stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Noord- en Zuid-Amerika » nakomelingen Reinier de Jager in U.S.A


Profiel afbeelding

Reinier de Jager *12-11-1862 Rotterdam is als verstekeling aan boord van een schip rond 1890-1900 naar U.S.A gegaan. In 1945 is hij in Nederland in Hilversum op bezoek geweest bij zijn broer Lavrens de Jager ( mijn grootvader).Is er iemand die weet of Reinier in U.S.A.nakomelingen heeft . Ik heb d.n.a. laten bepalen.

m.v.g. Harry de Jager

email: [e-mailadres verborgen]

d.h. de Jager

@ d.h. de jager,

Teneinde evt misbruik van uw mailadres te voorkomen kunt u dat beter weghalen. Men kan u rechtstreeks bereiken door op uw naam onder uw bericht te klikken en te kiezen voor - neem contact op.

mvg-Ben

Ben Wegman

Reinier de Jager, geboren te Rotterdam 12 november 1862, is een van de drie kinderen is op dezelfde datum geboren, drieling-zonen uit het huwelijk van Reinier de Jager en Arendina Oelrich; trouwdatum te Rotterdam 4 juni 1862 (vanzelfsprekend is de trouwdatum ook wel belangrijk als het gaat om DNA-onderzoek; zie verder website van het archief in Rotterdam voor de overlijdensgegevens van het gezin alsmede websites zoals wiewaswie.nl.) Voor onderzoek in USA zoals te lezen op pagina, https://www.familysearch.org/wiki/en/United_States_Record_Finder

Voor United States census, bijv. 1940, https://www.familysearch.org/search/collection/

Voor onderzoek in archieven USA dient men meer te weten voor zoekresultaten. Achternaam aan elkaar typen Dejager lukt beter bij zoeken dan zoals in Nederland gebruikelijk: de Jager / Bij voornaam Reinier, zes resultaten/ 6 results, na inloggen familysearch.org, https://www.familysearch.org/search/record/results?count=20&query=%2Bgivenname%3AReinier%20%2Bsurname%3ADejager%20%2Bbirth_year%3A1862-1862~

Voor verder onderzoek is vaak meer mogelijk als men het archief van Rotterdam bezoekt; indien niet mogelijk dan met het archief contact opnemen voor meer informatie over de gezochte persoon - niet zo gemakkelijk vindbaar via internet. Betreft genealogische overzichten betreft Rotterdamse voorouders zie ook website rotterdam.voorouder.nl, incl. de twee huwelijken van Reinier de Jager, geboren te Rotterdam 1 april 1829, (onvolledig of onjuist in bevolkingsregisters Rotterdam) zijn huw.partners en zijn kinderen met familienaam: de Jager, https://rotterdam.voorouder.nl

Marianne Christina

Harry,

Heb je al prive reacties gehad? Zo niet, dan denk ik dat je je mischien eerst op Reinier zelf moet richten. Op het moment kan ik hem nl niet vinden in Amerika (heeft iemand anders misschien meer geluk?) en dus al helemaal niet zijn mogelijke nazaten.

Wat kun je ons verder vertellen over Reinier's leven in Amerika, zodat we hem eindelijk kunnen traceren: e.g. Waar woonde hij in Amerika, wanneer/waar is hij overleden, wat was zijn beroep, was hij getrouwd..., heeft hij misschien zijn voor- en achternaam veranderd???

Hij schijnt dus op 82(/83) jarige leeftijd nog in Nederland te zijn geweest ... dat is wel een hele grote reis voor iemand van die leeftijd in 1945. Was hij alleen? Is hij misschien in Nederland gebleven en gestorven?

 

Sylvia

Ozlady

Helaas weet ik alleen dat hij als verstekeling per schip uit Rotterdam naar Amerika is gegaan . In 1945 is hij in Nederland geweest om zijn broer Laurens op te zoeken. Mijn broer heeft hem daar gesproken. Hij is terug gegaan naar Amerika en daar overleden na 1945. Mijn broer is overleden, dus die kan ik ook niets vragen.Ik ben bang dat ik alleen via D.N.A  te weten kan komen of er nakomelingen van hem zijn.

d.h. de Jager

Tja dan wordt het moeilijk. Ik kan niet eens een 1940 census, een ca 1945 passagierslijst of een overlijden ca 1945-1965 voor hem vinden. Als hij inderdaad naar de USA is gegaan, dan heeft hij mogelijk zijn naam totaal veranderd (en niet alleen een beetje ver-engelst).

En natuurlijk is DNA alleen een mogelijke oplossing als zijn mogelijke nazaten zelf ook DNA hebben laten testen (en op dezelfde database staan...?)

Ozlady

Mogelijk nog verder zoeken census USA voor het jaar 1940; lijkt inderdaad alsof hij van de aardbodem was verdwenen datum/plaats onbekend?
In de USA zijn ook publicaties over mensen met naamswijzigingen (weleens gezien vermoedelijk ancestry of familysearch).
Voor meer aanknopingspunten hierbij ook incl. ouders van Reinier de Jager. Betreft zijn jongere broer (dus niet een van de drielingbroers) :
overleden in Hilversum op 3 december 1948, overlijdensaktenr.757 gemeente Hilversum, registratiedatum 4 december 1948, (Noord-Hollands Archief, wiewaswie.nl, getypte index details) overleden man : Laurens de Jager, leeftijd 84, vader Reinier de Jager, moeder Arendina Oelrich; de overledene was echtgenoot van: Petronella Slijboom, en weduwnaar van: Hendrina Johanna Lammers. /
Wanneer men de scanafbeelding bekijkt van de akte, dan is mogelijk de voornaam juister geschreven: Lavrens, achternaam: de Jager,
dat is alleen goed te vergelijken met andere documenten; als men zeker weet Lavrens dus niet Laurens, dan graag doorgeven als foutmelding via wiewaswie.nl.
Voorts blijkt uit de akte, de overleden man was zonder beroep en wonende te Hilversum;
overleden op 3 december 1948 in de gemeente Hilversum te twee uur, Pelikaanstraat elf. /
Zijn ouders beiden overleden; aangifte door: Johannes van Dijk, oud eenenvijftig jaren, concierge wonende te Hilversum.
Mogelijk dat de contactpersoon betreft afwikkeling nalatenschap, gegevens begraafplaats, meer gegevens heeft;
zoals gebruikelijk eigenlijk ook bewaard bij notariskantoor voor begrafenissen zoals echtpaar Reinier de Jager, Arendina Oelrich.
Er was ook nog een dochter van laatstgenoemd echtpaar; via overige familieleden, hun nabestaanden kan men ook zoeken (betreft correspondentie, begraafplaatsen, ook als het niet gaat over DNA - betreft waarschijnlijk verder alleen nabestaanden in Nederland; niet elders via archiefsites;
verder nog gekeken op de site van oorlogsgravenstichting.nl - slachtofferregister - niet incl. de gezochte Reinier de Jager.
Mogelijk dat fotocollecties nog in bezit zijn van familieleden in Nederland; die zijn tegenwoordig ook op de site familysearch; vaak incl. familieleden van Nederlandse afkomst - zoeken bij foto's achternamen spelling De Jager, de Jager, Dejager. /
Voorts bij de gemeente Rotterdam zou men veel meer moeten weten over Reinier de Jager geboren aldaar in 1862;
omdat het kennelijk zijn laatstbekende woonplaats was in Nederland;
wanneer men vertrekt vanuit Nederland ook adres onbekend, dan wordt men ambtshalve uitgeschreven bij verzuim van vertrek.
Een en ander wordt ook geregistreerd in de landelijke basisadministratie; vertrokken uit Nederland voor eind 1995 rijksoverheid in Den Haag.
Nu verder nagaan in bevolkingsregister Rotterdam; afkorting v.o.w. = vertrokken onbekend waarheen met controledatum van ongeveer wanneer uitgeschreven te Rotterdam. Verplichtingen voor militiare dienst zijn toch ook wel bekend; van mijn familieleden in USA zijn erbij die tijdens de tweede wereldoorlog zijn te vinden online zoeken familysearch; paspoortencollecties ook al bekeken en Reinier de Jager niet zo snel gevonden zoals wel gebruikelijk indien op vakantie naar Nederland of elders vanuit USA.
Zie ook nog website findagrave.com - hierbij vorige/oudere site zoeken incl. koppelingen/links andere sites,
https://old.findagrave.com/
Tip: Zie publicaties van de stambomen gepubliceerd op de site familysearch.org /
In de praktijk worden gegevens door anderen in stambomen aangevuld en bijgewerkt, gecorrigeerd waar nodig.
Dus, wanneer men een stamreeks publiceert incl. Reinier de Jager, geboren te Rotterdam 12 november 1862; dan worden ontbrekende gegevens door anderen (onbekende personen wel of niet lid van familysearch: "mormonen") aangevuld in USA; voorts kan men de helpdesk vragen voor hulp (schriftelijk op hun site = familysearch.org).

Marianne Christina

Betreft het gezin van de ouders van Reinier de Jager geboren 12 november 1862 te Rotterdam; als eerste zijn vader, overleden man: Reinier de Jager, overleden 17 oktober 1868 te Rotterdam, leeftijd 39 jaar en 6 maanden oud, geboorteplaats Rotterdam, echtgenote Arendina Oelrich; zijn ouders: vader Johannes de Jager, moeder Catharina Schellenberg; overlijdensakte jaar 1868, archief Rotterdam, toegangsnr.999-09. / Inventarisnummer 1868E, Folionr. e045v., overlijdensaktenummer 1868.3248. website stadsarchief.rotterdam.nl, getypte index details zo nder scanafbeelding. /
Betreft de moeder Arendina Oelrich, in alfabetisch overzicht archief Rotterdam,
spellingsvarianten mogelijk, gevonden Oelrich, Oebrich.
Arendina Oelrich, geboren 27 febr.1839 te Rotterdam, dochter van: Lavrenz Oelrich, Margaretha van Duijn; geboorteaktenr.1839.498., Rotterdam, toegangsnr.999-01, inventarisnr.1839A, folionummer: a126. (stadsarchief.rotterdam.nl, spellingsvarianten v.d. namen ouders mogelijk).
Wordt verder gezocht websites archief Rotterdam, wiewaswie.nl,
bijv. kinderen vermeld bij moeder weduwe van Reinier de Jager.
Arendina Oelrich, als weduwe hertrouwd te Rotterdam 6 april 1870 (aktenr.1870.209, akteplaats Rotterdam, toegangsnr.999-06, inventarisnr.1870B,  folionr.b11,stadsarchief.rotterdam.nl.) 
bruid Arendina Oelrich, leeftijd 36, geboorteplaats Rotterdaam, vader Laurenz Oelrich, moeder Margaretha van Duijn;
bruidegom Hendrik van Keulen, leeftijd 36, geboorteplaats Rotterdam, vader Willem van Keulen, moeder Helena Zegers. /
opmerking, erkening door de ouders 6apr1870 Rotterdam betreft kind, geslachtsnaam was Oelrich, betreft dochter:
Hendrika van Keulen, geboren 31 oktober 1869 te Rotterdam; toegangsnr.999-01, inventarisnummer 1869E, folionr.e160v, aktenr.1869e.3772. /
- - - - - - - - - - - - - - - -
Arendina Oelrich, overleden 22 april 1876 Rotterdam, leeftijd 37 jaar, geboorteplaats Rotterdam,
vader Laurens Oelrich, moeder Margaretha van Duijl, (stadsarchief.rotterdam.nl, zonder scanafbeelding, aktejaar 1876, toegangsnr.999-09, inventarisnr.1876A, folionr.a260v., aktenr.1876.1500.) /
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Huw.aktedatum 10 maart 1897 Rotterdam; toegangsnr.999-06, inventarisnr.1897B, folionr.b84.
bruid Hendrika van Keulen, leeftijd 27, geboorteplaats Rotterdam, vader Hendrik van Keulen, moeder Arendina Oelrich;
bruidegom Willem van der Sloot, leeftijd 20, geboorteplaats Alblasserdam, vader Jacob van der Sloot, moeder Geertrui den Boer.
- - - - - - - -
Hendrika van Keulen, leeftijd 39 jaar, geboorteplaats Rotterdam, overleden te otterdam 18 april 1909, vader Hendrik van Keulen, moeder Arendina Oelrich; echtgenoot: Willem van der Sloot. (overlijdensaktenr.1909.2063, folionr.c034v., inventarisnr.1909C, toegangsnr.999-09, Rotterdam).
- - - - - - - - -
Conclusie; online nog verder te zoeken in bevolkingsregister Rotterdam, fam. van Keulen - Oelrich,
betreft zoektocht naar: Reinier de Jager, geboren op 12 november 1862 te Rotterdam.
Mogelijkheden nagaan, welke datum (ongeveer) vertrokken van Rotterdam naar elders (USA).
Op welke datum hij werd uitgeschreven uit het bevolkingsregister van Rotterdam incl. details.
 

Marianne Christina


Het gezin archief Rotterdam personen stadsarchief

ElisabethPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu