stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Noord- en Zuid-Amerika » Omzeilen "geolock" (zonder VPN)Profiel afbeelding

Tegenwoordig zie je dat veel Amerikaanse websites met, voor genealogen interessante data, een “geolock” gebruiken. U krijgt dan geen resultaten maar een melding dat u buiten Amerika of in een Europees land bent met andere wetgeving. Hinderlijk als u net die persoon zoekt. U kunt natuurlijk een VPN abonnement nemen maar dit kan (zeker voor ouderen) lastig in te stellen zijn. Een oplossing die vaak werkt is Google translate. Kopieer de link en plak hem in het linker venstertje. Selecteer in het rechter venstertje Nederlands. Nu verschijnt er een knopje “launch” en de translator gaat aan het werk. Vaak krijgt u nu wel de site te zien omdat Google (in Amerika) de website opvraagt en niet uzelf. Google stuurt nu de vertaling aan u. Door met de muis boven een tekstdeel te “hangen” ziet u ook nog de originele tekst. Afhankelijk van de opbouw van een dergelijke site kunt u dan ook vaak .pdf bestanden (kranten) lezen. Maar LET OP.... het werkt niet altijd.. Niet geschoten is altijd mis. Succes

Jan Terveer - 22 jul 2021 - 13:31

Mooie tip!

JJ Heinstman - 22 jul 2021 - 23:20

Ik heb dat probleem nog niet gezien of gehad; ik google best heel wat af op .com sites en haal daar vaak ook info weg.

Misschien speelt mee dat je je geo-locatie ooit heb opgegeven bij accepteren van zoiets.

Bij mij staat alle informatie verwijderen uit de browser cash (ook wachtwoorden enz.; is ook alleen maar veiliger) bij afsluiten van de browser.

Het is wel even uitzoeken, maar je krijgt dan ook niet meer van die lokale suggesties waar ik op dat moment dan ook helemaal niet op zit te wachten.

De browser start bij mij altijd in een schone start.

Dingen die ik wel wil kunnen terug vinden zet ik in de browser favorieten; dan wordt alleen de link daar naar toe opgeslagen en niet alle onderliggende info.

Met VPN (vrij beschikbaar zonder abonnement) is geen precieze locatie meer te vinden maar blijft altijd wel komen (bij mij althans) met Amsterdam

Uitgeschreven lid - 3 aug 2021 - 22:28


Hallo Herman, Bedankt voor jouw reactie. Een "geolock" is net wat anders. De server waarop de website of informatie staat "ziet" aan jouw IP-adres dat jij uit, bijvoorbeeld Nederland, komt. Om verschillende redenen (US privacy wet, de site voldoent niet aan EU regels) geven deze sites dan een melding dat je de info niet krijgt. Je kunt dit oplossen door een VPN te gebruiken. Dit zijn vooral betaalde diensten die er voor zorgen dat het lijkt (voor die site) dat je uit de US komt. Wat je met Google translate doet is net even anders, je gebruikt die als een "proxy". Je laat Google (in de US) de site opvragen (en vertalen in dit geval) en de uitkomst naar jouw toesturen. De bezochte site "ziet" dan niet dat jij in de EU zit. Anders dan bij een VPN "ziet" Google wel wat jij waar en bij wie aan het doen bent. Klein verschil maar technisch net anders. Wellicht heb je nog nooit sites gevonden / bezocht / nodig gehad die dit soort informatie hebben. Veelal zijn het krantenarchieven waar je obituary's, geboorten en huwelijken uit de jaren ca 1900 - 1980 kunt vinden. Hoe dan ook heeft het niets te maken met snelkoppelingen en browsercash enzovoort. Het "probleem" zit in het IP-protocol waarbij elke site altijd kan zien waar jij zit. Ga maar eens naar een site als https://www.whatismyip.com/. Deze laat zien waar de server staat die jou van een IP adres voorziet. Een IP-adres heb je nodig om te kunnen internetten. Als het te technisch is... excuus.

Jan Terveer - 4 aug 2021 - 08:06Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu