stamboomforum

Forum logoOnderzoek in de Antillen en Suriname » District indeling op CuraçaoProfiel afbeelding

Hulp gevraagd

In geboorte en trouwaktes op Curaçao staat bv. Geboren in het 3e district. Zover ik heb begrepen was het eiland in 5 districten verdeeld en district stad. Maar waar lagen deze districten en waar kan ik meer informatie hierover vinden? 

Wie kan mij verder helpen.gr. Yolanda 

Yolanda Dunk - 11 feb 2021 - 15:48

Dag Yolanda,

Hier een beschrijving en een aardige kaart met de districten. En hier een officiële aankondiging daarover.

-Bart- - 11 feb 2021 - 16:17

Dank je wel voor de snelle reactie. Het is nu duidelijk hoe het zit.

Dank je wel. Gr. Yolanda 

Yolanda Dunk - 11 feb 2021 - 16:22

Beste Yolanda,

vanaf 1919 veranderde de boven door Bart gevonden regeling weer. Als je dus een akte uit de 20er jaren van de vorige eeuw ziet, dan staat 3e district voor het gebied bandabou. Terwijl 3e district daarvoor voor de regio vanaf Otrobanda tot ca. aan landhuis Daniel stond. Als je precies uitleg voor een bepaald gebied zoekt, kan ik je helpen met de namen in dat gebied.

Groetjes

Christel 

Christel Monsanto - 17 feb 2021 - 13:19

Hallo Christel. 

Dank je wel voor je reactie. Ik weet van de directe familie,  dat ze grotendeels uit de omgeving van Boca Sami/st. Michiel, Jan Doret en Mahuma komen en dat is dus district 3. 

Maar vanaf nog. 1850 kom ik ook district "buiten" tegen. Waar ligt dit district? De eigenaar van de slaven was Mathias Erasmus van Dijs. Ik heb nog niet helemaal welk landhuis, tuin of kanoekje bij hem hoorde. 

Wel heb ik door veel zoeken vergelijken en nogmaals zoeken uitgevonden, dat 

Maria conception en Karolina Kokada dezelfde persoon zijn. Wat is het to h fijn dat je nu gebruik kan maken van het slavenregister. 

Het is wel moeilijk en heel veel werk om de juiste naam bij de juiste persoon te vinden. Iedere keer wordt er een andere naam of verbastering gebruikt en dan net zo lang door zoeken dat je zeker weet dat je de juiste personen koppelt. 

Nu ben ik bezig met Dominga, moeder van maria Conception. Kan ze misschien ook Doorte, Dorte, Doorte Mulat of Doorte Sambo heten. Ze waren allemaal eigendom van Matthias Eresmus van Dijs. Wie weet hier meer over of kan mij tips geven.

Met de gegevens van Maria Conception ben ik geweldig verder geholpen en heb daardoor ook het antwoord gevonden.

 

Groetjes

Yolanda

Yolanda Dunk - 21 feb 2021 - 19:14

Beste Yolanda, ik zie de namen staan in het slavenregister van Matthias Erasmus van der Dijs. Al deze mensen woonden op Savonet.

Maar ik kan ook geen verband leggen tussen Dominga Kokada en Doorte Mulat, want die was geen zus van Maria Concession. Zij heet later Doorte Lourens. Maria Concession a Carolina is later met Cornelis Cijntje getrouwd en die kwam ook van Savonet. Zij hadden 12 kinderen. 

Groetjes

Christel 

Christel Monsanto - 22 feb 2021 - 12:17

Hoi Christel

Dank je voor je antwoord en je hebt me met Matthias Erasmus van Dijs ook weer verder geholpen. Doordat je over Savonet begon, heb ik mijn nieuwe boek over Landhuizen van Curaçao erbij gepakt en daar staat het in. Helemaal niet bij nagedacht. Ik hoop binnenkort (?) weer naar Çuracao te gaan en dan ga ik weer contact zoeken met de mensen op Savonet. 

Over Dominga heb ik nog iets gevonden bij een geboorte van Dominga van Dorte. Waarschijnlijk is Dorte de moeder van Dominga. Dus nu verder om er achter te komen of dit echt wel zo is. 

Erg leuk om het uit te zoeken, maar veel werk en het houdt je van de straat zeker nu met de corona.

Groetjes 

Yolanda 

Yolanda Dunk - 22 feb 2021 - 16:00

Christel nog even een kort vraagje 

Welk district wordt er bedoeld met Buiten. 

Groetjes

Yolanda 

Yolanda Dunk - 22 feb 2021 - 16:02

Bon dia Yolanda, 

Er was een periode daar werd bij het transcriberen niet erbij gezet welke "buitendistrict" werd bedoeld. Op de pagina van het Nationaal Archief, Stamboom, staan ook niet alle originelen gescanned, maar uiteindelijk is in combinatie met andere aktes wel uit te zoeken in welk district de mensen woonden. "Buiten" is voor het zoeken in het Archief zelf altijd een indicatie dat het niet in de stad was. Buiten stond in de 19e eeuw altijd voor of district 2 (oost), district 3 (midden) of de districten 4 en 5 (west). In oude akten kun je dan ook b.v. tegenkomen Oost 1, 2 of 3 (dus nog nader omschreven) of west 1, 2 of 3. 

Christel Monsanto - 23 feb 2021 - 09:59


Bon tardi Christel

 

Dank je wel voor de laatste informatie. De meeste komen uit district 3 en in de slavenperiode rond Savonet, want ze waren allemaal eigendom van Matthijs Erasmus van Dijs. In 1800 tot 1805 was hij eigenaar van Kas Chikitu, daarna van klein Malpais (1805-1815) en toen heeft hij het veel groter Savonet gekocht in 1815. Toch zien wat ik over die tijd nog kan vinden op Savonet, als ik op het eiland ben. Ook nog maar even langs Landhuis Knip, want daar kwam ik de naam Doran destijds tegen. 

Moet nog zien te achterhalen waar de naam Doran vandaan komt. 

Groetjes

Yolanda 

Yolanda Dunk - 2 mar 2021 - 16:27Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu