stamboomforum

Forum logoOnderzoek in de Antillen en Suriname » Burgerlijke stand Suriname Paramaribo 1846 overlijdens.



Profiel afbeelding

Klopt het dat de overlijdensakten van Paramaribo periode 1846 alleen bij het Nationaal Archief via microfiches zijn te raadplegen of kijk ik er overheen en zijn ze toch nog via een website online te bekijken?

Groet,

Everardus

Everardus Rollema - 23 feb 2022 - 14:03 (laatst bijgewerkt 23 feb 2022 — 14:03 door auteur)

Dat klopt. Maar as-we-speak loopt er een project om de BS te indexeren, dus over een jaar kan dat heel anders zijn. Zie b.v. https://hdsc.ning.com/

-Bart- - 23 feb 2022 - 20:15

Beste Bart,

Dank voor je reactie, dan gaat het voor mij over.

Gr.

Everardus Rollema - 23 feb 2022 - 21:38

Everardus,

Misschien kan ik je helpen om op een andere manier een antwoord op een vraag te vinden? We kunnen niet even - online - een overlijdensakte uit 1846 opzoeken, maar d'r zijn wellicht andere bronnen die de vraag kunnen beantwoorden, of een beetje meer helderheid geven.

-Bart- - 23 feb 2022 - 21:58

Beste Bart,

 

ik wou alleen weten of de moeder van de overledene in de akte staat vermeld.

De datum en plaats ken ik.

Groet,

Everardus.

Everardus Rollema - 23 feb 2022 - 22:05 (laatst bijgewerkt 23 feb 2022 — 22:07 door auteur)

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Het gaat om Alida Theresia SchotsborgScholtsborg geb. 1808 en overleden 27 november 1846.

afgelopen zaterdag genoemd in Verborgen Verleden als geboren zijnde in 1808, als vermoedelijke dochter van Maria Elisabeth Scholtsborg. In 1808 wordt namelijk een ander kind gedoopt en in de bevolkingsregisters van 1845 en 1846 wordt zij 30 jaar oud gegeven. In 1832 is zij 20 jaar oud. 

Everardus Rollema - 23 feb 2022 - 22:20 (laatst bijgewerkt 23 feb 2022 — 22:27 door auteur)

Hier is het verhaal uit Verborgen Verleden: https://cbg.nl/kennis/verborgenverleden/simoneweimans/

Daar vind ik nergens een vermoeden opgeschreven over wie haar moeder zou zijn. Ze is in 1830 gemanumitteerd. De manumissie database begint in 1832, dus daar staat ze niet in. Maar de manumissie is wél in de krant te vinden als: "het neger meisje Theresia". 

Haar manumissie is ook in de slavenregisters terug te vinden. De naam (van de "eigenaresse" 'de erven' Maria Elisabeth) is hier Scholtzborg (met een 'z'). Aangetekend "Gemanumitteerd dezen april 1830 ingevolge vertoond vrijbrief". Helaas staat in dit slavenregister de moeder niet vermeld (dat is vaak wél zo), net als ook haar leeftijd; kolom helaas niet ingevuld.

Ik vind 'negermeisje' als aanduiding voor een vrouw van 22 inderdaad twijfelachtig. Ze zal later dan 1808 zijn geboren vermoed ik. Wat de andere gegevens blijkbaar ook suggereren: tussen 1812 en 1816. Ze staat in het slavenregister ook onder 'meisjes' en niet onder 'vrouwen'. Maar de officiële meerderjarigheid vóór 1901 was volgens wikipedia 23 jaar, dus je kunt hier alle kanten mee uit.

Wat mij betreft zijn haar beide ouders en geboortejaar 'onbekend'. Je kunt speculeren. Maria Elisabeth lijkt mij niet haar moeder. Zij was een vrije vrouw. Dat haar dochter slavin zou zijn, en nog bovendien haar "eigendom" is niet goed denkbaar m.i. D'r is wel een constructie te verzinnen om in die situatie te komen, maar dat ligt denk ik allemaal niet echt voor de hand.

Maria Elisabeth komt ook nog in deze bron voor. De link naar de lijst staat helemaal onderin het document.

-Bart- - 24 feb 2022 - 01:38

Beste Bart,

 

De afbeelding van 23-2-2022 is een schermafdruk van de TV uitzending, waarin in de uitzending wordt gesuggereerd dat Alida Theresia een bloedlijn heeft met Maria Elisabeth Scholtsborg/Scholtzborg/Schotsborg.
Ook de geboortedatum van Alida Theresia is niet juist blijkens de schermafdruk.

Het lijkt erop, dat in de uitzending de feiten niet geheel en al kloppen omtrent de bloedlijn van Alida Theresia het negermeisje.

De publicatie van het CBG is mij bekend.

Heb je zelf de uitzending ook gezien?

Mijn onderzoek dateert al van 2012/2013 voor een achternicht van Simone Weimans.

Ik geloof zelf ook niet dat Maria Elisabeth Scholtsborg haar moeder is geweest, ze zal hoogstens tot boedel van een Scholtsborg hebben behoort.

Derhalve was ik benieuwd wat er precies in de overlijdensakte van 1846 staat vermeld omtrent een eventuele moeder, echter ik denk niet dar er een moeder wordt vermeld in de akte..

Zelf heb ik in sub forum Verborgen Verleden een fragment genealogie Schotsborg enkele dagen geleden geplaatst

Vele documenten heb ik in dit fragment overzicht weggelaten.

Simone Weimans beet het spits af 1e aflevering "Verborgen Verleden" haar moeder was een Schotsborg. » TV-series / Verborgen verleden » Stamboom Forum

 

Ik heb wel meer in diverse uitzendingen gezien, dat er uitspraken worden gedaan, wat later niet altijd de feiten zijn, maar om het verhaal en uitzending meer kleur te geven.

 

Hartelijk voor het meedenken en de links.

Vriendelijke groet,

Everardus

Everardus Rollema - 24 feb 2022 - 09:26 (laatst bijgewerkt 24 feb 2022 — 12:37 door auteur)

Ik heb weleens meegewerkt aan Nederlandse TV programma's, ook aan verborgen verleden. Het kwam tot een onenigheid met de regisseur, zij willen dat je dingen beweert die niet kunnen kloppen, dat is mij tweemaal overkomen, toen heb ik me teruggetrokken. Anderen hebben toen vrolijk verder gewerkt, zodat in die bepaalde uitzendingen ook uitspraken werden gedaan die tenminste twijfelachtig kunnen worden genoemd. 

Christel Monsanto - 13 mar 2022 - 13:56


Re: @ Everardus, @ Christel. 

Het invoeren van de indexen op de burgerlijke stand Suriname is inmiddels al best ver gevorderd al is het nog lang niet klaar. Van de website Nationaal Archief Suriname:

"Surinaamse geboorteakten vóór en dóór het publiek online gezet!

Het eerste deel van de database van de Burgerlijke Stand van Suriname staat nu online op de website van het Nationaal Archief Suriname. Het gaat om geboorteaangiften die in Paramaribo zijn gedaan tussen 1828 en 1921. Hiermee wordt het veel eenvoudiger voor mensen met Surinaamse voorouders om hun familiegeschiedenis uit te pluizen. De online publicatie was mogelijk dankzij de samenwerking tussen de Historische Database Suriname en de Cariben, het Nationaal Archief Suriname en de inzet van honderden vrijwilligers die samen ruim 63.000 geboorteakten hebben ingevoerd in een database.

[...]

Sinds september 2021 werken honderden vrijwilligers aan het invoeren van de Surinaamse burgerlijke stand. Maar de invoer is een grote klus en we zijn daarom dringend op zoek naar meer mensen die mee willen doen. Iedereen die mee wil doen wordt van harte uitgenodigd om zich aan te melden via https://hdsc.ning.com/ .
Want de geboorteakten uit Paramaribo zijn slechts het begin: in de komende tijd zullen er nog veel meer akten van de Burgerlijke Stand worden toegevoegd, zoals de overlijdens- en huwelijksakten.

[...]"

De index in opbouw is hier te bevragen. natuurlijk ook nog even gezocht naar "Alida Theresia Schotsborg/Scholtsborg". Ze is o.a. terug te vinden bij de aangifte van de geboorte in 1834 van een zoon: Marius Nicolaas; zijn moeder is Alida Theresia van den boedel Schotsborg:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

De opmerking van Everardus hierboven klopt dus vermoedelijk wel:"Ik geloof zelf ook niet dat Maria Elisabeth Scholtsborg haar moeder is geweest, ze zal hoogstens tot boedel van een Scholtsborg hebben behoort." NB: Die boedel bestond dus (al) in 1834. Misschien geeft dat nog een hint. [Edit: PS] Zie ook hierboven waar in 1830 sprake is van "'de erven' Maria Elisabeth"

In 1836 nog een zoon: Adolph Arie van Scholzborg. Ik vermoed "van Scholzborg" als overblijfsel van de boedelaanduiding:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

1837 Francina Carolina Alberdina Theresia Scholzborg

1839 Carel Willem Francois Schotzborg

In 1841 krijgt ze nóg een kind, nu een dochter Adolphina Alida Theresia Scholtsborg. Geboorteakte. Ze heet nu steeds 'gewoon' Scholtsborg (slecht leesbaar):

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Ook in 1842 krijgt ze nog een dochter: Andresa Jacoba Carolina Scholtzborg. Ook nu 'gewoon' Scholtzborg:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

D.d.  23-02-1846 Rudolph Daniel Willem van Scholtsborgh:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Van de overlijdens Paramaribo 1846 staan nog geen akten online; ik vrees dat die op een of andere manier verloren zijn gegaan. Scans overlijden Paramaribo beginnen pas in 1858.

-Bart- - 25 okt 2023 - 15:27 (laatst bijgewerkt 25 okt 2023 — 15:38 door auteur)







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu