stamboomforum

Forum logoOnderzoek in België en Luxemburg » bevolkingsregisters arr. Luik periode 1825-1914 en stadsarchief Luik



Profiel afbeelding

beste mensen,

van m'n "kerngezin", François Joseph George(-s), zijn vrouw Marie Anne Joseph Jamar en hun 11 kinderen (de kinderen zijn tussen 1845 en 1868 geboren in Petit-Rechain, Esneux en Sprimont) ben ik ná 1868 veel (vier) leden "kwijt" dat wil zeggen dat ik ze nérgens meer terugvond. Aangezien er enkele kinderen in Aywaille en Luik trouwden, heb ik daar alle huwelijks- en overlijdensregisters die via genver te vinden waren, geraadpleegd. Eveneens de site www.aywaille1.be. Ook Sprimont en Comblain (daar woonde pa een korte periode) heb ik compleet nagelopen. Mijn vermoeden is dus dat het gezin kort na 1868 verhuisd is naar een andere plaats. Maar welke? In ons land zoek je dan op Bevolkingsregisters, maar uit de site "http://www.belgium.be/nl/familie/identiteit/akten_en_registers/" begreep ik dat dat in België nog niet zo gemakkelijk is. En aangezien het mogelijk om priepeldorpjes gaat wordt dat al helemaal lastig vrees ik.

Heeft iemand een tip hoe ik het zoeken nu verder het beste kan aanpakken?

Ook tips hoe om te gaan met contact het stádsarchief van Luik (dus niet het arrondisement) worden op prijs gesteld, want na zes jaar schrijven, mailen, bellen kom ik er nog steeds niet door (nooit antwoord) en hun site toont ook al meer dan zes jaar dat ze binnenkort een hele hap online zullen zetten...

Graag als er mensen mee willen denken!

Marijke Kuijper - 4 jan 2014 - 20:18

Met het risico dat u de sites al kent (maar aangezien je ze niet noemt)

http://search.arch.be/nl/tips/101-burgerlijke-stand &

http://search.arch.be/nl/tips/98-parochieregisters

 al bekend?

Justme! - 10 jan 2014 - 21:33

beste justme!,

ja, de BS én de DTB (zoals dat in Nederland heet) oftewel Etat Civil en Registres Paroisseaux van België ken ik. 't Ging me echter om de BR, bevolkingsregisters (Population). In dit land zijn er "algemene" BR's, maar bv ook Gezinskaarten. En nou juist díe zaken kan ik in België niet vinden... Tot m'n verdriet...

Toch bedankt voor het meedenken. Marijke

Marijke Kuijper - 11 jan 2014 - 16:39

Bevolkingsregisters bestaan ook in België. Heb je al eens contact opgenomen met het Rijksarchief te Luik? Geen idee hoe het in Luik geregeld is, maar het zou kunnen dat ook het Rijksarchief bevolkingsregisters bezit.

Op de website van de stad Luik bestaat een pagina over genealogische opzoekingen, waar je tegen betaling informatie kan opvragen, verwijzend naar het stadsarchief. Aangezien ze bij jou niet antwoorden, kan je misschien best een mail sturen naar de stad Luik, bovenaan de pagina staat een contactformulier. Hou er wel rekening mee dat Luik in het Waalse Gewest/Franse Gemeenschap ligt en dat je het bericht best in het Frans kan opstellen.

J. den Hollander - 10 feb 2014 - 19:23

geachte J.den Hollander,

voor zover mij bekend  worden Bevolkingsregisters in België (net zoals bij ons) niet in Rijksarchieven bewaard, maar in plaatselijke cq regionale. Het Rijksarchief in Luik heeft ze dus niet.

Sommige gemeentes (bv de stad Luik, zie Stadsarchief Liège) hielden in een bepaalde periode een soort Gezinskaarten bij, maar die zijn niet online te vinden en de stad Luik reageert helaas niet op vragen (zie mijn eerste oproep). Omdat het gezin als geheel (dus: compleet) het laatst in Sprimont woonde, en die gemeente zelf de Bevolkingsregisters bewaart, heb ik meer dan een maand geleden contact met hen opgenomen (ja, in het frans). Helaas, ook van die kant geen enkele reactie. Óf ze hebben er, net als in Luik, geen zin in, óf (maar dat hadden ze dan mogen laten weten) het is minder dan 100 jaar geleden sinds de laatste uit het gezin overleed. In Nederland is de openbaarheidsgrens nl 100 jaar (geboorte), 75 jaar (huwelijk), 50 jaar (overlijden). In België geldt echter voor élk feit 100 jaar... 

Toch bedankt voor het meedenken!

Marijke Kuijper - 10 feb 2014 - 20:00


Spijtig genoeg geld er in België voor bevolkingsregisters een periode van 120 jaar en niet zoals velen denken van 100 jaar. Zou ook een verzoek naar het Stadsarchief in Luik willen versturen maar ten eerste weet ik niet goed naar welk mailadres en ten tweede kan het goed zijn dat ze zich beroepen op die 120 jaar.

In Beveren-waas heb ik hetzelfde meegemaakt ik kreeg wel de gegevens maar de akte kan je niet krijgen mag niet gescand of gekopieerd worden.

Etienne Verhulst - 23 nov 2018 - 15:44







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu