stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Noord- en Zuid-Amerika » Jan Veelders in Amerika

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Ik ben op zoek naar Jan Veelders, geboren 25-07-1878 in Leeuwarden.
Hij vertrekt in oktober 1907 via Amsterdam en Southhampton met de 'Teutonic' naar New York.

Ik ben benieuwd of er nog gegevens over hem te vinden zijn.

De link naar mijn publicatie: https://www.genealogieonline.nl/stamboom-konings/I5311.php

Met vriendelijke groet,

Stein Konings

Stein Konings

Voor wat het waard is, op het ship manifest lijkt hij samen met een paar andere passagiers als bestemming te hebben opgegeven: Hotel Amsterdam, Hoboken NJ (lijkt later bijgeschreven, hoewel als final destination NY werd opgegeven). De andere passagiers waren Willem van der Lee en diens vrouw Maria Cornelia. Zelfs in de 1910 US Census zie ik hem zo niet.

Peter S2

Misschien is hij teruggekeerd uit de USA? Ik heb nl. die reisgenoten van Jan eens wat nader uitgezocht omdat ik die evenmin kan vinden in de censuses. Blijkens de ship manifest van 1907 gaat het hier om: Willem van der Lee, geboren te Utrecht, ca. 1877, laatst gewoond te Amsterdam, en zijn vrouw Maria Cornelia, geboren te Haarlem ca. 1879. Wat hem betreft zou je dan toch snel uitkomen in de Amsterdamse archieven bij de persoon met die naam, geboren 16.10.1876 te Utrecht, boekreiziger, getrouwd op 10.1.1920 te Schaerbeke (B) met Neeltje Maria Molenaar. Op diens persoonskaart (hier) verder geen informatie omtrent een eerder huwelijk, dus dat zou niet kloppen met de informatie op de ship manifest van 1907.

Nu gaf in 1907 Maria Cornelia van der Lee op geboren te zijn te Haarlem ca. 1879. Als je dan even kijkt op wiewaswie, en de kandidaten legt naast een globale search in de Amsterdamse archieven, dan blijft er over ene Cornelia Maria [sic] de Koker, geb. Haarlem 19.7.1878.

Leg nu naast elkaar de BR inschrijvingen van Willem (link) en Cornelia Maria de Koker (link) dan blijken beiden opnieuw te zijn ingeschreven op 10.1.1912, komend van Antwerpen, beiden dan wonend op hetzelfde adres (Govert Flinkstraat 304 - met dien verstande dat zij woonde op 304-I). Als ze getrouwd waren zullen ze m.i. in hetzelfde vakje ingeschreven zijn geweest. Enfin, helaas is zij al overleden op 16.12.1912, en hij is in 1913 naar Brussel vertrokken; op latere kaarten is hij weer te Amsterdam, jaren 30 met genoemde echtgenote (komend van Gent).

Akkoord, het ging hier niet om deze van der Lee, maar punt is dus dat wellicht dit stel waarmee Jan Veelders reisde weer terug is gekomen, wellicht naar Antwerpen. Jan misschien eveneens?

Peter S2

In de vreemdelingendossiers van Antwerpen 1901-1915 is Willem van der Lee wel te vinden (link, onder de V) maar Veelders vind ik niet.
[Edit: Het vreemdelingendossier van Willem van der Lee te Antwerpen begint hier. Over haar is ook een dossier, nr.911874, zou hier moeten zijn. Willem was verzekeringsagent bij de Eerste Nederlandsche Onderlinge Paarden- en Veeverzekering Mij gevestigd te Den Haag, waarvan een folder is bijgevoegd, en leefde "in boelingschap" met Cornelia Maria de Koker]
Bij nader inzien lijkt Antwerpen een dwaalspoor wat Veelders betreft; van der Lee vestigde zich daar op 15.12.1910 komend van Dusseldorf, zie zijn dossier. [Voor de zekerheid nog even gekeken in een adresboek van Dusseldorf van 1911, daar staat Veelders niet in. Voor meer adresboeken aldaar zie hier.]

Peter S2

Jan Veelders, zoon van Johannes Veelders en Johanna Maria Hanekamp is overleden te Amsterdam op 3.9.1915 LINK [Dus overlijdensregister deel 10 folio 51 van 1915, gevonden middels de tafels op het Amsterdams archief.] Check: zijn geboorte is op de datum gesteld in de vraag uit deze ouders (link). Uiteindelijk gewoon gevonden via Delpher - bericht van overlijden stond in de Telegraaf (waarin ik zocht op passagiers komend uit New York).

Peter S2


Dank voor het speurwerk, slordig van mij dat ik zelf niet heb gevonden dat hij in Amsterdam is overleden. 

Stein KoningsPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!