stamboomforum

Forum logoTV-series / Verborgen verleden » Uitzending met Waldemar Torenstra van 16-2Profiel afbeelding

Ik vond het een bijzonder boeiende uitzending gisteren. Heel herkenbaar hoe allerlei interessante dingen uit het verleden in de loop der jaren in de vergetelheid zijn geraakt. Wel neem ik aan dat de mevrouw die Waldemar rondleidde op het kasteel allang van de relatie van de familie daar met de Oranjes op de hoogte was. Maar zo was het wel een spannend slot van de uitzending.

Overigens, als ik goed heb opgelet op school stamt HM de Koningin niet van Willem van Oranje af maar van een broer. Als de geschiedenis dan een beetje anders had gelopen hadden we binnenkort Koning Waldemar I gehad... 

Maarten Krips - 17 feb 2013 - 14:18

Maarten,

Het klopt dat koningin Beatrix -en daarmee Willem Alexander- niet afstamt van Willem van Oranje. Waldemar Torenstra stamt dus wel af van Willem van Oranje. 

Mary Schroder - 17 feb 2013 - 18:34

Als u goed had opgelet op school had u geweten dat het een patrilineaire afstamming van WvO betrof. Stadhouder Willem III stierf kinderloos, waarna een stadhouderloos tijdperk aanbrak in het grootste gedeelte van Nederland. Daarna kwam Willem IV. Hij stamde af van die “broer” in patrilinaire lijn.

 

Maar Willem IV stamt af van Willem Frederik van Nassau Dietz en Albertine Agnes van Nassau (dr. van Frederik Hendrik van Oranje-Nassau, kleindochter van Willem I)

 

Hun zoon Hendrik Casimir II trouwde met Henriëtte Amalia van Anhalt-Dessau (dochter van Johan George II van Anhalt-Dessauen Henriëtte Catharina van Nassau, kleindochter van Frederik Hendrik van Oranje-Nassau, achterkleindochter van Willem I)

 

Hun Zoon Johan Willem Friso trouwde met Maria Louise van Hessen Kassel (dochter van Karel van Hessen Kassel, kleindochter van Willem VI van Hessen-Kassel en Hedwig Sophie van Brandenburg, achterkleindochter van George Willem van Brandenburg en Elisabeth Charlotte van de Palts, achterachterkleindochter van Frederik IV van de Palts en Louise Juliana van Nassau en daarmee eveneens afstammelinge van Willem van Oranje)

 

Hun zoon was Willem IV voornoemd. Willem IV troude natuurlijk ook weer met een nakomeling van Willem van Oranje:

Anna van Hannover, dochter George II van Groot-Brittanïe en Caroline van Brandenburg-Ansbach, kleindochter van George I van Groot Brittanië, achterkleindochter van Ernst-August van Hannover en Sophia van de Palts en daarmee afstammelinge van Willem van Oranje.

 

Hun zoon Willem V trouwde eveneens met een nakomeling van Willem van Oranje:

Frederica Sophia Wilhelmina van Pruisen. Het koninkrijk Pruisen is ontstaan uit het keurvorstendom Brandenburg en het hertogdom Pruisen. Zij stamt dus af van George Willem van Brandenburg en Elisabeth Charlotte van de Palts en dus een afstammelinge van Willem van Oranje.

 

Hun zoon Koning Willem I trouwde met Wilhelmina van Pruisen. Zij waren zelfs neef en nicht. Zij stamde dus ook af van George Willem van Brandenburg en Elisabeth Charlotte van de Palts en dus was zij ook een afstammelinge van Willem van Oranje.

K.J. van Veen - 18 feb 2013 - 10:13


Een Koning Waldemar I zou zelfs als de geschiedenis iets anders zou hebben verlopen zeer onwaarschijnlijk zijn.

 

Op het laatst is in de uitzending een klein stukje van het document te zien waarop die afstamming vermeld staat, en eerder in de uitzending hadden ze al een deel van de lijn vermeld dus de complete lijn is:

 

Willem van Oranje

Frederik Hendrik van Oranje-Nassau

Frederik van Nassau heer van Zuijlenstein

Willem van Nassau heer van Zuijlenstein

Maria van Nassau-Zuijlenstein

Ursula Philipota van Reede

Wilhelmina van Randwijk

Godert baron Snouckaert van Schauburg

Margaretha barones Snouckaert van Schauburg

Anna Calkoen

Margaretha Clotterbooke Patijn

Anna van Hangest baroness d’Yvoy

Wendela van Lynden

Walmoed van Mansvelt

Waldemar Torenstra

 

In deze afstammingsreeks lees ik in een alternatieve geschiedenis enkel een eindeloze stadhouderloze tijdperk af. Mischien hadden we dan zelfs het huis Bonaparte gehad. Koning Lodewijk schijnt immers een goede koning te zijn geweest.

K.J. van Veen - 18 feb 2013 - 10:32Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu