stamboomforum

Forum logoOnderzoek in België en Luxemburg » Deel van de familie Raff naar (de buurt van) Antwerpen verhuisd



Profiel afbeelding

In de periode 1881-1890 worden er in Hoboken twee kinderen geboren met de achternaam Raff.

- Dirkje Adriana Raff, geb. 16 juni 1888 in Hoboken,
  ouders: Christiaan Karel Raff, 48 jaar en Geertje Cornelia Endhoven, 31 jaar. Zie hier (akte 108);

- Catharina Joanna Geertruda Raff, geb. 25 juli 1889 in Hoboben,
  ouders: Christiaan Karel Raff, 49 jaar en Geertje Cornelia Endhoven, 32 jaar. Zie hier (akte 177).

Johanna C. - 2 feb 2017 - 10:55

En tenslotte vind ik in de periode 1901-1910 nog twee kinderen met de achternaam Raff die in Hoboken worden geboren.

- Josephina Catharina Raff, geb. 13 september 1904 in Hoboken,
  ouders: Johannes Jacobus Raff, 25 jaar en Maria Ludovica Willems, 22 jaar. Zie hier (akte 348);

- René Karel Raff, geb. 4 april 1907 in Hoboken,
  ouders: Johannes Jacobus Raff, 27 jaar en Maria Ludovica Willems, 25 jaar. Zie hier (akte 143).
  In de kantlijn van de akte is nog vermeld dat René Karel Raff op 4 december 1925 de Belgische nationaliteit verkregen heeft.

Johanna C. - 2 feb 2017 - 11:08

Op de website van het Stadsarchief Amsterdam vind ik een archiefkaart van Christiana Suzanna Raff. Daarop is vermeld dat ze op 17 maart 1950 in Amsterdam is overleden. 

Johanna C. - 2 feb 2017 - 11:34

Ik vind Cornelis Johannes Pieter Raff en Johannes Jacobus Raff op de website van het Stadsarchief Amsterdam ook nog in de overgenomen delen.

Daarin worden 2 kinderen genoemd van Johannes Jacobus Raff en Maria Lucovica Willems die na 1910 zijn geboren:
- Rosalie Julienne Raff, geb. 8 oktober 1914 in Hoboken;
- August Cornelis Raff, geb. 6 maart 1917 in Amsterdam.

Johanna C. - 2 feb 2017 - 11:44

Om een persoon te verwijderen in Aldfaer: roep de personenlijst op => links-klik op de te verwijderen persoon, dan rechts-klik op de persoon, dan in het menu "geselecteerde persoon verwijderen uit stamboom" kiezen , en bevestigen.

Let er wel op dat de juiste persoon verwijderd wordt, Aldfaer kan dit niet weten...

Dirk Claessens - 3 feb 2017 - 16:47

Wow! Fantástisch!! Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Een rekensommetje leert dat dat dan gewoon kinderen moeten zijn van DE Christiaan Karel Raff uit Vlissingen, die gewoon op oudere leeftijd weer hertrouwd is. (Ik ben een achter-achterkleindochter van zijn zusje Johanna Carolina, bij ons in de familie hield de familiekennis op bij van Drielen omdat zij op zo'n jonge leeftijd is overleden (33). Maar ook haar echtgenoot is een nieuw gezin begonnen, maar die was toen nog niet zo oud.) Ook de Vlaamse Raffs zijn afstammelingen van de Italiaanse herbergier Augustinus.

Nienke Oudbier-Wiarda - 3 feb 2017 - 22:42

'Leuk'  in dit verband is dan weer te vermelden dat de moeder van Christiaan Karel Raff helemaal geen Catharina Johanna heette, maar juist Catharina Hendrica (volgens haar eigen geboorte- huwelijks- en sterfakte en bij 1 kind, te weten Maria) De eerste vrouw van haar echtgenoot was haar oudere zuster, die heette Johanna Catharina. Volgens de geboorteakte van mijn betovergrootmoeder Johanna Carolina is zij de moeder. Probleempje: er is een sterfakte uit 1832 van Johanna Catharina. 28 jaar oud en betovergrootmoeder is in 1852 geboren... Bij de andere kinderen wordt Catharina Hendrica consequent Catharina Johanna genoemd, ze tekent zélf zelfs met die naam wanneer ze een familiebericht plaatst! Voor sommige genealogen is het dan weer gelijk een ander persoon, maar dat gaat me te ver. Ik vind het leuk om van alles een logisch geheel te maken. Het is weer andere genealogen ook weer wel opgevallen dat dit niet klopt, gelukkig.

Ik ben nu weer aan het discussiëren over de naam van de betovergrootmoeder van Christiaan Karel, die zou volgens de aktenlezers Catharine Cazimeu heten, nu kan ik helaas geen Italiaans, maar iets in mij zegt dat dat geen Italiaans is. Laat staan een achternaam. Ik hou het op Cazimir, dat vind ik veel logischer omdat die namen patroniemen zijn, allemaal afgeleid zijn van voornamen, zoals Raff van Raffael komt. Maar ik geef toe, het staat er heel onduidelijk.

Nienke Oudbier-Wiarda - 4 feb 2017 - 00:14

@ Nienke,

Niet alleen een rekensommetje leert dat het kinderen zijn van Christiaan Karel Raff uit Vlissingen. Dat het om Christiaan Karel Raff uit Vlissingen gaat blijkt ook uit de huwelijksakte en de huwelijksbijlagen (zie mijn bericht van 2 feb om 10.43 en klik op de oranje linken in het bericht. Je komt dan direct bij de huwelijksakte en de huwelijksbijlagen terecht).

Johanna C. - 4 feb 2017 - 11:03

Klopt, maar toen had ik de akten nog niet geopend, de ouders kloppen (behalve dan dat de moeder eigenlijk Catharina Hendrica heet, maar die fout wordt overal in de aangiftes van de geboortes gemaakt, variërend van Catharina Johanna (in de meeste gevallen) tot zelfs Johanna Catharina (zo heette haar zus, de eerste vrouw van zijn vader) of alleen Catharina. Zal wel aan haar roepnaam liggen. De vader heet in de meeste gevallen Augustinus Dominicus (de juiste naam), maar ook best vaak Augustinus alleen (zo heette zijn opa) of Dominicus (zijn vader) En de geboorteplaats klopt. Kan niet missen dus.

Nienke Oudbier-Wiarda - 4 feb 2017 - 22:19

Is er eigenlijk nog een makkelijker manier om te zoeken dan door al die aktes te bladeren? De genealogie-werkbalk doet het bij mij niet. Komt het omdat het een Vista is? Hij kan niets vinden.

Nienke Oudbier-Wiarda - 6 feb 2017 - 21:02

Ik snap er niks van! Ik heb al deze gegevens ingevuld, maar als ik nu kijk in Adfaer, dan zie ik de Belgische gegevens bij Christiaan Karel Raff niet meer staan!! Hoe kom ik nu weer bij de juiste stam?? Ik ga nu vaak via een fout in de invoer, maar op een andere manier weet ik niet hoe ik kan zien of er meerdere bomen naast elkaar staan. Ik kan wel weer alles opnieuw gaan invullen, maar dan krijg ik weer iets dubbel en ik wil daar juist vanaf komen!

NB: wanneer ik via de familie van mijn opa doorklik, dan kom ik er wel, maar hoe kan dit dan en waarom kan ik de weg ernaar toe niet zien?? Ik heb nu soms het gevoel alsof ik met een blinddoek op door een doolhof loop!

Nienke Oudbier-Wiarda - 14 feb 2017 - 19:27

Als je vragen hebt over Aldfaer, zou je die ook op het Aldfaer Forum kunnen stellen. Daar zitten mensen die heel veel kennis van Aldfaer hebben. Zie hier.

Johanna C. - 15 feb 2017 - 10:07

Dit probleem is nu opgelost. Wat ik nu weer ontdek, is dat de dochter van de oma van Christiaan Karel Raff, uit een buitenechtelijke relatie, eveneens naar Hoboken is verhuisd. Het gaat om Sara (Saartje) Provoo, die in het huwelijk trad met Johannes Hendrikus Grem in 1875 in Vlissingen. Doordat er een aantal kinderen in Nederland in het huwelijk trad, heb ik er nog een paar kunnen vinden. Ik kom er niet goed achter hoe ik daar moet zoeken, echt makkelijk gaat dat niet, ik heb 4 kinderen gevonden die in Nederland zijn getrouwd, maar ik heb een groot 'gat' van tien jaar tussen de kinderen van 1880-1890 grofweg, terwijl het allemaal wel past in het vruchtbare vrouwenleven, hoogstwaarschijnlijk is het dus een groot gezin waar nog meer kinderen in die tijd zijn geboren.

Ook kom ik aan de vaderskant van mijn overgrootmoeder een oudoom (Willem) en een oudtante Adriana Cornelia Johanna Thona van Drielen tegen, die eveneens naar Hoboken zijn verhuisd.

Ook blijkt dat de zus van Christiaan Karel Raff, Johanna Adriana, een poos in Hoboken is geweest.  Volgens de Middelburgsche Courant van 28 februari 1885 is ze in Antwerpen getrouwd met Here Brouwer, die overigens zelf uit Drachten, Friesland kwam.

Nienke Oudbier-Wiarda - 11 mar 2017 - 00:15


In de 10-jarentafel 1881-1890 van Hoboken komen 4 personen voor met de achternaam Grom. Ik heb de inschrijving van Anna Wilhelmina Grom (akte 43 in 1890) even bekeken en het blijkt dat ze in de geboorteakte is vermeld als Grem. Ze is een dochter van Frans Grem en Helena Christina Louwers, die allebei in Vlissingen geboren zijn (misschien familie van Johannes Hendrikus Grem?).

Je zou de andere 3 inschrijvingen kunnen bekijken om te zien of dit kinderen van het echtpaar Grem/Provoo zijn. Zie hier voor de 10-jarentafel.

Johanna C. - 11 mar 2017 - 10:31







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu