stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Noord- en Zuid-Amerika » Zoektocht naar mijn overgrootvader Adrianus de Preter (geemigreerd naar Zuid Amerika)


Profiel afbeelding

Hoi Frans, het gekke is dat bij de geboorte van Jan de Preter in 1899, zijn zusje Anne Martina niet meer op hetzelfde adres staat ingeschreven. Dus mijn vraag is waar woonde zij? Misschien in een kostschool? Mijn opa heeft ook altijd gedacht dat hij enig kind was. Dus blijkbaar is daar ook nooit over gesproken in het gezin. Het gekke is toen Anna Martina in 1914 trouwde heeft moeder de trouwakte wel ondertekend en bij de vader stond er vermeld dat hij in Zuid Amerika woonde. Maar toen was hij blijkbaar al 12 jaar dood. 

Wilma de Preter

Hi Wilma

Ik heb “Andrew” nog kunnen vinden in  de “interment” records vd “Catholic Church. Sacred Heart of Jesus (St. Francis, Wisconsin)“. Hij zou in de Sacred Heart Cemetery zijn begraven na een "sudden death".

https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3Q9M-CS79-KHTD-J

Sylvia

Ozlady

Daarin zou toch moeten staan waar zij naar toe ging?

Staat Adrianus ook op dat adres ( Zeedijk 15) vermeld?

Kortom -laat ik het dan maar zeggen- ; Is bewezen dat Adrianus de Preter wel je overgrootvader kan zijn? Misschien was hij al 10 jaar weg?

Frank Fransz

Het gekke is toen Anna Martina in 1914 trouwde heeft moeder de trouwakte wel ondertekend en bij de vader stond er vermeld dat hij in Zuid Amerika woonde. Maar toen was hij blijkbaar al 12 jaar dood. 

De moeder heeft de trouwakte niet ondertekend. De trouwakte is ondertekend door het bruidspaar, de ouders van de bruidegom en de 2 getuigen. Uit de akte van ondertrouw te Nijmegen blijkt dat het bestaan en de verblijfplaats van zowel vader als moeder onbekend waren. Anna Martina had hun toestemming voor het huwelijk nodig, maar beide ouders reageerden niet op de oproep om op de zitting van het kantongerecht te verschijnen. Anna Martina heeft alleen gemeld dat zij dacht dat haar vader in Zuid-Amerika woonde en haar moeder in Utrecht. Waarschijnlijk heeft zij nooit geweten dat haar vader al 12 jaar dood was en had ze dus ook geen contact meer met haar moeder.

Carmen

Staat Adrianus ook op dat adres ( Zeedijk 15) vermeld?

Kortom -laat ik het dan maar zeggen- ; Is bewezen dat Adrianus de Preter wel je overgrootvader kan zijn? Misschien was hij al 10 jaar weg?

Uit de geboorteakte van Jan de Preter blijkt dat, op het moment dat Jan geboren is, men niet weet waar 'vader' uithangt. Het beroep en de woonplaats zijn onbekend.

Carmen

Jeetje Carmen, dit maakt de situatie nog vreemder. Blijkbaar is Anne Marie al vroeg gescheiden van haar ouders. Maar waarom? Ik kan ook niks vinden van haar woonadres voordat ze ging trouwen. Ben zo benieuwd waar ze voor haar trouwen heeft gewoond. Bedankt voor het meedenken. Vind het elke keer als ik mijn mail open weer spannend of er nieuwe dingen zijn ontdekt. Nogmaals dank.

Wilma de Preter

Ja daar ga ik nu ook aan twijfelen. Straks is mijn opa helemaal geen Preter en ik dus ook niet. Jeetje dit vergt inderdaad nog meer onderzoek. Het wordt steeds spannender.

Wilma de Preter

@Wilma, het zou toch wel handig zijn voor deze discussie om de scan te zien van het bevolkingsregister Utrecht waar Maria Paulina van den Bosch staat vermeld, in de periode 1890-1900 (en evt. 1880-1890 indien van toepassing). Ik krijg de indruk dat je die inschrijving hebt, en het is een heel gezoek. Dit geeft dan ook de mogelijkheid de daaraan voorafgaande inschrijving te vinden, waar dat dan ook was.

Peter S2

In een eerder vermelde link van mij vind je dat moeder in 1896 naar Den Bosch ging en dochter naar Geldrop.

Frank Fransz

Ze woonde samen met Johannes Smorenburg op nummer 15

Geregistreerde:

Johannes Smorenburg

Voornaam: Johannes
Registratieplaats: Utrecht
Achternaam: Smorenburg
Geboortedatum: 04-11-1859
Geboorteplaats: Utrecht
Registratiedatum: 1900 - 1912

Maria Paulina van den Bosch

Voornaam: MariaPaulina
Registratieplaats: Utrecht
Tussenvoegsel: vanden
Achternaam: Bosch
Geboortedatum: 07-02-1856
Geboorteplaats: Driel (G.)
Registratiedatum: 1900 - 1912

Jan de Preter

Voornaam: Jan
Registratieplaats: Utrecht
Tussenvoegsel: de
Achternaam: Preter
Geboortedatum: 24-01-1899
Geboorteplaats: Utrecht
Registratiedatum: 1900 - 1912
Registratieplaats:
 

Utrecht

Gemeente:
 

Utrecht

Plaats:
 

Utrecht

Nieuwste_Straatnaam:
 

Zeedijk

Nieuwste_Huisnummer:
 

0

Registratiedatum:
 

1900 - 1912

Toegangsnummer:
 

1007-2 Gemeentebestuur van Utrecht 1813-1969, deel 2: stukken over afzonderlijke onderwerpen zonder classificatienummers

Inventarisnummer:
 

7938

Bladnummer:
 

7977

Frank Fransz

Bedankt voor de verduidelijking [e-mailadres verborgen] Voor straf heb ik die ene verwijzing maar opgezocht uit de lijst (het gaat m.i. om deze link). (Voor wat het waard is, ik lees "ambtelijkshalve geschrapt krachtens...".)

Mocht de inschrijving BR Utrecht 1890-1900 nog niet zijn gevonden (misschien toch wel handig om te weten of ze al samenwoonden in 1899), Zeedijk 15 kwam ik tegen hier (loopt een stel scans door), en daar vind ik haar niet (en Smorenburg evenmin). Ik heb niet de hele index voor Wijk M doorzocht (voor een overzicht zie hier ; oppassen de lijst van delen is niet op orde). De door @Frank gevonden inschrijvingen na 1900 beginnen inderdaad ook m.i. op Zeedijk 15 (zie hier image 239 is m.i. de eerste na 1900).
Maar goed hopelijk heeft Wilma de inschrijving al.

Peter S2

Bedankt voor de verduidelijking [e-mailadres verborgen] Voor straf heb ik die ene verwijzing maar opgezocht uit de lijst (het gaat m.i. om deze link). (Voor wat het waard is, ik lees "ambtelijk geschrapt krachtens...".)

Daar staat volgens mij het volgende:

"Ambtshalve geschrapt krachtens artikel 19 (of 39) lid 2 van het Koninklijk Besluit van 27 juli 1889, st. blad 140."

Ik heb het even opgezocht en dit besluit regelde de verplichting van burgers om aangifte te doen van wijzigingen in het bevolkingsregister. Adrianus is dus kennelijk op enig moment geschrapt uit het bevolkingsregister van de gemeente Maasdriel omdat hij zich niet aan deze regel had gehouden. Hij was toen dus kennelijk onvindbaar. Helaas staat er niet bij wanneer hij precies is uitgeschreven.

Carmen

@Wilma, Je opmerking “Straks is mijn opa helemaal geen Preter en ik dus ook niet” zou wel eens waar kunnen zijn … !!!


Ik vond het zeer frustreerend dat ik niets meer over deze man buiten Nederland kon vinden  …  Dus toch nog een zoveelste poging gewaagd, en hebbes …..

United States Census, 1900
Name: Andrew Preder
Event Place: Milwaukee city Ward 17, Precinct 3, Milwaukee, Wisconsin, United States
Gender: Male
Age: 49
Marital Status: Single
Race: White
Race (Original): W
Relationship to Head of Household: Boarder
Relationship to Head of Household (Original): Boarder
Birth Date: Aug 1851
Birthplace: Holland
Immigration Year: 1889 !!!!!
Father's Birthplace: Holland
Mother's Birthplace: Holland
https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:S3HY-6WL9-6G4?i=11&cc=1325221   (line #96)

NB hij was toen al bezig met zijn naturalisatie (PA: Abbreviation found on the US censuses from 1900 to 1930. PA is an abbreviation for "first papers." The alien has filed his declaration of intention, and is in the process of naturalizing. Source: https://www.familysearch.org/wiki/en/Naturalization_Terms_and_Acronyms )
 

Sylvia

Ozlady

Top Sylvia! Dit hadden we nodig.

Dus toch. Het was wel te verwachten.

Jan Smorenburg overleed 27-2-1929 en was beeldhouwer of beeldhandelaar 

Elisabethsteeg !

Frank Fransz


Hi Frank

't Is mooi dat de gegevens van de Amerikaanse en Nederlandse documenten elkaar hebben gevonden.

Echter, Wilma zal zich wel afvragen hoe haar originele vraag zo'n enorme wending heeft kunnen nemen ...Onzeker

Sylvia

OzladyPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu