stamboomforum

Forum logoOnderzoek in België en Luxemburg » De la Clyte gezegd van Komen



Profiel afbeelding

Ik ben op zoek naar de ouders van Joanna (of Anna) van der Clyte (De la Clyte) gezegd van Komen (Comines). Zij was gehuwd met Heylard van Langemeersch, geb. ca 1465, overl. 1513 en begraven te Passendale. Hij was schepen van Zaal en kasselrij van Ieper in 1500, 1502 en 1503.
Hij bezat leengoederen in die omgeving.

Van Joanna der Clyte weten we dat zij vrouwe was van Jeudemale, een achterleen van het Hof van Komen in Comines-Sud (F). Zij voerde als wapen in keel een keper en zoom van goud, vergezeld van 3 schelpen van zilver, het wapen van de familie De la Clyte. 

Ik ben er niet ingeslaagd haar vader te achterhalen. Mogelijk was ze een (bastaard) dochter van Colart II de la Clyte of van diens zoon Philippe de la Clyte. 

Wie kan mij hier meer over vertellen?

Andre Sijnesael - 7 jun 2019 - 06:59

Volgens deze site was ze met Rene Brosse de Bretagne getrouwd?

Frank Fransz - 7 jun 2019 - 07:50

Dat klopt, echter gaat het in mijn geval om een bastaarddochter. De door u genoemde Joanna is een wettige dochter. Overigens ging het achterleen Jeudemale over op de nakomelingen van Het late van Langemeersch

Andre Sijnesael - 7 jun 2019 - 08:08

Volgens een aantekening van wapenheraut Cornelis Gailliard was zij, als ik het goed interpreteer, de dochter van zeker Hector [link]. 

JP Ouweltjes - 7 jun 2019 - 19:06

Ik heb me een ongeluk gezocht maar niets gevonden. Ik vrees dat dit middels een internetsearch niet gaat worden opgelost.

JP Ouweltjes - 7 jun 2019 - 20:33

Daar ben ik inmiddels ook bang voor. Ik zal off line moeten gaan zoeken vrees ik. Iedereen bedankt!

Andre Sijnesael - 7 jun 2019 - 21:43

Vond nog deze link (u reeds bekend) waaruit ik opmaak dat Colard II de la Clyte er inderdaad een buitenechtelijke relatie op nahield, waaruit onder meer een dochter Jeanne [link]. Wettelijke zoon Philippe had geen buitenechtelijke kinderen. Aangezien dit een familie met aanzien was en er dus waarschijnlijk gedegen onderzoek naar gedaan zal zijn ga ik ervan uit dat dit de gezochte Jeanne is en dat daaruit de naam van moeder niet is gebleken. 

JP Ouweltjes - 9 jun 2019 - 15:24


Dat vermoedde ik ook al. Ik had die stamboom ook gevonden op racines, maar tob nog een beetje met de chronologie. Jeanne moet dan een stuk ouder zijn geweest dan Heylard van Langemeersch.
Andere complicatie is dat zij in een hierboven genoemde publicatie dochter van ene Hector zou zijn. 
 

Andre Sijnesael - 9 jun 2019 - 18:32







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu