stamboomforum

Forum logoOnderzoek in de Antillen en Suriname » Informatie gezocht over Cordelia Bor!



Profiel afbeelding

Bart, ik bewonder je moed om zo veel over de vroegere verhoudingen op Curaçao te durven zeggen, zonder daar echt iets van af te weten. Maar het is natuurlijk iedereen toegestaan om zijn gedachten over bepaalde dingen te laten gaan en die dan ook mee te delen. Ik (die de geschiedenis op Curaçao al meer dan 20 jaar intens bestudeert heeft en al die tijd ook dagelijks daarmee bezig is) heb een ander vermoeden. Leend en een toekomstig over en weer familielid Borre gehuwd met Lauffer zijn samen opgegroeid toen nog in het bezit van de familie Beaujon. Zowel Beaujon als ook Lauffer waren vooraanstaande families in die tijd. Zij kunnen (ik zeg niet dat het ook zo was zonder bewijzen) hun voormalige slaven op weg hebben geholpen. Leend kon in 1861 (toen nog slaaf) niet getuigen bij de burgerlijke stand. Dit zijn een paar van mijn gedachten. 

Ik weet dat je enorm goed bent in het opsporen van gegevens en het zoeken in niet voor de hand liggende bronnen, ga aub niet vermoedens uitspreken die wel of niet waar kunnen zijn. Vaak zijn de mensen die hier onderzoek doen, nog niet zo goed op de hoogte van de mogelijkheden om te zoeken. Hun op weg te helpen is fantastisch, maar geef hun daarna, na aangeven van de bronnen, ook zelf de mogelijkheid om zelf verder te zoeken. Jij en ik houden van dit zoekwerk, maar geef de vraagstellers hints, maar doe niet al het werk voor ze.  

Groetjes

Christel 

Christel Monsanto - 10 jun 2021 - 13:43

Toevallig was ik net nog aan het bellen met mijn oud oom samen met mijn opa. Beaujon was de eigenaar van Louis en zijn familie. De oudste broer Carel Charles Leend werd aan A. Capriles in december 1853 verkocht. Het kan inderdaad kloppen dat de link bij Louis zit, maar Louis had ook vier andere broers (Carel, Martis, Cornelis en Gerard). Het zou dus ook 1 van hun kunnen zijn. Daarnaast ben ik het het ook eens met mevrouw Monsanto, over het feit dat Louis niet als 'slaaf' getuige kon staan, maar dat neemt niet af van de mogelijkheid dat hij de vader is van Pablo Leent. Maar zoals ik al zei hij had nog 4 andere broers. Kortom; we zullen het waarschijnlijk nooit zeker weten zonder bewijs.

Verder wil ik Bart heel erg bedanken dat hij de tijd genomen had om er zelf onderzoek naar te doen! Dat waardeer ik enorm :) 

Gina L - 10 jun 2021 - 14:15 (laatst bijgewerkt 21 jun 2021 — 19:41 door auteur)

Mevrouw Monsanto, ik ben benieuwd of u nog de katholieke trouwakte van Ersilia 'Macadie' Locadia en Pablo Eugenne Leent heeft gevonden? Zoals ik al zei heb ik net met mijn opa en oud oom gebeld en hadden we het weer over Ersilia en Pablo. In mijn familie wordt er gezegd dat Locadia niet haar achternaam was, maar haar tweede naam. Locadia (komt van heilige Leocadia) was dus haar tweede katholieke naam. Ook zie je dat bijna iedereen twee namen (of meer) + achternaam heeft op Curacao en in die tijd. Pablo Eugenio Locadia, Louis Isidro Leend, Louisa Calistra Lauffer etc. Ersilia had maar 2. Ook kan ik Ersilia in de slavenregisters en burgerlijke registers niet terugvinden. De achternaam van Arneman (?) heb ik wel een paar keer gehoord. Misschien dat hij de eigenaar van haar moeder was? Want zij zelf is in 1870 geboren. 

Gina L - 10 jun 2021 - 14:32 (laatst bijgewerkt 10 jun 2021 — 16:24 door auteur)

Nee Gina, zo vaak kom ik niet in het Archief.  Trouwens weet ik bijna zeker dat het paar Ersilia en Pablo niet alleen maar voor de kerk getrouwd konden zijn. Dat kwam eerder in de 19e eeuw weleens voor, maar de priesters mochten geen huwelijk voornemen als het paar niet eerst "voor de wet" getrouwd was (na 1817). Voor 1817 moesten de "wettige" huwelijken in de Fortkerk gebeuren = Nederl. Hervormd.  Hoe kom je op de naam Arneman? Weet je op welke santana de meesten van de familie begraven zijn? Er kwam ook een keer Francisco/Francisca voor als familienaam. Dus erg verwarrend idd. 

Ik blijf het in de gaten houden, als ik iets tegenkom zal ik je zeker berichten. 

Groetjes

Christel  

Christel Monsanto - 11 jun 2021 - 03:22


Mevrouw Monsanto, het is heel verwarrend inderdaad haha. Toch blijft het mij dan raar waarom opeens Locadia gebruikt werd als Pablo en Ersilia wel getrouwd zijn voor de wet. 

De naam 'Van Arneman' is ooit in de familie verteld. Ik weet van mijn opa dat je op Curacao een familie van Arneman had/hebt, zij werkten vooral bij het gouvernement. Ook komt in de slavenregisters de slaveneigenaar 'van den Wall Arneman' voor. Misschien zo?

De meesten van de Leend familie liggen begraven op Santana Katoliko Roodeweg. Ook ligt het meeste van het nageslacht Locadia-Leend begraven op Santana Katoliko Roodeweg. De meesten van de Locadia kant (bv. Ersilia) liggen begraven op Santana Katoliko Seru di Pietermaai

Francisca/Fransisco is ook erg verwarrend inderdaad. Maar wat ik wel zeker weet is dat, dat de tweede naam van Amacia is (zus van Pablo Eugenio Locadia). Verder weet ik niet of er meer achter die naam zit.

Groetjes,

Gina 

Gina L - 11 jun 2021 - 10:35 (laatst bijgewerkt 12 jun 2021 — 17:49 door auteur)







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu