stamboomforum

Forum logoOnderzoek in België » Gezocht info omtrent geboorteplaats en geboorte-akte Judocus Huyghe

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Beste Paul,

Weet jij zo of ik bij het Rijksarchief een zoekopdracht kan plaatsen voor de geboorte-akte van Judocus Huyghe.

In een eerder bericht zei je dat ik beter in het archief in Gent kon gaan zoeken.

Echter ik woon in Sneek in NL. Dan wordt het toch wel een beetje duur voor 1 doc.

Of is het een optie om 1 van de forumleden te vragen indien ze er toevallig aanwezig zijn.

Ben bereid om dan een vergoeding tegen over te stellen??

Gr. Ger

Ger van het Bolscher

Beste Ger

Dit lijkt een goede oplossing.

MVG-Paul

vap

Beste Paul en Ger,

Ik ben ook op zoek naar de (voor)ouders van deze Judocus HUYGHE. Ik volg 2 sporen:

1. Maria BECAERT, vrouw van Judocus HUYGHE, overleed te Swynaerde op 18/08/1718. Aangezien er toen 2 minderjarige kinderen achterbleven (<25j.), moest een staat van goed opgemaakt worden, zoals jullie ook al terecht opmerkten. In het Stadsarchief te Deinze liggen ter inzage:

1.       A. DE BAETS, De staten van goed van de heerlijkheden afhangende van Sint-Pietersabdij Gent (Einde Destelbergen-begin Zwijnaarde), Deel IV, VVF-Oost-Vlaanderen, 1974 (ref. BR 2.28.4)

2.       A. DE BAETS, De staten van goed van de heerlijkheden afhangende van Sint-Pietersabdij Gent (Einde Zwijnaarde-vervolg supplement Overmeersch 1600-1780), Deel V-VI, VVF-Oost-Vlaanderen, 1976 (ref. BR 2.28.5)

De bewerkte SvG voor Zwijnaarde gaan van 1668 t/m 1694 en dan opnieuw vanaf 1727. Jammer genoeg valt het overlijdensjaar van Maria ertussen. Die SvG heb ik dus niet gevonden, maar wel die van enkele van haar kinderen:

-          Lieven Huijghe fs. Joos (= Judocus), gehuwd met Joanne Moerman en als aangestelde voogd (er staat foutief V.M. = voogd materneel) Hendrick Huyge (zijn broer Henricus)

-          Pieternelle Huyghe x Lieven Van Der Meersch

Die originele SvG's liggen in het RA Gent, mogelijks met verwijzingen naar (voor)ouders van Judocus, bijv. locatie van erfgronden, benoemde percelen, enz. Trouwens, in de SvG van 1668 t/m 1694 komen geen HUYGHEs voor. 

2. Judocus kwam uit Gent en was er mogelijks geboren. Op hun originele huwelijksakte staat achter zijn naam "gandensis". Getuige was Henricus Huyghe, wellicht later dooppeter van zijn gelijknamige eerst geborene zoon én Judocus' VADER of BROER? Hij was "magistro" = magister, een academische titel (cf. https://nl.wikipedia.org/wiki/Middeleeuwse_universiteit). IK zoek binnenkort in het SA GENT naar Judocus of die Henricus in de publicatie Poorters en buitenpoorters van Gent: 1477-1492, 1542-1796, J. VANDECAVELE, 1986. 

Luc Haeghens

Hallo Ger, Paul en Luc,

Via Luc ben ik vandaag op de hoogte gesteld van deze discussie ivm mijn stamvader - zodra ik  de kans krijg zal ik naar de Bagattenstraat/RAB gaan en mijn best doen om deze stukken op te sporen (met als basis de gegevens van Luc) Vanzelfsprekend breng ik verslag uit

mv g

Etienne Huijghe

Huijghe Etienne

Hallo Luc

Ben ook op zoek gegaan naar een voorouder die magister was te Leuven , in de 16° eeuw, maar hij kwam niet voor in de lijst van poorters van de stad Leuven.
Volgens het archief waren het vooral mensen die aangesloten waren bij de gilden die tevens poorter waren. Notarissen of anderzijds magisters werden volgens het archief niet in deze lijsten opgenomen.
Ben benieuwd naar Uw resultaat .

MVG-Paul

vap

Een interessante piste is misschien deze: ‘Matricule de l'Université de Louvain (1425-1797)’, Académie royale des sciences, des lettres et des beaux-arts de Belgique. Commission royale d'histoire, red. E. REUSENS, J. WILS, A. SCHILLINGS, 1963. Het bevat lijsten met de toenmalige Leuvense studenten, en hun plaats van herkomst. Mogelijks staan daar je magister en ook magister Henricus HUYGHE in? De boeken staan niet online, maar zijn wellicht in te kijken in diverse universitaire bibs. Hier een fragment:

https://books.google.be/books?id=-UhNAAAAYAAJ&q=%22petrus+hagens%22&dq=%22petrus+hagens%22&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwjivJ_QqZ3ZAhUE3KQKHXyODbsQ6AEISzAG

Luc Haeghens

De UGent heeft een exemplaar in de Rosier:

https://lib.ugent.be/en/catalog/rug01:000712339?i=0&q=Matricule+de+l%27Universit%C3%A9+de+Louvain+%281425-1797%29#reference-details

Luc Haeghens

Citaat "Een interessante piste is misschien deze: ‘Matricule de l'Université de Louvain (1425-1797)’,"

Deze bevinden zich in het Rijksarchief te Leuven.
Zijn online in te kijken als je het juiste jaar kent..
https://search.arch.be/nl/zoeken-naar-archieven/zoekresultaat/ead/index/eadid/BE-A0518_104297_108072_DUT/node/c:0.c:0.c:5.
Zal eens kijken bij mijn volgend bezoek aan het RAL.

MVG-Paul

vap

Hallo,

Ik ben verleden week naar RA Gent geweest maar dit heeft voorlopig nog geen resultaat opgeleverd - volgens RAG is er wel iets te vinden in de Zwarte Doos /Archief Gent - ik heb een email verstuurd naar DZD , Gentbrugge ivm de inhoud van een bestand maar kreeg nog geen antwoord - bijgevolg kom ik terug zodra ik meer nieuws heb

mvg

Etienne Huijghe

Huijghe Etienne

Hallo Ger,

Heb alle teksten ivm Judocus Huyghe en Maria Becaert  (opnieuw)  gelezen - ik heb een zeer lange periode geen opzoekingen kunnen doen wat de Huyghe's betreft- Luc Haeghens heeft mij een nieuwe impuls gegeven en zelf al opzoekingen gedaan vooralsnog vruchteloos; zo heeft hij mijn aandacht gevestigd op het woord "magister" in een akte van Henricus Huyghe - ik veronderstel dat dit moet vertaald worden als meester of schoolmeester - ik ben ook al naar RAB Gent geweest, eveneens zonder bruikbaar resultaat - ik zoek voort en kom zeker terug

mvg

Etienne Huijghe

Huijghe Etienne

@ Etienne lees even:

Willem Hak - 10 feb 2018 om 19:08

Frank Fransz

Hallo,

Heb, voor de zoveelste keer, alles gelezen ivm met Judocus Huyghe - ben, in feite, een beetje beschaamd dat ik (voorlopig en in Gent wonende) geen bijdrage kan leveren - maar ik wanhoop niet - er moet ergens een opening zijn - hopelijk vieren we samen "le moment suprème" !

mvg

Etienne Huijghe

Huijghe Etienne

Even gekeken naar "Matricule de l'Université de Louvain" in het Rijksarchief van Leuven maar op het eerste zicht geen Henricus Huyghe gevonden.
( Gekeken zowel onder Huyghe als onder Gent.)
 

Mvg-Paul

vap

Bedankt Paul dat weten we nu ook

 

mvg

Etienne

Huijghe Etienne


Ter info: op mijn website staat een artikel met de stand van zaken. Als er nieuws is, zal ik het posten: http://www.bloggen.be/haeghens/archief.php?ID=3065783

Luc HaeghensPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!