stamboomforum

Forum logoOnderzoek in de Antillen en Suriname » problemen bij het zoekenProfiel afbeelding

Mag ik als excuus voor dit nieuwe subforum ook aangeven, dat toen ik met genealogie begon, er nog niet eens een pc in mijn huis stond. Intussen is het wel mogelijk om via allerlei fora, web-sites van personen of instanties best veel informatie te vinden, ook over voorouders van de voorm. Antillen en Suriname. Maar het blijft een speciaal gebied en de zoekende wordt met net iets afwijkende probleemstellingen geconfronteerd. Ik wil er een paar opnoemen: behalve de bekende afwijkingen in spellingen die men in de 19e eeuw ook elders vaker tegenkomt, bestaat het fenomeen van de aliassen, dus een totaal andere naam die ook van akte tot akte weer kan wisselen. Het weglaten van een familienaam, waardoor ineens de tweede voornam de achternaam is. Huwelijksdata die jaren (soms wel 40 - 50) na de geboortes van de eerder geboren kinderen plaats vonden. Wettelijk erkende kinderen die toch met hun geboortenaam jaren later weer gezinnen stichtten enz. enz. Bovendien zijn er ook in Suriname en de Antillen nu heel veel mensen met hun wortels bezig, die graag een nieuwe onderzoeker weg wijs willen maken en een handje willen en kunnen helpen, zodat een geplande reis met archiefbezoek beter voorbereid kan worden. Er zijn talloze vragen te bedenken waarvan de antwoorden bij de ervaren onderzoeker overzee al bekend zijn en waarvan ik hoop dat ze de weg naar dit nieuwe subforum vinden en daar gesteld worden.

Vriendelijke groeten uit het zonnetje

Christel Monsanto

Christel Monsanto - 15 apr 2011 - 16:34

Dag Christel,

Inderdaad een hele neiuwe ervaring, dat zoeken naar voorouders opde Antillen! Alles wat je noemt benik al tegengekomen.

Zelf lootpik op dit moment vast met het uitzoeken van de roots van mijn man rond 1814, met Willem Martis davelaar en zijn meoder Susanna Martina. Mag ik zo brutaal zijn om jou te vragen of je me een beetje verder op weg kunt helpen? Ik heb zelf hiervoro gisteren al een bericht geplaats met ngo wat meer info.

Mocht je me kunennhelpen dan ben ik je natuurlijk eeuwig dankbaar!

Lilian Kuijstermans - 23 aug 2011 - 23:52

Beste Lilian,

ik zag pas vandaag je vraag. En gefeliciteerd dat je al zo ver terug in de tijd bent gekomen. In principe ben ik het helemaal eens met het antwoord van R. Buzink. De familie van Groot Davelaar was een oude familie op Curaçao. In de vrijmakingen (website) die R. Buzink noemt, zie je dat deze familie voormalige slaven vrijmaakt. Als je een beetje meer over deze familie te weten wilt komen, kun je het boek lezen van Henk en Els Langenfeld: Groot Davelaar : En den Plantagie Welgelegen : (1732- heden) : Terug in de tijd / door Henk en Els Langenfeld, 1997. - 146 p.

Dit soort boeken kun je antiquarisch of bij de bibliotheek van het Tropeninstituut in Amsterdam vinden. Op 

Curaçao staat het in alle bibliotheken.  

Wat je opvalt als je de kinderen van William Martis Davelaar en Maria Manuela bekijkt, de meesten, trouwens ook veel andere Davelaar, zijn thuis in de oostdivisie/later 2e district. Dus het oostelijke deel van het eiland. Nou wil het geval dat een van de laatsten van de familie van Groot Davelaar, namelijk Cornelis in 1819 zijn testament maakt. Dat is op de fiches moeilijk te lezen, maar misschien lukt het je om het origineel in Den Haag in het Nationale Archief in te zien: OAC, notarieel archief, Inv. 1054, akte  56 van 1.2.1819. Hij laat namelijk zijn tuintje Nooitgedacht na aan de kinderen van de vrije samba Maria Magdalena van Groot Davelaar die met namen genoemd worden. En Jacob, ook een zoon van Maria Magdalena erft stukje grond Gezorgd naast Nooitgedacht. Daar staat Susanna Martina (de moeder van William Martis die overigens ook weleens Jan genoemd werd) niet bij. Maar ik heb een sterk vermoeden, dat Susanna Martina of haar onbekende partner (Groot) Davelaar wel deel uitmaakte van deze familie. Als je in deze vroege tijden terecht komt is het heel veel kombineren, gissen en wikken en wegen. Doopakten uit deze  periode zijn er ook maar ten dele, omdat veel verbrand is in het bisschoppelijk paleis in 1869. Er is een kleine kans dat er kopieën zijn van de dopen van Santa Anna uit de jaren rond 1822. Dat zou je in het Nationale Archief in Curaçao kunnen nagaan.

Veel speur success

Christel

Christel Monsanto - 24 aug 2011 - 03:08

Dag Christel,

Bedankt voor je uitgebreide antwoord! Ik ga er zeker mee aan de slag en hoop dat ik het genoemde boek hier kan traceren. Ik mekr dat alles wat je extra leert het zoeken ook wer gemakkeijker maakt. Bovendien vind ikhet ook gewoon interesant om zo meer te weten over de roots van mijn man, kinderen en schoonmoeder.

IOk heb al wat ervaring inmiddels in Nederland, dat heeft bijhet eerste stuk wel geholpen. Stiekem hoop ik natuurijk in Afrika uit te kunnen komen, maar we zien wel hoever we komen. Het is in ieder geval een erg leuke puzzel. Waar mijn schoonmama ook graag aan meewerkt dus misschien maak ik met haar wel een afspraakje om naar Den Haag te gaan.

Groet,

Lilian

Lilian Kuijstermans - 24 aug 2011 - 19:13

Goedendag meneer Monsanto,

Ik ben pas begonnen met het zoeken naar de voorouders (stamboom) van wijlen mijn moeder die de achternaam Lindeborg heeft.

Dit om duidelijkheid te krijgen in de afkomst van de achternaam Lindeborg en duidelijkheid in de familie, bloed relatie met de families KOOk en DJAOEN. Allen in de voormalige Nederlandse Antillen (Curacao).

Ik ben echter al vastgelopen bij de naam Elisa Lindeborg. (olv oud)

Ik stel het zeer op prijs indien u mij verder kan helpen?

 

Harteljke groeten,

Casandra Martha (casandramartha@gmail.com)

Casandra Altagracia Martha - 8 nov 2018 - 17:07

Beste Casandra, ik ben een vrouw trouwens. De naam Lindeborg komt van de plantage San Juan oorspronkelijk. Dus, de meeste mensen van die familie bleven nog een tijde op bandabou wonen, 5e en 4e district. Heeft u de informatie via wiewaswie opgezocht? Sinds kort kun je ook op de website van het Nationaal Archief in Curaçao alle gegevens van de burgerlijke stand (binnen de wettelijke openbaarheid) bekijken. Eliza Lindeborg was gehuwd met Isidro Pinedo na de geboorte van hun kinderen in 1881, sommigen bleven Lindeborg en sommigen werden Pinedo hoewel ze allemaal door het huwelijk gewettigd waren. Dat is makkelijk op te zoeken. Laat me weten of er nu nog meer vragen zijn?

Groetjes

Christel

Christel Monsanto - 9 nov 2018 - 02:52

Beste mevr. Monsanto,

Nog bedankt voor de opgestuurde informatie. Ik probeer steeds om via de website van het Nationaal Archief hierop Curacao verder te zoeken, doch ik krijg steeds als reactie dat er geen (0) informatie is van de betrokken persoon. Kunt u mij verder helpen hoe te zoeken via deze site?

Met vriendelijke groeten,

Casandra Martha  (familie namen Lindeborg, Djaoen, Kook)

Casandra Altagracia Martha - 15 nov 2018 - 14:58

Hallo Casandra,

Allereerst wil ik je aanraden je mailadres uit een eerdere bijdrage van jou in deze string te verwijderen teneinde mogelijk misbruik van je mailadres te voorkomen. Mensen kunnen met jou contact opnemen door op jouw naam onder het bericht te klikken.

Zoeken via Nationaal Archief Curacao: https://www.nationaalarchief.cw/api/picturae/genealogie/persons?ss=%7B%22q%22:%22Lindeborg%22%7D

https://www.nationaalarchief.cw/api/picturae/genealogie/persons?ss=%7B%22q%22:%22Pinedo%22%7D

Is dit wat je zoekt?

mvg-Ben

Ben Wegman - 15 nov 2018 - 15:12

Goedendag Ben Wegman,

Bedankt voor de tip mbt plaatsen van emailadres (jammer genoeg weet ik niet hoe het te verwijderen, met selecteren en delete lukt het niet)

Ja, de website die je hebt opgestuurd is de website waarvan ik gebruik maak. Ik ben een leek op het gebied van zoeken op stamboom sites etc.

Als je en tip heb over hoe verder te zoeken op deze site zoufijn zijn.

M.vr.gr.

Casandra Martha

Casandra Altagracia Martha - 15 nov 2018 - 16:51

Verwijderen e-mailadres: klik rechts onder jouw bericht op - bewerk. Dan kun je de passage weghalen.

Ik ben helaas voor jou verder niet bekend met de site van Nationaal Archief Curacao.

Maar geen -ook voor andere forumleden die meezoeken- waar je precies vastloopt.

mvg-Ben

Ben Wegman - 15 nov 2018 - 19:19


https://www.geneaknowhow.net/digi/bronnen.html

Kies algemeen en overzee, internet; scroll naar Koninkrijk der Nederlanden. Kijk eesn of je daar verder mee kunt komen.

mvg-Ben

Ben Wegman - 15 nov 2018 - 19:23Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu