stamboomforum

Forum logoTV-series / Verborgen verleden » Verborgen Verleden met Loes Luca


Profiel afbeelding

Neeltje Vermeulen, 41 jaar, weduwe van Arij Pons, dochter van Klaas Vermeulen en Petronella van Heul, huwt op 15.3.1817 in Kralingen met ene Pieter IJdo, 32 jaar.  Afbeelding 91.

Op 6.7.1817 wordt hun dochter Elisabeth geboren.

G.Karssenberg

Aanvulling:

 

Cornelis Cornelisz Pons ged. Kralingen 1657    x 20 okt 1686 Hillegersberg  Marijtje Jansdr van der Meer, ged. 1661 Hillegersberg, dr van Jan Cornelisz van der Meer en Apolonia Michielsz Sijdenbos.

(Cornelis Cornelis Pons en Marijtje Jans van der Meer verklaren op 20 november 1728 aan de in IJsselmonde residerende notaris Johannis van Lieshout, dat zij met Neeltje Cornelisdr Pons, hun respectievelijk zuster en schoonzuster hadden ‘geërft van haar vaeder Cornelis Willems Pons een huijsie met een erff, staande en gelegen op St. Ellebregt onder Cralinge, omtrent tweeëntwintigh jaere geleden’.)

Cornelis Willemz Pons, geb. circa 1620 - vermoedelijk ovl. 1706 x N.N. 

zijn ouders zijn zeer waarschijnlijk: Willem Cornelisz geb. ca. 1595 x Elisabeth Cornelisdr Bregman, dr van Cornelis Matthijsz Bregman en Maritge Jorisdr.

Ron Rimkus

Ik vond het ook wel erg summier, alleen de vader en opa uitzoeken.

De volgende aflevering (Teun van der Keuken) kwam veel verder, gelukkig

Loeki Zeijlemaker

Hopelijk komt deze hele diskussie onder ogen van de programmamakers en wordt ze duidelijk gemaakt dat deze aflevering biet beantwoord aan de pretentie van dit programma,

Pieter Verbunt

pieter verbunt

Ik zag bij deze aflevering dat de naam Jacobus Lookerman werd genoemd waar haar vader tijdelijk gewoond zou hebben.

Ben benieuwd of dit een ver familielid van mij is

 

Groeten,

Peter Lookerman 

Rotterdam 

--------------------

Indien men meer wil weten of iemand lid is van de familie dient een eigen onderwep (topic) te worden aangemaakt.

Moderator

Peter Lookerman

Het verborgen verleden van Loes Luca deed me veel meer dan het verborgen verleden van Teun van der Keuken (Volgens mij kende hij het verleden van zijn Hollandse voorouders. Hij had tenslotte het adelboekje. Ik vond hem ook zeer ongeduldig.). Waarom zou Loes Luca's zoektocht naar het verleden van haar vader en opa niet goed genoeg zijn. Ik vond het zeer interessant. Vooral de archieven die allemaal bezocht zijn. Wat is er veel bewaard.

Ton Ruedisueli

Helemaal mee eens Ton,

verborgen verleden hoeft niet te betekenen dat je je hele stamboom uitzoekt.

Maar omdat ik (ook) benieuwd was waar de naam Luca vandaan komt heb ik de reeks uitgezocht.

 

anna

a.m. van kalken

Als men 2 programma;s wil met hetzelfde concept  (Spoorloos en Verborgen Verleden) geen enkel bezwaar, maar kom daar dan ook voor uit. Spoorloos zoekt naar ouders en hun omgeving; Verborgen Verleden zoekt naar voorouders die verder weg zijn. Wil men dat anders dan is daar niets tegen.

pieter verbunt

@Pieter Verbunt,

Ik zou zeggen, schrijf de productie aan en verwijs ze naar dit topic.

Ik neem aan, dat het percentage kijkers die tevreden zijn met dit concept voldoende reden is om met deze formule verder te gaan, hoewel ik zelf de laatste uitzending, zelfs als ervaren onderzoeker, niet kon bijbenen, laat staan voor de gemiddelde kijkers.

 

---------------------------------------------------------------------

Ook de vraagstelling soms in een uitzending " wat kan ik voor U doen " terwijl alles al klaar ligt, klinkt een beetje onnozel en het zogenaamd niet weten van de lijn en wel met het blauwe boekje lopen.

Gr.

Everardus

Everardus Rollema

Spoorloos vind ik iets heel anders. De vader en opa van Loes Luca waren niet spoorloos. Loes Luca wilde controleren "hoe groot de duim was van haar vader". Ze heeft nu gehoord dat die duim heel wat kleiner is als ze dacht.

Ton Ruedisueli

Verborgen Verleden is volgens mij een amusementsprogramma waarmee niet-genealogen kennis kunnen maken met een fantastische hobby. De experts onder u die zien dat de zoektocht een beetje al te gemakkelijk wordt gepresenteerd, dat het hier en daar doorgestoken kaart is en dat er doorzichtige bruggetjes worden gemaakt, moeten beseffen dat elk TV programma wordt opgeleukt en spannend gemaakt. De gemiddelde kijker mag niet worden afgeschrikt door, in dit geval, urenlange zoektochten in archieven en ellenlange stamreeksen. Als u ooit persoonlijk betrokken bent geweest bij een gebeurtenis die het nieuws haalde, dan zult u gemerkt hebben dat de verslaggeving ervan weinig te maken had met de werkelijkheid zoals u die zelf had beleefd. Voor mij is Verborgen Verleden hoogstens een (klein) feest van herkenning of ik kan er, als "deskundige", thuis op de bank lekker commentaar op geven. Maar als ik wetenschap of de realiteit wil zien, dan zoek ik die niet op de TV.

sprangers

Jammer dat men genealogisch voor Loes Luca zulke waardeloze afstamming heeft gevolgd  op de twee TV programmas - beide uitzendingen - terwijl als men haar voorouders Lucas (zij stamt in Nederland van het Utrechtse huguenoten echtpaar Pierre Lucas (uit Petit Quevilly) x Sara Moreau (uit Sedan) had gevolgd men een interessante voorouder (de grootvader van Pierre Lucas) had kunnen vinden - Centurion Lucas, Boekdrukker, Schrijver, Publisist, die met vijf van zijn zoons leden van het Boekdrukkers gilde in Rouen waren. Velen van hen vluchten naar Utrecht, Amsterdam, Den Haag maar ook London. en van Centurion Lucas zoons was Jean-Maximiliaan Lucas :

  1. Je(h)an Maximilien (Maximiliaan) Lucas, ged. Temple Quevilly 19 apr. 1647, get. Jehan Maximilian DeLangle, dominee  in deze kerk en Anna Van LieBergue, vr.v. David Desessars,  medisch dokter. Hij was  Boekdrukker, werd Lid van het Boekdrukkers gilde met zijn vijf broers in febr. 1658. Vertrok ca. 1670 naar Amsterdam , uitgever ald., ligt overhoop met de wet ( door toedoen van de Franse Koning Lodewijk XIV) en kreeg verschillende convicties, overl. Den Haag 22 febr. 1697. Zijn naam is verbonden aan de strijd der vluchtelingen tegen Lodewijk XIV (Hollandse pers rapporteerde – zie Tijsspiegel Sept. 1904) . Hij kende persoonlijk Baruch Spinoza en schreef over hem een (eerste) biografie in het Frans dat anoniem in 1719 werd gepubliceerd – La vie et L’esprit de Monsieur Benoit de Spinosa. Van Bynkershoek beschouwde de Spinozist Jean-Maximilien Lucas als een man met herzens! Zie ook J.I. Israel – Radical Enlightment.

Hij ondertr. Amsterdam  9 nov. 1674 Maria Verjannen, ged. Amsterdam, Oude kerk, Hervormd,  15 mrt. 1658, dr.v. Mr. Willem Verjannen , Schoolmeester en Catharina (de) Decker(s) (Katharina de Decker). Zij was de mogelijke zus van de dichter, Jeremias de Decker – “Op ’t graf van mijn zwageres Soontjen Willem Verjannen”.

Uit dit huwelijk o.a.: (Bron: B.W.; van Eeghen, p.228; Henk Knijp)

  1. Catharina Lucas, ged. Amsterdam , Oude kerk, Hervormd  1 mei  1676.
  2. Willem Lucas, ged. Amsterdam ,Nieuwe Kerk, Hervormd, 7 jan. 1680, mog. overl. v. 1682.
  3. Willem Lucas, ged. Amsterdam 10 mei 1682 (Bron: Familysearch; Henk Knijp)

Deze Lucas publiceerde uiteraard omdat zijn protestant waren velerlei boken over het protestantisme, dus wat dat betreft hebben zij hun stempel daarop gezet !

Jammer maar hopenlijk zal een derde en betere TV programma over Loes Luca nu gemaakt kunnen worden ??

Ik hoop het !

Groetjes uit een nat East Sussex, waar ik dit jaar alweer 50 jaar woon,

Gerard Lemmens

G.W.Ch. Lemmens


@Gerard, ik ben het helemaal met je eens. Ik denk dat de programmamakers van Verborgen Verleden vergeten zijn waar het in wezen om draait.

Lijkt mij dat het een soort pr programma is geworden van bepaalde zoekmachine en archieven.

Ik kijk dan ook al een tijdje niet meer. Niet interessant genoeg meer.

Je kan nog beter kijken naar het BBC programma Who Do You Think You Are welke al zeker 10 jaar draait.

Alleen natuurlijk jammer dat daar weer andere bekende mensen worden uitgezocht.

ien lejeunePlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu