stamboomforum

Forum logoOnderzoek in de Antillen en Suriname » Wie zijn de ouders van Eleonora Eliza Jacquelina Saften (1897) Paramaribo, Suriname. opgelostProfiel afbeelding

Okay dat is al heel wat. Hoe kan ik ze in de Slavernij registers vinden?

M.R.J. Laatst - 21 feb 2022 - 17:50

Ik heb het gewoon via nationaal archief gevonden. Volgens mij komen ze allemaal van plantage Overtoom.

Zie Suriname en Nederlandse Antillen: Vrijverklaarde slaven (Emancipatie 1863) | Nationaal Archief

En dan gewoon openen. Ik heb geen enkele ervaring wat betreft zoeken in Suriname. Ik ben (helaas voor jou) beter thuis in Ned Indië.

mvg-Ben

Ben Wegman - 21 feb 2022 - 17:54 (laatst bijgewerkt 21 feb 2022 — 17:56 door auteur)

fyi - de burgerlijke stand van Suriname wordt op dit moment getranscribeerd en geïndexeerd [hier]

Peter B - 21 feb 2022 - 18:11

Mijn 2 centen. Ouders van Eleonora Eliza Jacquelina Saften. We hebben 'pech'. We kennen haar geboortedatum uit de volkstelling van 1921, maar haar geboorte (en dus ouders) is niet in een krant op Delpher terug te vinden, in tegenstelling tot jongere broers en zusters. En de volkstelling van 1950 hád haar ouders ook kunnen onthullen, maar omdat ze in 1943 is overleden is die mogelijkheid er ook niet. En deze advertentie noemt wel 'wederzijdsche families', maar onthult ook niet wie dat zijn.

Blijft op dit moment (zolang de BS gegevens nog niet online beschikbaar zijn) maar 1 mogelijkheid over: bij wijze van uitsluiting. Ze is een 'wettig' kind, wat mijns inzienst betekent dat ze de dochter is van een echtpaar waarvan de achternaam van de man Saften is. En dat paar kan vóór of ná haar geboorte zijn getrouwd, waarbij ze dus 'wettig' - of 'gewettigd' - is. Uiteraard hebben we niet alle gegevens, maar gezien de gegevens die we wél hebben is het paar Saften-Strijdhaftig m.i. het enige paar dat we kennen dat in aanmerking komt. M.a.w. ik kan op dit moment geen ander paar identificeren.

Dat is niet veel, maar feitelijk alles wat we hebben. Vermoedelijk zijn Lodewijk Marius Saften en Johanna Augusta Strijdhaftig haar ouders.

-Bart- - 22 feb 2022 - 13:11


Hallo Bart! Ik ga helemaal met je mee. Zoals ik eerder memoreerde heb ik een DNA-match met een verre nicht die in haar stamboom de naam Strijdhaftig heeft. Dat kan alleen als E.E.J. Saften (mijn oma van vaders kant) deze ouders heeft. Ik ga dit ook afsluiten. Dank aan een ieder voor de hulp.

M.R.J. Laatst - 22 feb 2022 - 13:52De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu