stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Noord- en Zuid-Amerika » Informatie over Hartog Cohenno die in 1872 naar de USA ging.


Profiel afbeelding

hallo Johanna,

In de census 1900 staan ze echt als Cohenno. Jammer dat in de census de meisjesnaam van de echtgenote niet wordt genoemd. Maar vooralsnog ga ik uit van Cohenno, en niet van Cohenna.

Maar... ik duik er nog in!

M.vr.gr. Hans

Hans M. Roeper

Ik ga hier verder geen tijd en moeite meer insteken. Succes verder.

Johanna C.

Tot zover bedankt voor de moeite!

 

Hans

Hans M. Roeper

Ik heb in de gaten dat dit een moeizame vraag is geweest omdat gebleken is dat er al meer bekend was dan oorspronkelijk was aangegeven (i.e.verspilde tijd en moeite van de antwoord gevers), maar dat niet alle stukjes in hun juiste plaats waren. Ik zal zelf nog een poging wagen, maar ik raad je aan om Johanna's aangeleverde gegevens wel als correct te beschouwen.
 
Om mee te beginnen zijn tijd in Boston

Ik heb de NY (castle garden) aankomsten eerst bekeken, maar daar was niets dat paste. Toen maar de Boston aankomsten geprobeerd. Je schreef “Waarschijnlijk door de brand in Boston is over zijn aankomst niets terug te vinden”, maar die passagierslijsten staan gewoon op FS. Er is een card index voor de Boston passenger lists, maar de bijbehorende passagierslijst moet je hierna handmatig doorbladeren.
Vermoedelijk gaat het om de 26 jarige “Hartog Chenno” die in Juli 1872 aankomt in Boston, Suffolk USA op de Siberia. Hij zou volgens de lijst van “Germany” zijn, maar dat kan zomaar niet waar zijn want ik heb al zo vaak fouten gezien in deze lijsten.
Hier is de link : https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3Q9M-C3SF-739J-X?i=956&cat=1359597  (i957)
 

Ik weet niet welke bron je hebt gebruik voor z’n begin tijd in Boston, maar ik vond het volgende boekje nuttig: https://archive.org/details/AmericanCut--theFirst100YearsTheEvolutionOfTheAmericanCutDiamond/page/n0
In maart 1877 vermeldt H Cohenno dat hij de partnership met de firma Keyser, Cohenno & Co heeft opgeheven en dat hij de “Netherland American Diamond Manufacturing Company” heeft opgericht met bedrijven in 22 Beach str Boston en 10 Liberty place NY. Ca Augustus 1877 staan alle kranten vol van die grote roof, maar in September 1877 blijkt dat hij nooit aangifte had gedaan bij de politie. De politie zien die krantenartikelen natuurlijk en beginnen hun eigen onderzoek. Cohenno had “May last”verklaard dat hij geen partners had en dat z’n bedrijf “H Cohenno & Co”zo’n $1300 waard was. Maar het bleek dat Samuel Hegt “February last” al lid van zijn bedrijf was. Ze geloven ook niet dat het gestolen bedrag zo hoog als $10000 is. Helaas kan ik hier verder niets over vinden, maar het is duidelijk dat er iets vreemds aan de gang was. Zou dit de reden kunnen zijn waarom hij later verbergt dat hij eigenlijk geen geboren Amerikaan is?
 

Tenslotte zag ik dat je ene Fred Cohenno als zoon had toevoegd  (https://gw.geneanet.org/hmroep?lang=nl&pz=yljas&nz=roeper&ocz=0&p=hartog&n=cohenno&oc=2 ). Wat was je reden hiervoor?
 
Sylvia
 

Ozlady

Hallo Sylvia,

Ik neem alles zeer serieus, en ben blij met jou aanvulling. Ik ga zo de links van jou klikken en uitgebreid lezen! Ik denk dat ik hier wel weer wat verder mee kom.

Ook van Johanna heb ik alles serieus genomen. Ik heb o.a. de door haar genoemde Cohenna teruggevonden. Maar veel zijsporen zijn van ver na 1872. Fred Newell Simmons werd inderdaad als zoon aangenomen. Werd dus Fred Newell Cohenno. De reden weten we niet, maar misschien omdat in die tijd je 'de zaak' nog niet zo makkelijk aan dochters uit handen gaf? Ik ben in bezit van de officiële naamsveranderingsgegevens. Dus ook dit klop!

Uit het boek Forerunners blijkt ook dat veel kinderen van Joodse diamantbewerkers 'verplicht' in de diamantindustrie werden opgeleid. Het was daardoor een soort gesloten gilde.

Ik ben zo benieuw of de vele Cohenno's die in de USA van hem afstammen. Als dat zo is, zijn ze allemaal geen 'echte' bloedverwant van mijn echtgenote, maar heel misschien dat ik dan nog eens ga proberen er achter te komen waar de lijn van zijn dochters doorloopt.

 

Met vriendelijke groet en prettige zondag!

 

Hans

Hans M. Roeper

Hoi Sylvia,

Eerste link net bekeken! Fantastisch! Dat je dat gevonden hebt! Zelfs het schip erbij. Ik kan nog veel van je leren!

Super! Ik ga de volgende link bestuderen.... Spannend!

Groet,

Hans

Hans M. Roeper

Hoi Sylvia,

Ook jouw tweede link is zeer interessant! In twee boeken heb ik info over H. Cohenno gevonden. Jammer dat de kwaliteit soms matig is, maar ik weet wel al weer meer. Er wordt in één van die boeken weer over Henry gesproken. Nu nog op zoek naar bewijs dat Hartog en Henry echt dezelfde personen zijn.

Maar met links kom ik zeker weer wat verder. Bedankt daarvoor. Zoeken is een kunst op zich, dat blijkt maar weer.

Groet,

Hans

Hans M. Roeper

@ Hans,

In jouw bericht van 28 september, 16.01 uur geef je een link naar je stamboom. Helaas staan er in deze link geen stamboomgegevens en het lukt mij ook niet om gegevens op mijn scherm te krijgen.

Gelukkig is het Sylvia wel gelukt om een werkende link te plaatsen. En daaruit blijkt dat bijna alle gegevens die ik op 28 september over Henry Cohenno opgezocht heb al bekend waren. Ik heb hier behoorlijk wat tijd en moeite in gestoken. Ik hoop dat je begrijpt dat ik hier niet over te spreken ben (en dan druk ik me heel netjes uit).

Verder geef je nog aan:

Jammer dat jij ook geen link Hartog Henry hebt gevonden.

Alle gegevens die ik over Henry Cohenno heb gevonden zijn in jouw stamboom bij Hartog Cohenno geplaatst. Blijkbaar had je zelf al lang de conclusie getrokken dat die link er wel degelijk is.

Ik wens je nogmaals veel succes maar dit is de eerste en gelijk de allerlaatste keer dat ik ooit iets voor jou opgezocht heb.

Johanna C.

@Hans

Ik wil eerst dat je nog eens naar Fred kijkt. Je zegt " Ik ben in bezit van de officiële naamsveranderingsgegevens.". Ik heb de vermeldimg  hiervan op de probate index gezien, mar niet het echte document. Geeft hij hierin een reden voor de naamsverandering? Vond hij het gewoon een leuke naam of heb je inderdaad een link gevonden tussen Fred Simmons en Henry Cohenno?

Sylvia

Ozlady

Volgens mij wel, maar ik moet er even naar op zoek. Je hoort er van!

grt. Hans

Hans M. Roeper

Ik kan het niet zo gauw vinden, maar heb documenten opgevraagd bij Stoughton, Massachusetts Probate Record Index 1727-1900

 

Ik laat nog van me horen.

 

M.vr.Grt. Hans

Hans M. Roeper

Hallo Sylvia,

 

Ik ben één stap verder. In het volgende officiële document is de naamsverandering vast gelegd.

https://archive.org/details/actsresolvespass1891mass/page/1170?q=Fred+Newell+cohenno

Nu ga ik op zoek naar adoptie informatie.....

M.vr.gr.

Hans

Hans M. Roeper

Tja dat is ook weer een index zonder extra informatie. Ondertussen vertel ik je zelf maar wat over de (vermoedelijke) reden voor de naamsverandering want ik heb het vermoeden dat je de echte achtergrond helemaal niet kent ….. en dit is meteen het tweede deel van “Henry’s verhaal.
 
Op 31 maart 1861 trouwen Nathan W Simmon(d)s (ca 1840-1903, zoon v Laban/Labern Simmons & Fannie Makepeace) en Abby Anna Littlefield (geb ca 1844 Randolph, dochter v Ephraim Littlefield & Harriet N. Monk) te Stoughton, Norfolk MS. Het echtpaar zal 4 kinderen krijgen, maar het enige dochtertje overlijdt al op jonge leeftijd.
De kinderen zijn als volgt:
 Laura Francis b 11 Apr 1862 Stoughton, Norfolk, MS d 15 Dec 1865 MS
 Ephraim/Earnest b 06 Apr 1864 Stoughton, Norfolk MS
 Frank Simmons 2 Jan 1869 Stoughton, Norfolk MS
 Fred N Simmons b 13 February 1871 Stoughton, Norfolk MS
 
Het gehele gezin is te vinden in de 1865 (MS State) en 1870 (US) census, maar in 1880 woont vader Nathan in Raynham, Bristol zonder zijn gezin. Hij is “divorced” en woont bij de weduwe Cora A. Rountree (nee Barrows) met wie hij in 1895 zal trouwen. Zijn stiefzoon Charles L Rountree is later te vinden als Charles L Simmons, dus naamsverwisselingen komen vaker voor in deze familie.
 
Maar waar zijn Nathan’s vrouw en kinderen in 1880? … De 3 zonen zijn te vinden in Hoboken, Hudson NJ met de achternaam van hun moeder “Littlefield” en moeder Abby is nu de vrouw van Henry Cohenno (34y, geb NY en diamond polisher)!!!
Ik heb nog geen huwelijk kunnen vinden, maar het zou in verscheidene staten kunnen hebben plaatsgevonden … als ze inderdaad officieel zijn getrouwd.
 
In 1884 staat in de krant:
 COHENNO. – September 26, 1884, at 125 East 27th st., Mrs HENRY COHENNO.
 Remains to be carried to East Stoughton, Mass.
 

Abbie’s overlijden is geregistreerd in Manhatten NY met de volgende gegevens: 39y, 26 Sep 1884
Ook in Massachusetts is haar overlijden geregistreerd, maar nu zijn de gegevens: 40y 17d, 27 Sep 1884, Cause of Death – Pneumonia ( https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:S3HY-6F79-PJQ?i=733&cc=1463156 )
 
In de 1890 NY police census bestaat Henry’s gezin uit zijn tweede vrouw en 2 dochters. Geen van de Simmonds broertjes schijnen vermeld te zijn op die census en vermoedelijk zijn ze dan alle drie terug in Stoughton MS. Earnest is daar inderdaad in 1886 getrouwd en Fred heeft daar natuurlijk in 1890 zijn achternaam veranderd ook al leefde zijn echte vader toen nog.

Ozlady

Beste Sylvia,

 

Razend knap dat je dat uitgevonden hebt. Ik moest er even op studeren, maar het klopt inderdaad.

Fred N. was dus feitelijk een soort stiefzoon van Henry.

Ik denk dat ik nu ook mag aannemen dat alle Cohenno's in de USA van Fred N. afstammen.

Hartstikke bedankt voor het uitzoeken. Ik ben echt onder de indruk.

Nog even wat betreft die index waar de naamsverandering in is opgenomen, dat is een soort verslag van "The General Court of Massachusetts", dan mag je toch wel aannemen dat het klopt? Dat Fred officieel nog Simmons heette lijkt me ook logisch, want dat was de naam van zijn vader. Verbeter me maar als ik de plank mis sla, ik sta er echt voor open, want deze ontwikkeling is erg interessant.

Met vriendelijke groet,

Hans

Hans M. Roeper


Hallo Sylvia,

 

Je bent nu toch zo lekker bezig... Kun jij er achter komen wanneer Henry is overleden en waar hij begraven is?

M.vr.gr.

Hans

Hans M. RoeperPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!

Inloggen Registreer nu