stamboomforum

Forum logoFora » Onderzoek in de Nederlandse Antillen en Suriname » OPGELOST Ewout Spiering Suriname 16 Feb 1895

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Ewout Spiering was een belangrijk persoon voor het naturisme in Nederland. Hij woonde te Haarlem, maar was geboren te Suriname op 16 Feb 1895. Zou graag wat verdere genealogische gegevens van hem willen hebben.

met dank en vriendelijke groet,

Adriaan

Adriaan van Oosten

In deze pdf is de advertentie van zijn geboorte te vinden. 

Het huwelijk van zijn ouders:

Bruidegom: Jacques Francois Spiering Paramaribo 35

  Moeder: Sara Maria Lobato

Bruid: Cornelia Magdalena Beets Haarlem 33

  Vader: Adriaan Beets

  Moeder: Petronella Jacoba Maria Makkers

Plaats: Haarlem

Huwelijksdatum: 29-08-1889

Opmerkingen: bruidegom is weduwnaar van anna barbara santbergen

informatie over plantage Morgenstond:

http://collectie.tropenmuseum.nl/default.aspx?ccid=P7461

Vermoedelijk was Ewout niet zijn eerste naam want ik denk dat hij dezelfde persoon is als F. E. Spiering die met zijn echtgenote P. W. Floor te vinden is op de overlijdens advertenties van Jacques (april 1929) en Cornelia (maart 1940) in Haarlem's Dagblad.Er zijn ook verscheidene advertenties voor F.E. Spriering te vinden waar hij als heilgymnast-masseur vermeld staat. Al die advertenties kun je via het NH krantenarchief vinden

Sylvia

Ozlady

Hartelijk dank Sylvia voor het goede werk, en ik moest wel ff bij mezelf te rade gaan. In de weinige literatuur over het naturisme in Nederland kennen we hem als Ewout Spiering, maar hoe kom ik aan zijn geboorteplaats en datum? Dat blijkt te komen uit een scriptie van Ewoud Sanders uit 1986, 'Naakt in Nederland. De Vrije Lichaams-Kultuurbeweging 1926-1934'. Hoewel ik (nog) geen publicatierecht heb ervoor mag ik vast wel citeren uit noot 8 daarin:

Ewout Spiering werd op 16.2.1895 geboren in Suriname in een protestants familie met drie kinderen. Spiering doorliep de HBS en Handelsschool en werkte later als heilgymnast. Zie Gerard Verheijen, 'Mensen voor wie blootlopen gewoon is; Ewout Spiering, oprichter van de VLK', in: Naturisme 23 (herfst 1983) pp. 30-33. Spiering was tijdens de voorbereidingen voor deze scriptie nog wel in leven, maar helaas mentaal en fysiek niet meer in staat om een interview af te geven.

In De West-Indiër (prachtige bron overigens, waarvoor hulde) lezen we de geboortebericht van 16 Januari 1895, dit zal wel de goede datum zijn. Het kind wordt niet bij name genoemd, maar ik ga er terstonds van uit dat hij het is.

Uiteraard ging ik meteen naar FamilySearch, op zoek naar het huwelijk met P.W. Floor, te Haarlem op 13 december 1928 akte 875 (image 2112). Ouders kloppen, leeftijd klopt, 33 jaar, en hij is directeur eener N.V. In de advertenties die je hebt genoemd in het Haarlem's Dagblad komen we hem tegen als dir. van N.V. Algemene Beheers- en Administratiekantoor van Vaste Goederen in Nederland. Dus, we hebben 'm en sinds nu heet hij Frans Ewout Spiering, geboren te Beneden Suriname.

Nu nog de overige bronnen bekijken en zien of ik de voorouders van vaderskant kan achterhalen.

Adriaan van Oosten

Hopelijk had je zelf het volgende al in die link voor morgenstond gezien:

"... mr. Jacob Isaac Spiering (1812 - 1898)...

... Dit waren de vijf kinderen van Jacob Isaac Spiering en Sara Maria Lobato, weduwe A.A. Rens. Spiering en Lobato leefden in concubinaat, en de kinderen hebben later hun naam officieel gewijzigd tot Spiering..."

 Hier is nog meer te vinden:

http://www.myheritage.com/person-10202727_68944971_68944971/jacob-isaac-spiering

Ozlady


Wil je nog wat weten? Vaders kant betreft mijn voorouders. E.e.a. bescheven op myheritage.com

Yvette Hoenselaar
Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!