stamboomforum

Forum logoFora » Onderzoek in België » Oorsprong familie Dockx, Gierle

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Hallo,

Op 12-2-1637 trouwt Cornelius Dockx in Gierle. Hij is niet geboren in die parochie. Op 1-5-1645 trouwt zijn broer Mattheus Dockx de Oude eveneens in Gierle. Voor Mattheus is het naar alle waarschijnlijkheid zijn 2e huwelijk. Hij is waarschijnlijk eerder getrouwd geweest met Enneken Laermans, met wie hij in 1629 een buitenechtelijke zoon kreeg, Mattheus Dockx de Jonge, die ook naar Gierle is gekomen. Cornelius en  Mattheus hadden nog een derde broer, Adrianus Dockx. Hij woonde in Lille (waar hij niet geboren is) en is in 1652 ingeschreven als poorter van Turnhout. Ik heb de parochieregisters van de wijde omgeving gecheckt, inclusief die van Heist-op-den-Berg en Haacht en Wakkerzeel, waar ook families Dockx woonden, maar ik kan niets vinden over de afkomst van deze drie broers. De volgende stap is het onderzoeken van de schepenregisters, maar misschien is er hier iemand die mij op weg kan helpen.

Wat opvallend is, is dat rond dezelfde tijd nog een ander gezin Dockx opduikt in de omgeving. Gezien de namen van de getuigen bij dopen en huwelijken lijken Petrus (Vosselaar), Adrianus (Turnhout), Jacobus (oud-Turnhout) en Henricus (oud-Turnhout) ook broers te zijn. Ook van deze broers zijn de ouders mij nog onbekend.

Alvast bedankt voor de reacties, Elmer

elmer

Nog niet de oplossing

Waarschijnlijk heb je deze gegevens al

Bij het huwelijk op 12 feb 1637 van Cornelius Docx met Catharina Struijs waren de getuigen Adrianus Docx ( mogelijk broer) en nog een andere Cornelius Docxs

http://search.arch.be/nl/zoeken-naar-archieven/zoekresultaat/inventaris/rabscan/eadid/BE-A0511_110245_109042_DUT/inventarisnr/I110245109042673/level/file/scan-index/5/foto/511_0001_040_00007_000_0_0009

p12

vap

Zoals je wellicht weet, is Dockx een patroniem. Een mogelijkheid is, dat het rond 1630 is "versteend" zoals dat heet, en dat Cornelis gewoon in het doopboek staat als "Cornelius, filius Docus Joannis" (om maar een voorbeeldje te noemen). Of het ook werkelijk zo gegaan is weet ik natuurlijk niet, maar ik wil deze mogelijkheid wel onder je aandacht brengen.

Jan Clavaux

Dank jullie voor je reacties,

@ vap: die namen zijn mij inderdaad opgevallen. In de originele acte zijn de namen afgekort tot Adrn en Corn. de eerste zal zeker een man zijn. Het kan om de jongere broer gaan. Corn kan een Cornelius zijn, maar ook een Cornelia. Als het om een Cornelius gaat, dan denk ik dat zowel Adrianus als Cornelius een ven een eerdere generatie zijn.

@ jan clavaux: de optie die u aandraagt kan ik inderdaad niet geheel aansluiten. Maar kent u voorbeelden in de Kempen waar rond 1630 de achternaam nog niet vast was?

mvg,

Elmer

elmer

Dag Elmer

Op de origine akte zie bijlage

http://search.arch.be/nl/zoeken-naar-archieven/zoekresultaat/inventaris/rabscan/eadid/BE-A0511_110245_109042_DUT/inventarisnr/I110245109042673/level/file/scan-index/8/foto/511_0001_040_00007_000_0_0015

p12  vijfde akte rechter blad

Hierin zijn geen afkortingen gebruikt

Verloving op 28 jan Cornelius Docx et Catharina Struijs

Huwelijk op 12 febr coram Adriano Docx & Cornelio Docx zijn latijnse verbuigingen voor Adrianus en Cornelius

MVG-Paul

vap

Paul, dit is een transcriptie die veel later gemaakt is. Daarin staat ook abusievelijk dat het huwelijk in 1635 plaatsvond, terwijl dat in 1637 was. Ik heb momenteel moeite om de oorspronkelijke acte te vinden, zodra ik die weer heb zal ik de link posten. Maar oorspronkelijk stond er Adrn en Corn

elmer

Ik vraag me overigens af of Dockx wel echt afkomstig is van een patroniem. Ik ken geen achternamen die zijn afgeleid van patroniemen en die zo weinig voorkomen als deze. In de jaren 1600-1615 heb ik tot nu toe slechts een handvol Dockx'en weten te vinden.

elmer

http://home.scarlet.be/~tsd22610/FpageDo.htm

Docx, Dock(s), Dockx, Docq, Dox, Doek

Jan Clavaux

Ja daar staat inderdaad dat het een afgeleide van een patroniem is. Maar is het daarom ook echt zo? Maar we dwalen af, dit brnegt mij niet dichterbij de herkomst van de familie die ik onderzoek. mvg, E

elmer


Dag Elmer

In deze overschrijving ( extractum ex originali ) staat het huwelijk onder 1637 volgens mij.( onderaan linker blad begint met 1637)
Verwacht je niet dat in die tijd de getuigen bij een huwelijk meestal mannelijke verwanten waren van het koppel?( in sommige gemeenten)
De persoon die deze transcriptie maakte ging er blijkbaar ook van uit.

 

MVG

vapPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!