stamboomforum

Forum logoOnderzoek in België en Luxemburg » vraag over Belgisch Moresnet



Profiel afbeelding

In mijn onderzoek naar de familie Joskin / Josquin ben ik beland in de plaats (Belgisch) Moresnet. (dus niet Neutral Moresnet).

Een van mijn voorvaderen Leonardus Josephus Joskin ( * 1822 + 1890 ) heeft daar een tijdje gewoond met zijn echtgenote Maria Anna Oesters en heeft daar 3 dochters gekregen (1856 – 1858 – 1859) die daar de familienamen Joskin of Josquin hebben gekregen.

Die Leonardus Josephus Joskin heeft daar in Belgisch Moresnet van ongeveer 1857 tot ongeveer 1864 gewoond en was van beroep “cabaratier” waarvan ik inmiddels heb vernomen dat dat waarschijnlijk iets van herbergier moet zijn.

Va alle genoemde personen heb ik alle geboorte- en sterfdata beschikbaar, maar zou graag willen weten wat in die periode (1857-1864) daar allemaal is gebeurd en waar ze daar gewoond hebben. Overlevering geeft aan, dat daar “iets” zou zijn gebeurd. Graag zou ik bijvoorbeeld de politierapporten over die roerige periode willen inzien (voor zover die daar waren). Waar en hoe kan ik die zaken raadplegen ?

Maurice Joskin

Maurice Joskin - 24 jul 2020 - 16:20

Beste Maurice,

ik moest even puzzelen, maar Moresnet valt buiten de Oostkantons in tegenstelling tot het voormalige Moresnet-Nêutre (Neutraal Moresnet). Tegenwoordig valt dit binnen het gerechtelijk arrondissement Luik, kanton Verviers. Ik weet niet of de archieven van de politie van het arrondissement Luik al zijn ontsloten, de rechtbankarchieven daarentegen wél. Mocht je die willen raadplegen, dan moet je het Rijksarchief te Luik bezoeken, waar deze archieven worden bewaard.

Normaal gesproken zou je het bevolkingsregister van een Belgische gemeente in de inventaris van het archief van het gemeentebestuur bij het Rijksarchief moeten kunnen vinden, maar het bevolkingsregister uit de genoemde periode 1857-1864 ontbreekt in het archief van de gemeente Moresnet helaas.

Ik hoop je toch iets verder geholpen te hebben, maar "minder standaard" bronnen in België zien te vinden en raadplegen blijft altijd wat moeilijk.

Met vriendelijke groet,

Indie van Lieshout

Uitgeschreven lid - 24 jul 2020 - 16:56

Dag Indie,

Bedank voor je snelle reactie. De oplossing van mijn vraag zelf zal nu wel wat langer gaan duren in deze periode van corona-beperkingen.

Maurice Joskin - 24 jul 2020 - 17:15

Nog een dochter 24 juli 1861

Frank Fransz - 24 jul 2020 - 17:23 (laatst bijgewerkt 24 jul 2020 — 17:31 door auteur)


Dank je Frans, Maar deze dochter (nu met Joskin ipv Josquin) had ik al gevonden, maar toch sympathiek dat u mij help.

Maurice Joskin - 24 jul 2020 - 17:37







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu