stamboomforum

Forum logoOnderzoek in de Antillen en Suriname » Concession op Aruba


Profiel afbeelding

Mijn overgroot moeders hebben de achternaam Concession. Maar dit is na een huwelijk met iemand van de achternaam Tromp veranderd. Ik an helaas geen achtergrond info van de achternaam concession op Aruba vinden. Ik vermoed dat het uit Curacao komt. 

Wat ik weet is: Serapio Concession, later Tromp geworden is geboren in 1885. Zijn moeder heette Gregoria Concession, waarschijnlijk rond 1867 geboren. Haar moeder heette Maria Concession. Of Maria , of Gregoria is getrouwd met Tromp. 

Als iemand meer over de achternaam concession weet, hoor ik het graag.

Tirso Tromp

Ik kom hier:

https://www.stamboomforum.nl/subfora/202/2/62416/0/ik_zoek_mathias_cijntje_x_agnes_libiria_1880_curacao

de naam Maria Concession Kokada tegen. 

Misschien is er een verband te leggen.

 

Ik heb geen account bij myHeritage:  Met googlen zag ik:

richard ambagtsheer

Hoewel dit mogelijk al bekend is, de geboorteakte van 1885 is hier te zien (wel gratis account aanmaken zonder verplichtingen) : link.
De aantekening in de marge is essentieel: de naam van de moeder is gewijzigd van Concession in Tromp bij vonnis van het Kantongerecht Benedenwindsche Eilanden op 8.12.1920.
Verdere BS stukken van Aruba hier te vinden.

Peter S

Qua leeftijd zou de in de vraag genoemde Maria Concession deze kunnen zijn (link), maar is op Curaçao en Maria is natuurlijk een algemene naam.

Curaçao: Vrij van Slavernij (manumissies)
Datum 1846, april 4
Regest slavenmeisje Maria Concession (Maria Concep-tion Numa), 1 jaar, dochtertje van Plantina, door A. Veeris.

Een scan kan worden aangevraagd via bovenstaande link.
Latere edit: de naam Maria Concession kwam veel voor op Curacao in de 19de eeuw, zie hier.

Peter S

Alsnog een scan van de geboorteakte van Gregoria, dochter van Maria Concesson hier te zien : link, Aruba 17.11.1867.

Peter S

Heel erg bedankt. Dit is een mooi document, en ik heb nu bewijs  van een lange onduidelijkheid binnen onze familie.

Tirso Tromp

Mocht de naamsverandering nog interessant zijn hoewel het niet echt de hier gestelde vraag is, dan ter aanvulling van bovenstaande de scans van de huwelijksakte + bijlagen van Serapio Concession in 1907: hier. Ook hier dezelfde marginale aantekening over de verandering van naam. Serapio's moeder Gregoria Concession was toen al overleden. Ontbreekt dus vooralsnog de overlijdensakte van Gregoria welke niet in de huwelijksbijlagen van 1907 zit, het zou van belang zijn te weten of ze ooit getrouwd was (met ene Tromp). Ze leefde nog in 1888 blijkens de geboorteakte van haar zoon Leopold (link).

En ter aanvulling verder nog een link naar de website van de vraagsteller : link.

Peter S

Hi Peter, bedankt voor de links. Dit lost zeker een gedeelte an het mysterie op. De laatste link, is naar de stamboom op geneanet, die ik heb gemaakt Blij. Inderdaad, ik moet nu uitzoeken waarom ze de naam Tromp heeft gekregen. 

Tirso Tromp

Met de bronnen die er m.i. beschikbaar zijn online zou er niets anders op zitten dan alle huwelijksakten van Aruba te doorlopen van 1867 - 1907, op zoek naar een huwelijk van Gregoria (wellicht met ene Tromp). Dat is een grote klus - er lijken geen tafels te zijn voor die hele periode - maar is mogelijk via Familysearch hier. Alternatief is de overlijdensakten doorlopen (1888 - 1907) maar er is een hiaatje op Familysearch.

Ook een idee is te achterhalen waar de archieven zijn van het Kantongerecht Benedenwindsche EIlanden, en daarin de stukken van die zaak uit 1920 in te zien. Ik weet niet waar die archieven zijn.

Hopelijk meldt een expert zich nog in deze discussie.

Peter S

Hallo,

Afgelopen dagen ben ik in het Archivo Nashonal te Curacao geweest en heb de tip van Peter S opgevolgd en daar de huwelijks klappers van Aruba geraadpleegd. Ik heb daar gevonden het huwelijk tussen Pedro Nicolaas Tromp en Maria Concession Alberts op 23-10-1890 (akte 101). Zie ook deze link.

In de akte staat dat Pedro Nicolaas Tromp 49 jaar oud is, visser en zoon van Anna Tromp. En dat Maria Concession Alberts 39 jaar oud is, zonder beroep en dochter van Maria Regina Alberts. Bij het huwelijk zijn de volgende kinderen erkend:

1. Gregoria, geboren 17-11-1867 te Aruba; (zie ook de post Peter S. van 3-6-2019 om 22:26 uur)

2. Fulgencia, geboren 16-1-1872 te Aruba;

3. Usmana Apolonia, geboren 18-4-1876 te Aruba;

4. Polinaria, geboren 23-7-1881 te Aruba;

5. Andres Avelino, geboren 10-11-1885 te Aruba;

6. Teresia, geboren 26-9-1888 te Aruba;

 

In de 2 huwelijksbijlagen (bij familysearch staan ze voorafgaand aan de trouwakte) vinden we:

  • Pedro Nicolaas, geboren op 13-5-1841 als zoon van Anna Tromp, zie hier.
  • Maria Concession, geboren op 16-8-1851 als dochter van Regina Alberts (NB. ze is dus niet het meisje dat gemanumitteerd is op 4-4-1846), zie hier.

 

Dus om terug te keren op de oorsponkelijke post/vraag:

  • Maria Concession Alberts (geboren 16-8-1851 te Aruba) is een dochter van Regina Alberts (aldus de huwelijksbijlagen)
  • Maria Concession Alberts trouwt op 23-10-1890 te Aruba met Pedro Nicolaas Tromp
  • Tijdens dat huwelijk wordt de op 17-11-1867 te Aruba geboren Gregoria (Gregoria Consession) erkend en krijgt dan de achternaam Tromp.
  • Maria is overleden op 17-04-1893 te Aruba als Maria Concession Alberts, dochter van Maria Regina Alberts, zie hier.
  • De naam Concession is dus geen achternaam geweest van Maria, maar haar 2e voornaam. (Consession was wel de achternaam van dochter Gregoria bij diens geboorte in 1867, tot aan de erkenning in 1890)

 

Tot slot 

  • Ik heb ook nog even gezocht naar de geboorte van Maria Concession op 16-8-1851. Die akte heb ik niet kunnen vinden.
  • Maar wel de geboorte van ene Maria Asencion, dochter van Anna Regina op 16-8-1851 (de namen zijn wel gelijkend), zie hier. Misschien is er nog een boek met geboorte aangiften waar de geboorte van Maria Concession wel in staat.
  • Ik heb ook gezocht naar het overlijden van Gregoria Tromp (in de klappers met overlijdens te Aruba), maar het overlijden niet kunnen vinden. Helaas.

 

Groeten,

Matthijs

Matthijs Vonder

Klasse ! 

Peter S


HI Matthijs, Bedankt voor de uitvoerige informatie. Ik was zelf ook al op de mogelijkheid van Regina Alberts gekomen, maar heb het niet verder kunnen uitpluizen. Ik zal dit aandachtig doornemen en kijken of ik met zekerheid deze tak aan mijn stamboom kan toevoegen.

Tirso TrompPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu