stamboomforum

Forum logoOnderzoek in de Antillen en Suriname » Ouders en nakomelingen gevraagd van M.Obispo, geboren 1839 Curacao, later wonend in Suriname.Profiel afbeelding

Beste Anneke,

je hebt de oplossing gevonden voor de vele obispo op Curaçao. Nog een tip, ga nou de huwelijksakte in Suriname in 1909? opzoeken of laten opzoeken en daar zal de moeder of de ouders van de bruidegom op moeten staan ook eventueel erkende kinderen bij het huwelijk. Na de emancipatie van de slaven was er op Curaçao een beweging gaande om sommigen van hun naar Suriname te sturen om daar te werken omdat er op Curaçao grote armoede heerste. Sommigen zijn er op ingegaan, net zo als sommigen naar Cuba vertrokken om op de suikerplantages te werken. Misschien is er een vermelding te vinden in de Curaçaosche Courant die ook op Delpher staat. Bart? 

Bovendien staan intussen de slavenregisters en de slavenregistraties van 1863 op de website van het Nationaal Archief Curaçao, als een moeder bekend is, kan blijken of deze jonge idd in 1839 in slavernij geboren was. Vermoeden helpt niets, men moet bewijzen vinden die naadloos aansluiten. 

Groetjes

Christel 

Christel Monsanto - 17 feb 2021 - 13:46

Beste Christel,

Leuk dat je reageert op mijn oproep! Het artikel over jouw lezing heeft mij, mijn kinderen en hun vader, die Obispo heten, duidelijkheid gegeven over de achtergrond van de naam op Curaçao. Jouw idee om de huwelijsakte van Martinus te gaan zoeken is natuurlijk een uitstekend idee. Helaas is deze akte niet online te vinden, omdat de BS van Suriname nog niet gedigitaliseerd is. Ik zal aan familie of vrienden in Suriname (of via dit forum) moeten vragen of zij de akte en de verdere gegevens willen opzoeken. Hopelijk is de BS of het archief momenteel wel toegankelijk ivm coronamaatregelen. 

Verder heb ik de slavenregisters e.d. van het Nationaal Archief van Curaçao al bekeken, maar dit heeft niets opgeleverd. Kortom het was een voorlopige oplossing. Ik zal een een nieuw item aanmaken, misschien dat iemand die in het archief van Suriname werkt of er iemand kent, de akte voor mij kan opzoeken.

Groetjes, Anneke

Anneke Huijser 47 - 17 feb 2021 - 15:43

Ik heb de kranten van Curaçao (nogmaals) doorgesnuffeld of ik een spoor van Martinus Obispo (of iets wat daar op lijkt) kan ontdekken, maar tevergeefs.

Voor wat betreft de mogelijke ouders van Johanna Margaretha Mollis geboren 1867 heb ik een 'shortlist' van kandidaten gemaakt aan de hand van gegevens uit de kranten:

  • Mattheus Levi Mollis, arriveert in Suriname in 1864 met gezin per schip. Messiaans-Joodse predikant; zijn vrouw is in 1864 overleden.
  • Simon Mollis trouwt met Helena Maria Duif in 1873. Simon Mollis, weduwnaar Duif is overleden in 1899, 70 jaar.
  • A. Truffel, echtg van C. L. Mollis, m, 37j, overleden 1886. C. L. Mollis kan als meisje of jonge vrouw in 1867 een kind gekregen hebben als ze ongeveer net zou oud was.

Verder is Frederik Christiaan Mollis, overleden in 1945, 73 jaar mogelijk een broer van Johanna Margaretha. Hij komt ook voor in de volkstelling van 1921, geboren 1871. D'r zijn in de volkstelling méér 'potentiele' broers/zussen, maar deze zit kwa geboortejaar het dichtste bij.

-Bart- - 17 feb 2021 - 20:13

Ik denk dat Frederik Christiaan Mollis inderdaad de broer is van Johanna Margaretha, want hij staat op haar gezinskaart op hetzelde adres ingeschreven.

Wat hun ouders betreft, ik ga de mogelijke ouders die jij hebt gevonden nader onderzoeken.

De vrouw van Mattheus Levi Mollis is in 1864 overleden schrijf je, dus misschien is hij daarna hertrouwd en hebben ze Johanna in 1867 en Frederik in 1871 gekregen.

Anneke Huijser 47 - 17 feb 2021 - 21:09

"M. L. Mollis en zoon" vertrekken in maart 1871 weer uit Suriname. Ik kom hem daarna ook niet meer in advertenties tegen. Vermoedelijk is hij definitief uit Suriname vertrokken. Er van uit gaande dat wat in de volkstelling staat over Johanna Margaretha Mollis (1867) en Frederik Christiaan Mollis (oktober 1871) ook klópt - namelijk de persoonlijke staat 'wettig' - lijkt het onwaarschijnlijk dat M. L. Mollis de vader van deze broer en zus is. Dit is trouwens wel een boeiend bericht uit 1917 over Frederik C. Mollis.

De zelfde redenering m.b.t. 'wettig' geldt ook voor 'C. L. Mollis'. Als iemand de achternaam van de moeder krijgt lijkt 'wettig' uitgesloten te zijn.

Verder kom ik rond 1885 nog wel een L. Mollis tegen en een Johan Mollis, maar ik heb geen enkele indicatie vwb hun leeftijd. En er zijn nog meer personen met de achternaam 'Mollis' te vinden, maar die zijn op grond van gevonden leeftijd of een indicatie daarvan wel uit te sluiten.

Ik ben bezig nog andere bronnen na te kijken maar dat kost even wat tijd.

-Bart- - 18 feb 2021 - 10:39

Mijn interpretatie was dat C.L.Mollis de echtgENOOT is van A. Truffel (overl 30-5-1886, 37 jaar). Dus zou C.L. Mollis de wettige vader kunnen zijn.

Maar ook Simon Mollis kan bij zijn huwelijk met Helena Duif in 1873 de eerder geboren kinderen gewettigd hebben. 

F.C. Mollis was wellicht bij een Winti-ceremonie aanwezig...

Anneke Huijser 47 - 18 feb 2021 - 11:03

Inmiddels heb ik de ondertrouwdatum gevonden van Anthonie Truffel met Christiana Livia Molles (met een 'e') op 20-8-1877 in district Boven Cottica. Dus dit stel komt m.i. niet in aanmerking als ouders.

Anneke Huijser 47 - 18 feb 2021 - 11:16

De voormalige slavennaam Molles komt in 1863 voor op de Plantage Pérou aan de Corricarivier.  Plantage Pérou | Suriname Plantages

Anneke Huijser 47 - 18 feb 2021 - 11:28

In 1896 nog een 'Jacobus Mollis' (kopje postkantoor Paramaribo) gevonden via de website van de Universiteit Leiden waar het 'Gouvernements Advertentieblad' online ontsloten is.

In 1869 nog een keer M. L. Mollis aan boord van een arriverend schip.

En in 1868 ook de minderjarige F. H. Mollis op een schip. Direct daar voor is genoemd Mejufvr. H. M. Focke. Ik denk dat ik wel weet wie dit zijn; M. L. Mollis houdt ook religieuze bijeenkomsten ten huize van de weduwe Focke. F. H. Mollis zal de al eerder genoemde (minderjarige) zoon van Mattheus Levi Mollis zijn.

Het is wel een wat omslachtiger website waar je even aan moet wennen voor dat je snapt wat er gebeurt. En als je zoekt op 'Mollis' krijg je ook hits op 'Molly' en 'Mollinger' waar ik nog geen manier omheen gevonden heb. Je krijgt nogal wat hits; ik heb me voorlopig geconcentreerd op edities van vóór 1921 omdat je daar personen kunt tegen komen die wél in aanmerking komen, en niet in de volkstelling van 1921 hoeven te staan.

Ik heb héél voorlopig inmiddels een voorkeur voor Simon Mollis en Helena Maria Duif die trouwen in 1873. Dat is in ieder geval een bekend / gekend huwelijk waar binnen Johanna Margaretha en Frederik Christiaan - geboren voor dien - kunnen zijn 'geëcht' of 'gewettigd' of hoe dat ook maar heette toen. Als dat zo is zouden ze in de geboorteakte als 'Duif' te boek kunnen staan als de vader ze bij de geboorte niet al had erkend.

-Bart- - 18 feb 2021 - 12:08

Die naamsvariant 'Molles' is wel een vondst!!

Simon kom je tegen als 'Molles' bij de emancipatie van 1863 met geboortejaar 1831 wat vrij goed klopt met de opgegeven leeftijd van 70 jaar bij overlijden in 1899

De L. Mollis die ik eerder vond is vermoedelijk Louis Molles geboren 1849 of 1850 (dus vermoedelijk net te jong om de wettige vader te zijn) die ik tegen kom in zowel de emancipatie in 1863 als de volkstelling van 1921

Bij de volkstelling van 1921 kom ik verder geen 'Molles' tegen die oud genoeg zijn voor het wettig vaderschap. Bij de Emancipatie van 1863 wel:

William Josua geboren 1835
Egbert geboren 1843 (neef van Simon)

=> die 2 onder naam 'Molles' verder uitpluizen in de kranten op een eventueel huwelijk ligt m.i. nu voor de hand.

-Bart- - 18 feb 2021 - 12:41

@Bart:

"Ik heb héél voorlopig inmiddels een voorkeur voor Simon Mollis en Helena Maria Duif die trouwen in 1873. Dat is in ieder geval een bekend / gekend huwelijk waar binnen Johanna Margaretha en Frederik Christiaan - geboren voor dien - kunnen zijn 'geëcht' of 'gewettigd' of hoe dat ook maar heette toen. Als dat zo is zouden ze in de geboorteakte als 'Duif' te boek kunnen staan als de vader ze bij de geboorte niet al had erkend."

en

"Simon kom je tegen als 'Molles' bij de emancipatie van 1863 met geboortejaar 1831 wat vrij goed klopt met de opgegeven leeftijd van 70 jaar bij overlijden in 1899"

Tot nu toe lijken Simon en Helena mij aan diverse criteria te voldoen. Op 18-1-1869 overleed een Gustaaf Marius Constant Mollis op de leeftijd van 4 maanden, dus ongeveer in september 1868 geboren. Dit kind zou het 'gat' kunnen opvullen tussen Johanna Magaretha, geboren 22-11-1867 en Frederik Christiaan, geboren oktober 1871. Als dit ook een kind is van Simon Molles/Mollis zou hij het al bij de geboorte erkend moeten hebben.

Anneke Huijser 47 - 18 feb 2021 - 13:55

Eens. En wat kan is dat oorspronkelijk erkende kinderen bij het huwelijk alsnog gewettigd worden. Nog geen huwelijk (of weduwe/weduwnaar aanduiding) gevonden van William of Egbert.

Overlijden van een zus van Simon 1896. En het is nogal voorbarig, dat weet ik, maar dit zijn Simon, zijn zus, hun moeder en grootmoeder in de slavenregisters , genoemd met hun slavennamen Samson, Carolina, Amelia en Maria. De laatste moet rond 1770 zijn geboren.

-Bart- - 18 feb 2021 - 14:55

Dat zou een hele stap in de goede richting kunnen zijn, nu je een hele familie hebt gevonden! Er hoeft maar een ambtenaar van de BS te zijn geweest die Molles in Mollis heeft veranderd. Of een slecht geschreven e voor een i las en het nageslacht blijft dan zo heten...

Anneke Huijser 47 - 18 feb 2021 - 15:18

Ik zie in dit document - 'INDEX HUWELIJKEN 19e EEUW' wat loopt tot 1868 - geen huwelijk van een Mollis of Molles. Hier is een korte uitleg over het document dat is samengesteld door John de Bye. Voor zover ik in kan schatten zou dit document minstens een streven van volledigheid en betrouwbaarheid moeten hebben. Dus al met al ziet het er naar uit dat het huwelijk van Simon en Helena Duif kansrijker aan het worden is.

Achtergrond van John de Bye.

-Bart- - 18 feb 2021 - 16:37


De geboorte van Wilhelmina Johanna Rebecca is voor wat betreft de ouders ook nog steeds een (redelijk verantwoorde) aanname. Hier is ze ook terug te vinden:

MollisWilhelmina Johanna Rebecca Geboorteregister Paramaribo 1896, folio 47

Weet je in ieder geval precies waar haar geboorte na te zoeken is.

-Bart- - 18 feb 2021 - 17:17Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu