stamboomforum

Forum logoOnderzoek in België en Luxemburg » Elisabeth Billik tr.Haarlem 1735Profiel afbeelding

Goedemiddag, Ik ben op zoek naar de geboortedatum van Elisabeth Billik. Op haar trouwgegevens staat dat ze op 30 januari 1735 getrouwd is met Jan Volkering in Haarlem. Bij haar gegevens staat: jonge dochter uit Boekhout. Ik heb al de doopboeken doorgekeken, ook van Boechhout en Boekhoute. Als ik haar geboorteaangifte heb, dan heb ik ook haar ouders en kan ik weer verder zoeken. Mocht iemand  ideeen hebben waar ik nog kan zoeken dan hoor ik dat graag. Anders stop het onderzoek naar mijn voormoeders. Bij voorbaat dank. Afra van Os

Afra van Os-Smakman - 2 nov 2022 - 13:46 (laatst bijgewerkt 31 mar 2024 — 17:22 door moderator)

Ook Boekhout 

thans Buchholz (Nordrhein-Westfalen, Duitsland)

Frank Fransz - 2 nov 2022 - 14:38

Zij wordt in het doopboek van Haarlem ook Bilk genoemd.

Billik en Bilk zijn geen Vlaamse namen en die naam is in Boekhoute inderdaad onvindbaar.
Ik denk ook, dat er sprake is van de Duitse achternaam Bilk/Bilck/Billik/Billich/Billig/etc

Jan CIavaux - 2 nov 2022 - 16:21 (laatst bijgewerkt 2 nov 2022 — 16:22 door auteur)

Hartelijk dank voor uw informatie.  Ik zal in Duitsland verder moeten zoeken...

Afra van Os-Smakman - 3 nov 2022 - 11:14

Hartelijk dank voor uw reactie. Ik ga uitzoeken hoe ik in Buchholz verder kan komen. 

Afra van Os-Smakman - 3 nov 2022 - 11:16

Ik heb contact opgenomen met het archief in Buchholz, Noordrijn-Wetfalen. Ik kreeg het volgende antwoord:

Volgens https://de.wikipedia.org/wiki/Buchholz zijn er alleen al in de huidige deelstaat Noordrijn-Westfalen 16 plaatsen die Buchholz heten. De helft daarvan bevindt zich nog in Westfalen, waarvan we geen kerkregisters hebben.

Het onderzoeken van de Noordrijnplaatsen van deze naam op kerkelijke bekwaamheden, dan de zonder doopdatum mogelijk zeer uitgebreide bespreking van de overeenkomstige kerkboeken voor uw voorouder kan ik me niet veroorloven met de beste wil van de wereld, waarvoor u hopelijk begrijpt.

Ik schat de kans op succes sowieso vrij laag in. Dat Boekhout een Duitse stad in Buchholz is, is niet eens echt zeker. In België zijn er bijvoorbeeld ook plaatsen die zichzelf letterlijk zo schrijven.

Dus de conclusie is dat het zeer moeilijk wordt om daar iets te vinden...

Afra van Os-Smakman - 11 nov 2022 - 14:04

Goedendag, ik kwam uw bericht over het verzoek voor informatie over Elizabeth Bilk, getrouwd met Jan Volkering (Valkering) tegen. Ik ben een nazaat van deze Jan Valkering. Ruim 20 jaar geleden heb ik hier ook onderzoek naar gedaan en zijn we ongeveer op hetzelfde punt gestrand. Helaas heb ik geen nieuwe informatie hierover voor u. Maar ik vroeg me af of u inmiddels al wat verder gekomen was. Ik weet dat Jan Volkering met haar getrouwd is in Haarlem en dat ze meerdere kinderen hebben gekregen waaronder een zoon Jan Valkering.  (gemeentearchief van Haarlem heeft meer informatie over de kinderen van Jan Volkering en Elizabeth Bilk, informatie die ik niet kon vinden in het regionaal archief van Haarlem. Ik heb de informatie gezien maar kwam in tijdnood en ben later niet meer in staat geweest naar het gemeente archief te gaan en het is inmiddels zo'n 20 jaar geleden.) Ik vroeg me af aangezien uw de moederlijnen heeft gevolgd of u meer informatie heeft verkregen over de broers en zussen van Jan Valkering en met wie die getrouwd zijn en kinderen van hen. En natuurlijk of u meer te weten bent gekomen over Elizabeth Bilk.

mvg Annette Valkering

Annette Valkering - 2 mar 2024 - 19:11

Goedenavond, voor zover ik nu weet is Billik geen Belgische naam, maar eerder uit de Oekraïne. Ik heb wel contact gehad met iemand met die naam, maar die weet niet meer dan de naam en plaats in de Oekraïne van zijn vader en zijn grootvader. Volgens mij hebben Jan volkering en Elisabeth Billik maar 1 kind gekregen nl. Catharina. Jan Volkering is eerder getrouwd geweest met Cornelia Druijff, een weduwe van Haarlem. (Trouwdatum 28 september 1718.) Hij was weduwnaar, dus misschien heeft hij in zijn eerste huwelijk kinderen gekregen. Elisabeth en Jan zijn in 1735 getrouwd in Haarlem. Jan Volkering is begraven in de Bavo in Haarlem op het Laagkoor. Hij heeft het graf geërfd van Jan Albertsz. van Limmen.  Ook Elisabeth ligt daar. 

U ziet, ik heb niet veel nieuwe informatie...

Met vriendelijke groet, Afra van Os

Afra van Os-Smakman - 2 mar 2024 - 23:43

Bedankt voor de gegeven informatie, Ik ben bang dat ik nog minder informatie heb. Ik heb zo'n 15 jaar geleden extra informatie gevonden over kinderen van Jan Volkering en Elisabeth Bilk maar zoals gezegd ik ben er toen niet verder meer achter aan gegaan. Ik meen me te herinneren dat ik nog meerdere kinderen van Jan Valkering en Elizabeth Bilk heb gevonden waaronder een Geertrui geboren in 1737. Dat was in het gemeente archief dat, toen iig, op een andere locatie in Haarlem was dan het regionale archief in Haarlem en mogelijk alleen door de week geopend was waardoor ik er verder niet aan toe gekomen ben daar nog een keer heen te gaan. De naam en trouwdatum van zijn 1e vrouw is voor mij nieuw ook heb ik zelf nog steeds niet het graf in de kerk bezocht, als dat nog steeds bestaat. Heeft u misschien een trouwakte van Jan en Elisabeth? En weet u misschien ook de overlijdingsdatum van Jan Valkering die in de kerk begraven ligt? Ik neem aan dat Catharina uw voorouder is en dus ook getrouwd is geweest en kinderen heeft gekregen. Kunt u mij daar meer over vertellen? In het stuk stamboom van voor1800 voor de Valkeringen zitten nog wat haken en ogen. (zo is Egbert Jansz Valkering getrouwd in 1730 en overleden in 1769. Zijn zoon Jan Egbertsz Valkering is geboren in 1732 geboren en overleden rond1793. Als Egbert getrouwd is in 1730 moet hij toch wel 20 jaar zijn geweest wat het wel erg lastig maakt om een zoon van deze Jan Valkering te zijn als die idd voor het eerst getrouwd is in 1718. Uw informatie geeft iig stof tot nadenken en wellicht pak ik het weer serieus op om extra onderzoek te doen.

 

Wellicht dat het nu, in het internet tijdperk iets makkelijker wordt om gegevens te achterhalen dan 15 jaar geleden.

 

Ik heb toendertijd nog de volgende aantekening gemaakt: 

 

uit het stadsarchief (gemeentearchief) van Haarlem kast 15. 158

belastingboek 1734 - 1794

hooftmanschap letter L


nr 5174 Achterstraat Westzijde

 

Misschien kunt u in Haarlem nog wat gegevens achterhalen van Elisabeth Bilk.


 

 


 

Annette Valkering - 5 mar 2024 - 01:56

Hallo Annette, 

Hierbij nog wat informatie. 

 

Info Jan Volkering per 13-3-2023.

 

Afbeelding met tekst

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Soms staat er in een document J.M. van Amsterdam en soms W.N.

Om iets over Elisabeth Billik te weten te komen, ben ik zijn gegevens meer gaan uitzoeken. Ik heb hun trouwdatum: 30 januari 1735.

Ik probeer zijn sterfdatum te vinden. Zijn dochter Catharina Alida wordt geboren op 7-7-1740. Dus dan moet ik ruim negen maanden terug zoeken. 

Ik heb zijn overlijden gevonden in de begraafboeken van de Bavo in boek nr. 93 pagina 295. Hij is begraven op 23-2-1751 in de Groote Kerk op het laagkoor nr. 106.

Vreemd is dat het graf al op 6-11-1741 is overgeboekt op Geertruije Volkering. 

(Jan Volkering is eerder getrouwd geweest met Cornelia Druijff , een weduwe van Haarlem. Trouwdatum 28 september 1718.) Cornelia erft graf nr. 106 van Jan Aelbertzn. Van Limmen.

Hij moet dan toch geboren zijn rond 1697. Als hij  op 30-01-1735 trouwt met Elisabeth zou hij ongeveer 37 á 40 jaar zijn.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Ik heb nog meer gegevens, maar dat wordt wel erg veel hier. Ik ben ook op facebook te vinden op mijn naam. Ik hoop dat dit wel correct is om dit zo te doen. De resultaten zal ik zo wie zo op dit forum plaatsen.

 

Hartelijke groet, Afra van Os

Afra van Os-Smakman - 5 mar 2024 - 13:50

Ik heb hieronder van een aantal akten een deugdelijke bronverwijzing opgeschreven, zodat meelezers niet al het zoekwerk dat al gedaan is hoeven over te doen. Ik raad de vraagstellers aan om een hier een goed overzicht van Jan Volkering, zijn partners, hun kinderen, zijn broers, zusters, schoonzusters en zwagers te vermelden met doopdatums, in welke kerk en met welke getuigen, zodat er eerst duidelijk is wat er al bekend is. Gebaseerd op wat ik in korte tijd kon vinden moeten er notariële en transportakten van Jan zijn te vinden en mogelijk ook inschrijvingen in de Weeskamer en de Gildearchieven. Maar -zoals gezegd- daarvoor moet eerst een duidelijk overzicht gegeven worden van wat er al bekend is.

NHA: Toegang 3111; Inv. nr. 919; Fo.24v; Scan 25/232
Jan Volkering, wed. van Amsterdam met Elisabeth Billik, JD van Boekhout.

NHA: Toegang 2142; Inv. Nr. 93; Fo. 289; Scan 295/486
23-2-1751 Grote kerk Midden trans #106 Jan Volkering.

NHA: Toegang 3993; Inv. Nr. 2668; Fo. 119v; Scan 123/222
21-02-1751 Impost op begraven Jan Volkering 15 gulden (bij provisie)

NHA: Toegang 1561; Inv. Nr. 135; #106; Scan 59/271
Eigenaren graf 106 Middentrans Grote kerk; Tiende tafel, vierde graf
Trijntje Sijverts en haar kinderen.
Jannetje van Houten en haar zuster Chier Appeldooren, erfgenamen Trijntje Sijverts.
14-05-1689 Sijmon Pau, getrouwd met Chier Appeldooren verkoopt hun helft aan Jan Aelbertze van Limmen.
19-11-1718 Op naam van Jan Volkering, getrouwd met Cornelia Druif, wed. en erfgename van Jan Albertsz. van Limmen.
06-11-1741 Overgeboekt op Geertruijd Volkering voor haar en haar zuster.
13-09-1760 Overgeboekt op Catharina Volkering en voor rekening van Jacobus Heemskerk.

Met een beetje geluk komt er in de nog te vinden aktes ook informatie over Elisabeth Billik (Bilk) boven drijven.

Michaël

p.s. Afra kun je de onderwerptitel aanpassen en plaats van handelen en periode aangeven en ook de naam van Jan Valkering, want die is essentieel in deze zoektocht

Boers 2 - 10 mar 2024 - 14:27 (laatst bijgewerkt 10 mar 2024 — 14:29 door auteur)

Michaël

 

Elisabeth Bilk (of Billik) is in Haarlem met een Jan Volkering getrouwd. Deze Jan Volkering Ligt begraven in de BAVO. Het vermoeden bestaat dat deze Jan Volkering de vader is van Egbert Janszoon Valkering die in 1730 eerst met Maartje Weijtman en later met Johanna Orgel getrouwd is en in Egmond Binnen woonde maar ws afkomstig was van Vreeden dat bij Bisdom Munster behoorde. Er is echter, voor zo ver ik weet geen bewijs dat bovengenoemde Jan Volkering daadwerkelijk de vader is van Egbert. 

 

Onlangs heb ik het volgende huwelijk gevonden (online;https://archief.amsterdam/indexen/deeds/3d2cb600-6f0c-47f3-8523-6e31c3879408) waarin een Jan Volkering Van Vreeden weduwnaar van Lijsbeth van Kistvelt in 1698 getrouwd is met Femmetje Dirks van Duuren. 

Uit het ondertrouw register van Amsterdam. Zie hier onder. Deze Jan Volkering zou net zo goed óf net zo min de vader van Egbert kunnen zijn. Maar wederom geen bewijs. 

 

Onderwerp aanpassen naar Jan Valkering is hier mi dus niet aan de orde; vraagstelling is naar; Elisabeth Billik die getrouwd is met Jan Volkering. Doel is de ouders van Elisabeth Billik te achterhalen. 

 

Afra ik heb in (ong) 2012 nog het volgende gevonden (dat was in het depot wat nu voor publiek gesloten is en nu alleen nog op aanvraag kan) misschien kun je hier nog een scan van aanvragen; 

 

Uit de DTB van Haarlem:

Dopen 

Extract uit de doopregisters der R.C. Statie  Begijnhof

Anno  1737

den  15  april 

Volkerink, Jan          Vader          Geertruij

Bilk, Elizabeth           Moeder   

 

succes met zoeken.

 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Annette Valkering - 11 mar 2024 - 20:46

Dag Annet,

De complete DTB Haarlem is gescand en online in te zien NHA: Toegang 2142 en Toegang 2106. Zie ook mijn spieklijstje met Haarlemse scans: https://www.stamboomforum.nl/subfora/3/2/85549/0/zoekhulpje_voor_in_het_noordhollands_archief_mijn_favoriete_urls_voor_onderzoek_in_haarlem

Bovenstaande doopisnchrijving is: NHA: Toegang 2142; Inv. Nr. 123; Fo. 105; Scan 107/204.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Verder mag voor de oorspronkelijke herkomstnaam ook de plaats Bocholt, NRW (D) niet vergeten worden. Maar, zoals de archivaris in Duitsland al zei, er zijn veel plaatsnamen die in aanmerking komen.

Ik blijf erbij dat er eerst een genealogisch overzicht hier gepresenteerd moet worden met de gegevens die zeker zijn en dan met vermelding van religie er bij van alle kinderen en eventueel kleinkinderen met getuigen en partners, zodat vanuit het zekere teruggeredeneerd kan worden naar het onzekere. We schijnen nu in het midden te zitten tussen zekere en onzekere gegevens.

Michaël

Boers 2 - 11 mar 2024 - 23:27


Michel, dank je wel voor je hulp. Ik ga nog even op de site van NH Archief kijken.

Afra van Os-Smakman - 12 mar 2024 - 13:42Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu