stamboomforum

Forum logoOnderzoek in België en Luxemburg » Bevolkinsgregister Moeskroen (Fr. Mouscron) Kanton Kortrijk Belgi?.



Profiel afbeelding

LS,
In vervolg op mijn stamboomonderzoek zoek ik naar historische gegevens van de hofstede "Meiwerf" tussen Veere en Gapinge in de provincie Zeeland.

Vanaf 1788 was Jan de Lange eigenaar van hofstede "Meiwerf" met het omringende bouw- en weiland. De  'Kadastrale atlas van Zeeland 1832' vermeldt hem ook als eigenaar.

Hij kocht (of erfde?)de hoeve vermoedelijk van Elisabeth Reinaard.(= Reynart ?)
Zij was.de weduwe van Pieter Jeanville.

 Jan de Lange (1753 -1826) Was eerst getrouwd met Maatje Renard .(= Reynart ?)
en Is later gehuwd met Pieternella Wondergem (1758 - 1827) afkomstig uit Sint-Laurens.

In april 1812 vestigden Jan de Lange en Pieternella Wondergem zij zich in Vrouwenpolder (Zandijk-Buiten)
Zij kwamen toen uit Mouscron, Kanton Kortrijk, België.
Beiden zijn overleden in Veere als 'rentier'.

Mijn vragen zijn:

  1. Was dit echtpaar gevlucht vanwege patriotten-sympathie?
  2. Wil iemand het bevolkingsregister in Mouscron eens voor mij nakijken?
  3. Hoe lang woonden Jan de Lange en Pieternella Wondergem in Mouscron, voordat zij naar "Meiwerf" trokken in 1812
    en welk beroep oefenden zij daar uit?
  4. Waren Pieter Jeanville en  Elisabeth Reinaard wellicht ook afkomstig uit Mouscron.
    Zij bouwden in 1744 een compleet nieuwe boerderij met Franse grandeur.

Jakob Looise - 12 mar 2016 - 17:07

Heeft België wel een bevolkingsregister? Ik vraag me dit af omdat Franrijk het bijvoorbeeld niet kent en er dus misschien niet te snel vanuit moet worden gegaan dat het in een ander land hetzelfde geregeld is of was als in Nederland.

Annemarie57 - 12 mar 2016 - 17:52

België kent een bevolkingsregister, maar dat begint net als in Nederland pas goed op gang te komen rond 1850. De gegevens van De Lange en Wondergem zullen daarin dus niet te vinden zijn. Heeft u al in de parochieregisters gezocht via search.arch.be ?

Bas Lems - 12 mar 2016 - 19:10

De Lange en Wondergem zullen niet uit Moescroen gevlucht zijn vanwege patriotten-sympathie, omdat de kwestie rond de patriotten rond 1812 niet meer speelde.

Bas Lems - 12 mar 2016 - 19:12

http://www.hkwalcheren.nl/pdf/25.08.2014_07:40DeWete_32_4_Meiwerf.pdf

misschien al bekend, ik citeer

Op folio 223 vonden we dat

Pieter en Elisabeth Reijnart in 1768 de

eigenaars van de hofstede waren. Later

wordt alleen Elisabeth Rainart (Renard)

vermeld. In 1770 wordt Pieter Jeanville

genoemd als eigenaar van Meiwerf en het

is vermoedelijk deze jonge Pieter Jeanville

geweest die de oude hofstede in 1774

grondig heeft vernieuwd. Hij werd ook wel

Pieter Ville genoemd, de zoon van Jean

Ville

Renee - 13 mar 2016 - 11:24

- Beste genealogen, wat is dit nu?  Natuurlijk heeft het prachtige, moderne Belgie een bevolkingsregister, nu en ook vroeger.

Je moet alleen níet zomaar klakkeloos aannemen dat "alles op internet staat" tegenwoordig, qua archiefdocumenten, want dat is niet zo en dat zal ook nóóit zo zijn (en terecht: de overheid heeft immers nog méér aan haar hoofd, qua personeel / tijd / budget, dan archiefinstellingen!). Voor héél veel materiaal dat voor genealogen interessant is, moet u gewoon nog stééds ter plaatse in een archief onderzoek doen. Of natuurlijk iemand op het Stamboomforum, die toevallig in de buurt is, vragen om dit voor u te doen.

En natuurlijk kun je er niet van uitgaan dat de situatie qua "toegang tot & openbaarheid van archieven" in Belgie hetzelfde is als in Nederland. Wetten bepalen die toegang immers, en die verschillen van land tot land. Gaat u dus liefst eerst na hoe dit "op het niveau van heel Belgie" is geregeld, en niet zomaar in Moeskroen. (Een goede handleiding voor genealogisch onderzoek in Belgie vindt u bijvoorbeeld hier http://familiegeschiedenis.be/ ; Franstalig ook: http://www.guide-genealogie.com/guide/genealogie-belgique.html)

Leest u maar eens dit artikel op de website van het Belgische rijksarchief, over die bevolkingsregisters, en de nieuwe regels voor raadpleging ervan, sinds begin 2014: http://www.arch.be/index.php?l=nl&m=nieuws&r=alle-nieuwsberichten&a=2014-03-04-de-regels-rond-de-raadpleging-van-bevolkings-en-vreemdelingenregisters-zijn-begin-2014-gewijzigd . En wees voorbereid op verbijstering en teleurstelling, als u de vergelijking maakt met Nederland als "genealogisch paradijs"; een citaat: "Voor de raadpleging van bevolkingsregisters die minder dan 120 jaar geleden afgesloten zijn, dient de aanvrager een verzoekschrift in te dienen bij de gemeente met de verklaring dat de gegevens enkel gebruikt zullen worden voor genealogische, historische of andere wetenschappelijke doeleinden."

Kortom: tot 1895 loopt u zó een archief binnen en maakt een paar kopieen; voor de tijd daarnà is het zo te zien (uit Nederlands, verwend perspectief gezien) allemaal ellende, procedures, bureaucratie, ambtenarij, een onzekere uitkomst en (i.p.v. een middagje archief) ergens een hotel nemen om op de beslissing op uw verzoek te wachten. Natuurlijk kunt u ook het verzoek vanuit Nederland doen, en pas naar Moeskroen reizen voor "kopietjes na 1895" àls u een gunstige beslissing in handen heeft.

Goed. Verdiep u in de plaats, bijvoorbeeld via Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Moeskroen . U ziet: een stad met de naam Mouscron in de Belgische provincie Henegouwen (Hainaut), die Franstalig is. Stel u dus erop in, dat u bij het zoeken Franstalige zoektermen zult moeten gebruiken. Voor "bevolkingsregister" vindt u op internet als vertaling de term "registre de population", en allicht zal een Belgische gemeente met de naam Mouscron een website als "www.Mouscron.be" hebben, dus dáár gaat u kijken. (Voor de vorm, uit beleefdheid, heeft de stad ook wel een Nederlandstalige versie, www.moeskroen.be/nl/index.html , maar die is... nouja.. laten we zeggen, niet 100% zo informatief als het origineel).

De website heeft een speciale rubriek met adresgegevens van het gemeentearchief: Archives de la Ville de Mouscron http://www.mouscron.be/26.asp

Op  http://www.mouscron.be/2004.asp ziet u staan: "Comment sont rangées les archives communales ?", zoiets als: "Hoe zijn de gemeentelijke archieven onderverdeeld, geschikt, onderverdeeld, ingedeeld?" Onderaan ziet u inderdaad de bevolkingsregisters genoemd, in een 3de rubriek: "Une 3e série [...] : registres de délibérations des Conseils communaux et des Collèges échevinaux, registres de population, registres paroissiaux et d’état civil, etc."

Beeldcitaat:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Daaronder verwijst een link "Cadre de classement" naar een pagina over een nadere onderverdeling, ongeveer zoals u in de openbare bibliotheek de boeken netjes in kasten en schappen ziet staan op volgorde van de Siso-codering. Bij groep 5 vindt u een rubriek 52 met de toelichting "Bevolking (inbegrepen de bevolkingsregisters en de vreemdelingenregisters)".

Gaat u niet op reis naar het archief in Moeskroen, maar wilt u graag een schriftelijke aanvraag doen voor onderzoek door het archief zèlf voor u (zoals u weet: in Nederland al peperduur), dan zijn de toepasselijke tarieven (tarif des reproductions) voor u interessant: http://www.mouscron.be/2017.asp . Bijvoorbeeld: basistarief 20 euro per uur; personeelskosten per bladzijde uit het bevolkingsregister 5 euro; kopietjes op A3-formaat 10 eurocent; portokosten 2 euro.

Dus wat u ook doet : bezint voor u begint! Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

- Over een mogelijke herkomst van Jeanville uit Moeskroen: dat is best mogelijk; zie bijvoorbeeld  http://nl.geneanet.org/fonds/individus/?sourcename=&nom=jeanville&ignore_each_patronyme=&prenom=&prenom_operateur=or&ignore_each_prenom=&place__0__=mouscron+&zonegeo__0__=&country__0__=®ion__0__=&subregion__0__=&place__1__=&zonegeo__1__=&country__1__=®ion__1__=&subregion__1__=&place__2__=&zonegeo__2__=&country__2__=®ion__2__=&subregion__2__=&place__3__=&zonegeo__3__=&country__3__=®ion__3__=&subregion__3__=&place__4__=&zonegeo__4__=&country__4__=®ion__4__=&subregion__4__=&type_periode=between&from=&to=&exact_day=&exact_month=&exact_year=&go=1 en https://familysearch.org/search/tree/results?count=50&query=%2Bsurname%3Ajeanville~%20%2Bany_place%3A%22mouscron%2C%20belgium%22 .

Veel succes met uw onderzoek, met vriendelijke groet,

Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 13 mar 2016 - 21:41

Tsja Frankrijk is ook modern, maar heeft toch echt geen bevolkingsregister. Ze kijken je hier op de mairie glazig aan als je komt om je in te schrijven..............

Dus zo 'natuurlijk' is het voor mij niet.

Annemarie57 - 15 mar 2016 - 09:28

Geachte .heer Lems,

​Ik ben u dankbaar voor uw rechtstreekse bericht en ik zal nu proberen via het forum met u in gesprek te komen.

Uit uw ÉERSTE reactie begreep ik dat er een misverstand meespeelde:
U veronderstelde dat Jan de Lange in april 1812 GEVLUCHT WAS uit Moeskroen.
En u wees er nog op dat in 1812 de onrust rond patriotten voorbij was.

Pas later zag ik in uw profiel dat 'De Franse tijd' u vooal bezig hield.

Toen heb ik blijkbaar een foutje gemaakt . . .?
 

De vraag is of Moeskroen (B) ook een VLUCHTPLAATS was in de tijd dat er duizenden Nederlanders voor de Orangisten op de vlucht gingen naar Frankrijk.

MVG Jakob Looise


 

Jakob Looise - 10 apr 2016 - 20:49

Bedankt voor uw bericht.

Dit was een artikel dat ik zelf heb gescheven in oktober 2003.

MVG Jakob Looise

Jakob Looise - 10 apr 2016 - 20:52


Geachte heer Looise,

Moeskroen was naar mijn weten geen vluchtplaats voor patriotten, maar anderzijds: de uitzondering bevestigt de regel. Door een recente verhuizing kan ik even niet bij een naslagwerk op dit gebied, het boek Bataven! Nederlandse vluchtelingen in Frankrijk 1787-1795 door Joost Rosendaal. Het boek is uitverkocht, maar het is via de bibliotheek of interbibliothecair leenverkeer wel in te zien. Bij het boek zit een cd-rom met de gegevens van meer dan 4000 vluchtelingen. Daarop wordt vermeld ene J. Lange, officier, afkomstig uit Rotterdam. Hij was zilversmid(sknecht) in 1789. Dat zal hem wel niet zijn. Voor de rest zien we de familienaam De Lange van Wijngaarden regelmatig terugkeren.

Wat ik me afvraag is: heeft u concrete aanwijzingen dat Jan de Lange Bataafse sympathieën had? Of vermoedt u dat hij die had, omdat hij te Moeskroen heeft gewoond? Stel dat hij gevlucht zou zijn (vanaf circa 1787) naar Moeskroen, waarom is hij dan niet teruggekeerd toen de kust weer veilig was, dus vanaf voorjaar 1795? Uit uw bericht begrijp ik dat hij pas in 1812 naar Zeeland is teruggekeerd. Daar moet dus iets anders achter zitten, bijv. een economisch motief.

Veel succes met uw zoektocht!

Mvg

Bas Lems - 13 apr 2016 - 23:38







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu