stamboomforum

Forum logoOnderzoek in de Antillen en Suriname » Gezocht ouders Jacquelina Paulina Francina van de VeerProfiel afbeelding

Ik zoek naar de grootouders en verder terug van mijn overgrootmoeder Jacquelina Paulina Francina van de Veer. Zij is geboren in 1848 en gestorven 12-10-1905, beide in Paramaribo.

Ze had voor zover ik weet 3 dochters,  Helena Wilhelmina (1871-1956), Amalia Josephina (1876-?) en Emelie Louise (1880-?)

Volgens familieverhalen is haar moeder een van de Veer en de dochter van Abraham de Veer. Het is in ieder geval zo dat Jacquelina en haar dochter Helena ongetrouwd zijn gebleven en d achternaam van de Veer hebben overgedragen naar mijn grootvader Eduard Jules van de Veer. Het verhaal dat 3 generaties vrouwen ongehuwd zijn gebleven om de achternaam te bewaren klopt dus al redelijk.

Olga D. van de Veer - 2 jul 2016 - 23:35

Wellicht meer info over de (over of betover)grootvader van jouw overgrootmoeder, Abraham de Veer. Bewijs heb ik nog niet kunnen  vinden, maar wellicht komen namen van kinderen overeen met die in dit artikel vermelde personen.

Ik zoek nog even verder.

http://www.nederlandsekrijgsmacht.nl/index.php/kl/269-officieren-van-het-nederlandse-leger/infanterie/1010-veer-abraham-de

ps. ik spit net verder en zie dat deze Abraham een zoon had die ook Abraham heette, en die zoon had ook weer een zoon die Abraham heette.

ps2. Er staat een hele stamboom op internet betreffende de Veer familie. Zie http://www.fehrgenealogy.com/trees/deveer/

Bedet - 3 jul 2016 - 11:38

Ongehuwd gebleven om de achternaam te bewaren? De kans is groter dat het gewoon ongehuwde moeders waren zoals zovelen.

Annemarie57 - 3 jul 2016 - 12:20


Ik kende de site nog niet, bedankt daarvoor.

Dit is inderdaad de Abraham de Veer waaraan ik verwant moet zijn. Er is bekend dat hij kinderen van meerdere vrouwen had waar hij niet mee getrouwd was. Een aantal hiervan heeft hij later erkend en daarbij zou de "van" aan de naam "de Veer" zijn toegevoegd.
Mijn voorouders vonden dat zo belangrijk dat 3 generaties vrouwen ongetrouwd zijn gebleven om de naam over te dragen (er werden alleen dochters geboren) en dat mijn grootvader moest trouwen om de achternaam in stand te houden. Dit laatste heeft mijn vader en mijn grootvader ons ook verteld. Mijn overgrootmoeder is in 1956 gestorven en heeft het kunnen vertellen. Ze hebben wel contact gehad met de familie van mijn overgrootvader Robert Henry Abendanon jr. en ook altijd als oom/tantes ed benoemd.

Weet iemand verder hoe het met erkenning van kinderen in Suriname zit? Volgens de papieren van de volkstelling 1921 en de geboorte en trouwakte van mij grootvader is hij pas door zijn moeder erkend toen hij ging trouwen. Bij de volkstelling staat nog dat hij niet erkend is door geen van zijn ouders. Op de geboorteakte  staat een latere aantekening dat hij door zijn moeder erkend is.

Olga D. van de Veer - 3 jul 2016 - 12:46Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu