - 21:43

Methode van zoeken (volgorde) is de genealogie onwaardig en ben het eens met het bericht van Maarten.

Diverse jaren geleden werden wapens met familienamen aangeboden door een duister figuur uit Rotterdam, voor een zacht prijsje, die geen enkel relatie hadden met hun eigen familienaam.

Hij is er zelfs voor veroordeeld en heeft in België een gevangenisstraf moeten uitzitten.

Misschien dat dit ook hier is gebeurd, jammer dat de redactie van "Verborgen Verleden" de kijkers hier niet van op de hoogte heeft gesteld.

Bennie vertelde in de uitzending trots, dat hij het wapen (fotokopie) misschien ook ging inlijsten, echter hij zal zijn idee wel hebben bijgesteld.

Ik ken mensen, die er eveneens zijn ingetrapt en er een zegelring van hebben laten maken en het zogenaamde familiewapen, ondanks de feiten, ingelijst in hun woonkamer hebben laten hangen en er nog steeds trots op zijn????

Ik begrijp, dat het programma wat smeuig gepresenteerd moet worden, maar dan wel de juiste zoekmethode hanteren.

De uitzending met Leny Kuhr vond ik een van de betere.

Verder valt het me al jaren op, dat de Archieven geen uniforme werkwijze hanteren.

Bij het ene Archief moet je handschoentjes aan doen, soms met zandzakken een boekdeel ondersteunen en bij de ander wordt een dik boekdeel gewoon op tafel gelegd en wordt er met de blote hand of arm op het boekdeel gerust, je hoort dan de rug kraken.

Zelfs zie je dat de TV-gast(e) met hun pen akelig dicht bij de de bladzijde komen van de bronnen en de Archivarissen hebben schijnbaar moeite om hun bekende gast(e) hier op te wijzen, dat slechts een potlood gehanteerd mag worden bij het raadplegen van originele stukken om verminking van het document te voorkomen.

Ik begrijp niet, dat de Inspectie geen vaste regels hiervoor heeft gemaakt, die voor alle Archieven gelden.

Nu komt het over of ieder Archief mag beslissen, hoe om te gaan met de originele bronnen, die onvervangbaar zijn, want een origineel document blijft in zijn soort uniek.

Groet,

Everardus

Everardus Rollema - 24 apr 2012 - 10:26

Tja, dat komt er nu van als je archieven verzelfstandigd. Dit probleem doet zich bij de hele overheid voor : vroeger werden van bovenaf vaste regels gesteld voor gedecentraliseerde diensten (archieven, belastingkantoren etc) maar tegenwoordig mag ieder kantoor, archief etc. eigen regels stellen, eigen budgetten beheren etc. Een kwalijke ontwikkeling die eigenlijk alleen maar nadelen kent.

Wat betreft de oplichting met familiewapens en genealogieën  : dat was antiquariaat De Heraut in Rotterdam. Dit bedrijf, dat vóór de laatste eigenaar door een ingenieur uit Zeeland werd gedreven, was al decennia lang bezig met oplichting. Ik was ooit, in mijn toen nog jeugdige onschuld, zo slim om er een prachtige aanbieding te bestellen : de genealogie van de Graven van Holland, in een fraaie leren band met goudopdruk !
Toen het boekje binnenkwam bleek het een slechte fotokopie, met een plastic band, druipend van de lijm en half aan elkaar geplakt. Uiteraard teruggstuurd en ondanks dreigementen uiteraard nimmer betaald.

Het is na de recente veroordelingen van de heer F. van P. stil geworden rond "De Heraut". Het pand aan de Schieweg in Rotterdam staat of stond te huur. Het lijkt er sterk op dat Van P. zijn leven gebeterd heeft of een andere branche heeft gevonden om zijn centjes "eerlijk" te verdienen. Hij kwam nog wel voor als aanbieder van tweedehands goederen in de provincie Antwerpen.

Andr? Sijnesael - 24 apr 2012 - 10:41


andresijnesael, vanmiddag stelde een collega me nog zo'n soort vraag. Toen heb ik hem maar haarfijn verteld dat ik aan mijn grootvaders kant drie generaties stratenmakers en daarvoor drie turfstekers ontdekt had, en de rijkere takken maar onvermeld gelaten. ;-)

Maarten Krips - 27 apr 2012 - 21:19Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu