stamboomforum

Forum logoOnderzoek in België en Luxemburg » Huwelijksakte Godefroid Nicolaus - Goyens Catharina


Profiel afbeelding

Ik ben op zoek naar de huwelijksakte in regio Leuven (B) periode (1700 - 1704) 

Wie kan mij hierbij helpen?

Goddevriendt Maurice

de parochieregisters van Leuven zijn beschikbaar bij Arch.be en bij FamilySearch - beide na het aanmaken van een account.

Peter B

Deze pistes heb ik reeds opgezocht maar niets gevonden. 

Goddevriendt Maurice

Familiekunde Vlaanderen/Leuven heeft een index voor alle Leuvense parochies opgesteld.
Beide achternamen komen daarin voor, maar niet voor een huwelijk:

http://www.familiekundevlaanderen-leuven.be/Online-bestanden/Leuven-HUW-PR-op_vrouw.pdf

Op basis van welke primaire bron meent u dat het huwelijk in Leuven gezocht moet worden?

mvg - Dirk

Dirk Claessens

1. Catharina Goyens was gehuwd met een militai Sauwaise die overleden is in het Gasthuis te Leuven .

2. Daarna moet ze gehuwd zijn met Godefroid Nicolaus waarmee ze in 1704,1706,1709 en 1711 vier kinderen kreeg  allen geboren in Leuven St Michiels.

Daarom ga ik er van uit dat ze gehuwd zijn in Leuven maar er is geen spoor van te vinden.

Ik vraag me af waar ik nog kan zoeken.

Goddevriendt Maurice

Meestal ging de bruidegom huwen in de parochie van de bruid, maar om allerhande redenen kon van die regel afgeweken worden.
Als de geboorteplaats van de bruid onbekend is, dan wordt het moeilijk.
Voor search.arch.be en FS is het ook zo dat de indexering van de akten allesbehalve kompleet is​, m.a.w. als een bepaalde akte niet gevonden wordt, is dat geen bewijs dat ze niet bestaat.

Dirk Claessens

Volgens mij is Catharina Goyens (in akte schrijfwijze Goens) geboren in Leuven Sint Geertrui op 30/4/1674. Daarna is ze waarschijnlijk op 20 jarige leeftijd gevallen voor de charmes van een Franse militair Sauwaise (Sauwens) Joannes gehuwd op 23/1/1694 in Leuven Sint Pieters. Deze is dan overleden in het Gasthuis te Leuven op30/4/1701. Daarna dus tussen 1701 en 1704 is ze waarschijnlijk gehuwd met Nicolaus Godefroid. waarschijnlijk in Leuven St Michiels waar hun kinderen geboren zijn.

Goddevriendt Maurice

Joannes Sauwase was inderdaad militair, en mogelijk is zijn vrouw met hem buiten Leuven geweest. Een idee is misschien te proberen meer informatie over de bewegingen van zijn regiment te achterhalen. Akkoord, hij is overleden te Leuven, maar of zij daar toen ook al (weer) was weet ik niet. Feit blijft dat de trouwinschrijving van Nicolas Godefr. nog steeds niet in Leuven is gevonden.

In zijn overlijdensinschrijving staat (link):
Joannes Sauwaise caualliere dans le Regiment de Chartres Compagnie de la Colonelle natiff de Dare en Picardie.
Ik heb nu geen tijd om de trouwinschrijving van 1694 hier op te zoeken.

Een verdere suggestie is alle doopgetuigen van de kinderen van Nicolas Godefr. te achterhalen.

Peter S

De connectie met Joannes Sauwaise zie ik vooralsnog niet zo. De naam van de bruidegom in de trouwinschrijving van 23.1.1694 te Leuven (Sint Pieter) lees ik niet als Sauwaise (link). Waaruit blijkt dat dit inderdaad dezelfde persoon is als de in 1701 overleden militair ?

Peter S

De situatie zit zo: C.Goyens &Sauwens J. 30/4/1674 ----- Sauwens J. + 1694 Leuven Gasthuis

C.Goyens & Nicolaus G. ( ???) vier kinderen 1. Adrianus 17/1/1704 & (26/7/1730 ) met Elisabeth Roelandts  2.Engelbertus 15/9/1706 & 1/3/1733

te Linden met Catharina Van den Eynde (P: Engelbertus De corte M: Maria Goddevrint 3. Petrus  11/11/1709 -- 4. Joanna Maria 9/2/1711 & 5/2/1736  Michael Corthout.-- Catharina G. + 10/9br/1711

Op 23/1/1707 huwt er een Nicolaus Godevrint (Milice) met Boon Catharina (Parochie registers LSM) Ik vraag me af of dit misschien de Nicolaus van Goyens is maar wat dan met die andere . Ik dacht toch als het in de parochieregisters verschijnt dat er dan toch een officieel huwelijk moet zijn . Wat is er in die tijd gebeurt ???? Zou u er misschien een verklaring voor kunnen geven

Goddevriendt Maurice

@Maurice, het lijkt me dat er nogal wat foutjes in Uw nieuwe bericht staan zoals de data in de eerste regel.
De trouwinschrijving van 25.1.1707 was in Leuven (Sint Jacobs) tussen Nicolaus Godefroij en Maria Boon (link). Zie ook de pdf in het eerste bericht van @Dirk Claessens.

Peter S

Hier mijn correcties : C.Goyens 30/4/1674-&23/1/1694(LSP)met Sauwens(Sauwaise) Joannes  (militairà +30/4/1701 Leuven Gasthuis

 

Boon Maria 23/7/1676 & Nicolaus Godefroy in LSJ 

Wat denkt u over deze beide Nicolaus ?

Goddevriendt Maurice

Sorry ik heb mijn laatste bericht niet vervolledigd:

Nicolaus Godefroy & 23/1/1707 met Maria Boon B28/7/1676 in LSJ (Hij is militair - link parochieregister)

Hier is mijn vraag kunnen deze twee Nicolaus één en dezelfde persoon misschien zijn 

Goddevriendt Maurice

Hallo Peter S. een laatste vraag die ik reeds in vorige reactie geplaatst heb , zou het kunnen dat de twee Nicolaus Godefroid & Catharina Goyens

en Godefroy Nicolaus & Maria Boon een en dezelfde persoon zijn . Ik heb de overlijdings akte van Catharina Goyens (Goens) gevonden in PR LSM en er staat letterlijk : "10 9ber is gesoncke(n) in de kerke tot de lieve vrouw broeders Catharina Goens wonende bij de minimen"  Er is waarschijnlijk is gebeurt in de periode tussen 1909 -1911 . Als de Nicolaus Godefroy dezelfde is dan zal ik waarschijnlijk in Frankrijk moeten zoeken of hij moet als belg in het franse leger dienst gedaan hebben. Conclusie veel vraagtekens.

Goddevriendt Maurice


Maria Boon zal in elk geval niet dezelfde persoon zijn geweest als Catharina Goijens.

Verder, Maria trouwde in 1707 met een Nicolaus Godefroij terwijl Catharina kinderen liet dopen met ook een Nicolaus Goddevrient/Godefroij in de periode 1704-1711 (incl. op 15.9.1706 zie hier en op 11.11.1709 zie hier). Ik vrees dat er dus twee personen genaamd Nicolaus Godefroij waren te Leuven indertijd.

U heeft mijn vraag nog niet beantwoord waarom U denkt dat de bruidegom in de trouwinschrijving van 23.1.1694 te Leuven (Sint Pieter, link) dezelfde persoon is als de in 1701 overleden militair Joannes Sauwase (link) ?
[Als dat inderdaad dezelfde persoon is, dan was althans deze Cataharina Goijens getrouwd met een militair en kan buiten Leuven getrouwd zijn met Nicolaus Godefroij, bijv. in een plaats waar zij verbleef met Sauwase en diens regiment.]

Peter SPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu