stamboomforum

Forum logoOnderzoek in België » Frank Seerden van Antwerpen, ouders?

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Dit is het gezin Seerden-Beelen in het bevolkingsregister 1839 van Weert. Zie hier. Vader Hendrik Seerden is onderaan de vorige bladzijde vermeld. Er is ook een Francis Seerden vermeld die 20 jaar oud is en schaapherder van beroep. In de laatste kolom is een opmerking vermeld die ik niet helemaal kan ontcijferen, maar ik kan er wel uithalen dat hij in 1841 is teruggekomen uit Berchem, waar hij 3 jaar had gewoond. 

Johanna C.

"Frank afstamde van een 'Duke of Belgium',"

Even alle adellijke families van België nagekeken, ook voor het verleden,  doch geen vermelding van Seerden noch Serden.

MVG-Paul

vap

Wow Johanna die heb je snel gevonden! Bedankt! Ik was nog aan het bladeren bij bladzijde 10. Ik lees het volgende:

Den 6 Aug 1841 aangekomen van Berchen alwaar hij drie jaren had gewoond. [.....] den 16 Sept 1842 om te gaan wonen [...] Berchen teruggekomen den 25 junij 1845. den 9 febr. 1846 opnieuw gev?geerd om te gaan wonen d. Scha[...]

Dit is dus een serieuze aanwijzing dat hij in de buurt van Antwerpen (in ieder geval de gemeente) is gaan wonen! Volgens mij betekent het laatste uit de tekst dat hij weer naar Berchen is gegaan in 1846. Hij zal in de late 1840's of in de eerste 1850's naar de USA zijn vertrokken, dus dit puzzelstukje past perfect.

Bij het verhaal van de Belgische Duke of Antwerp gaan mij wel allerlei beelden door het hoofd hoe Franciscus aan het geld gekomen is om land te kopen in Texas. Wie zal het zeggen? Of 6+ jaar schaapherderen moet hem geen windeieren hebben gelegd of hij heeft goede zaken in the US gedaan na aankomst. 

Dank Paul! Ik had zelf wiki er ook al eens op nageslagen. Ik kwam ook tot die conclusie.

Melle van der Heide

Ik heb nog eens goed naar de notitie in het bevolkingsregister gekeken. Dit kan ik er van maken:

den 16 Aug. 1841 aangekomen
van Berchem alwaar hij drie
jaren had gewoond
geroyeerd den 10 Sept. 1842
om te gaan wonen naar Berchem
teruggekomen den 25 junij 1845.
den 9 febr. 1846 op nieuw geroyeerd
om te gaan wonen te Sch[...]

Toegevoegd: ik vraag me af of de laatste plaatsnaam Schelle zou kunnen zijn.

Verder heb ik nog eens over het krantenartikel na zitten denken. Ik kan het me eigenlijk niet voorstellen dat de Belgische autoriteiten in de 19e eeuw een paar mannen naar Amerika stuurden om iemand over te halen om terug naar België te komen. 

Johanna C.

Melle van der Heide

Melle van der Heide

Bedankt voor je transcriptie! Ik twijfel over Schelle, maar dan vooral over de spelling, niet over de plaats. De 'e' in Schelle zou ook een a kunnen zijn, vgl . Berchen (4e regel) en de andere a's in het document. Schelle is qua hypothese en qua verleden (beroep schaaphoeder en locatie nabij Berchen) geen gekke gedachte. Het verhaal van de Belgische Duke is wellicht een dekmantel of een wild familieverhaal geweest. Ik kan het me niet voorstellen. De hypothese Franciscus/Frank zie ik steeds meer bevestigd worden.

Melle van der Heide

De vierde letter is volgens mij geen a maar een e. Maar ik ben er nog steeds niet zeker van of er ook daadwerkelijk Schelle staat. 

Het verhaal over de Belgische Duke is een mooi verhaal, maar als je er iets beter over nadenkt, zijn er een aantal dingen die niet logisch zijn. Misschien gewoon een broodje aapverhaal of een familieverhaal dat in de loop van de tijd een eigen leven is gaan leiden.

Ik ben met je eens dat Franciscus en Frank heel goed dezelfde persoon kunnen zijn. Zeker omdat Franciscus enige tijd in België heeft gewoond.

Johanna C.

Zou allemaal mooi kunnen. Succes ermee.  Misschien dat er nog een Josephus als grootvader opduikt.

Toevoeging:

Mogelijk geeft de bevolkingsadministratie van Berchem (of Schelle?) nog uitsluitsel.  Als hij zich daar netjes heeft afgemeld weet je misschien waarheen hij is vertrokken.  Hij zou bijv ook in Belgie kunnen zijn overleden wat ook kan verklaren waarom er in NL geen spoor van Franciscus is te vinden.

Maria van Afferden

Toegift:

De voorouders van Jeanne Catherine Beelen vind je hier:
http://88.159.156.161/Parenteel/Servatius%20Beelen/aldfaertmp.html#p8184

Zo had ik hem gevonden namelijk (google).

Maria van Afferden

Ik wil u allen hartelijk danken voor de moeite tot zover!

Ik kan voorzichtig vaststellen dat mijn hypothese wordt ondersteund door verschillende feiten, al zouden een vermelding in een passagierslijst en een bevestiging in de bevolkingsregisters van Berchem en Schelle nog wel helpen. Via zoekakten kom ik geen bevolkingsregisters tegen uit de juiste tijd, dus dit moet nader onderzocht worden.

Melle van der Heide

Heb U deze al?

https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:9392-C9SS-6R?i=478&cc=1482191

Etterbeek 1881 *François Seerden

Vader: Jean Seerden - Herder/Schaapherder  *Nederweert

Moeder: Jeannette Boogmans ……

mvg jaanske

jaanske


Nee die had ik nog niet. Ik heb wel de link kunnen leggen met de Weerter stamboom. Dank!

Melle van der HeidePlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!