stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Europa » Staatsarchief te Bern


Profiel afbeelding

Op de site http://www.query.sta.be.ch/archivplansuche.aspx?ID=37 van het Staatsarchief te Bern vindt men het item Kirchenbücher (kerkboeken). Als men daar op klikt krijgt men een lijst van plaatsnamen te zien met daar achter welke jaren worden bestreken tot en met Neuenegg. Daaronder kan men klikken op 'Open the next hundred entries..". om de rest van de alfabetische lijst te zien. Men kan op een willekeurige plaatsnaam klikken en krijgt dan te zien welke kerkboeken van die plaats online beschikbaar zijn. Elke kerkboek kan alleen worden ingezien door het te downloaden. Dat downloaden is gratis. Men heeft dan een gedigitaliseerde versie van het oorspronkelijke kerkboek.

Van vrijwel alle plaatsen in Kanton Bern zijn de kerkboeken beschikbaar behalve van Frutigen, Guttannen, Lenk, en Saanen.

Het betreft hier alleen de kerkboeken van het Kanton Bern. Voor zover ik weet komen de meeste Zwitserse voorouders uit Kanton Bern. Namen als Kneubühl (Kneubel in Nederland), Lötscher (Leutscher in Nederland), Ruchti, Schlappach, Tschabold (Schabel in Nederland), enz. komen allemaal uit Kanton Bern.

Op het hierboven genoemde https://www.geneal-forum.com heb ik een lijst gezet met namen van Zwitsers die in 1711 naar Nederland kwamen.

Yvonne Ruchti

Bedankt Ivonne,

Ik kende deze link nog niet en heb nog een Zwitser ergens in de familie, dus zal ik hier een dezer dagen eens mee spelen ..

Sylvia

Ozlady

De plaatsnamen die men vindt op de door mij gelinkte site van het archief in Bern zijn de plaatsnamen van de kerkgemeenten. Er vielen dus vele dorpen onder 1 kerkgemeenschap. Soms worden door het archef vermeld welke dorpen er onder een bepaalde kerkgemeenschap vielen maar die vermeldingen zijn niet uitputtend. Als men van een bepaald dorp wil weten onder welke kerkgemeenschap het viel, kan men het Geographisches Lexikon der Schweiz raadplegen, dat ook online is.

 

Het archief in Bern betreft alleen de kerkgemeenschappen in Kanton Bern. De overige kantons hebben hun eigen websites maar bieden zelden toegang tot kerkboeken.

Yvonne Ruchti

Hoe vind ik op genoemde website de lijst van Zwitsers die naar Nederland zijn gekomen?

Herman Kimmann

Beste Herman,

Voor zover ik weet vindt men op de site van het Staatsarchief te Bern GEEN lijst met namen van Zwitsers die in naar Nederland kwamen.

Wel kan men een lijst met namen vinden in het boek van Ernst Müller uit 1893. Dit boek is gratis downloadbaar van de site van de Universiteit van Bern www.e-rara.ch . De lijst van Ernst Müller bevat echter op z'n minst 1 fout. Zo meldt hij dat er ene Hans Schlappach, gehuwd met Verena Ruchti, zou meereizen op de vier schepen. Ik weet nu zeker dat dit Hans Tschabold moet zijn want ik ben onlangs naar het Stadsarchief Amsterdam geweest en heb in de archieven van de Doopsgezinde Gemeente die daar zijn ondergebracht in inventaris nummer 0565, documenten met nummers in de 1300-serie allerlei handgeschreven lijsten uit die tijd gevonden waarop duidelijk Tschabold staat geschreven en niet Schlappach.

Ook kan men een lijst met (vernederlandste) namen vinden in het boek van J. Huizinga uit 1890. Dit boek zou al decennia publiek beschikbaar moeten zijn maar aangezien de KB (ten onrechte) twijfelt over welke J. Huizinga dit zou zijn houden ze rekening met de sterfdatum van de bekende geschiedkundige Johan Huizinga. Deze Johan Huizinga was in 1893 20 jaar oud. In het boek van J. Huizinga (= Jacob Huizinga, gehuwd met Meihuizen) staat in het voorwoord een bedankje van J. Huizinga aan onder andere zijn zoons die hem geholpen hebben met zijn onderzoek. Als dit Johan Huizinga geweest zou zijn zou hij wel heel erg jong vader zijn geworden en heel erg slimme peuter-kinderen gehad moeten hebben. Nou ja, in ieder geval kan men in het Nationaal Archief te Den Haag een exemplaar van dit boek op microfiche inzien en, indien gewenst, een kopie van de betreffende pagina's maken.

Kortom: de beste bron vormt het archief van de Doopsgezinde Gemeente in het Stadsarchief Amsterdam ; dan vindt men de Duitstalige namen in het boek van Müller en de Nederlandstalige namen in het boek van J.Huizinga.

Ik vind het nu nog te mooi weer om de hele dag achter mijn computer te zitten, maar als het weer nat en koud is buiten ben ik van plan om alle verschillende lijsten naast elkaar te zitten en te delen met mede-genealogen. Pas over een paar maanden dus. Mensen die daar niet op willen wachten of gewoon met eigen ogen willen zien kunnen naar bovengenoemde archieven gaan en/of het boek van Ernst Müller downloaden.

Yvonne Ruchti

Correctie op mijn eigen bijdrage: het boek van J. Huizinga op microfiche kan in de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag worden gevonden, niet het Nationaal Archief.

Yvonne Ruchti

Bedankt voor de tips en links. Ik moet nog in de kerkboeken van kanton Bern gaan zoeken maar dacht te beginnen met de lijst die je in je eerste bericht noemt van Zwitsers die in 1711 naar Nederland zijn gekomen. Maar het is me niet duidelijk hoe ik op de website https://www.geneal-forum.com bij de door jou geplaatste lijst kom.

Herman Kimmann

Als men zich niet heeft ingeschreven bij geneal-forum.com (wat overigens gratis is), kan men geen gebruik maken van de zoekfunctie.

Toch kan men de door mij uit het boek van Ernst Müller overgenomen namenlijsten vinden door:

op de beginpagina van de site naar het tabje uiterst links bovenaan te gaan, uit het laddertje Forums te kiezen, dan het sub-laddertje Schweiz en dan het sub-sub-laddertje Bern <Enter>

Men komt op de eerste pagina van het forum dat zich bezig houdt met de genealogie van Kanton Bern. Op dit moment vindt men op de 8e bladzijde mijn item met de namenlijsten, genaamd "Auswanderung Berner Mennoniten in die Niederlande". Mijn gebruikersnaam op die site is ymro2013.

Yvonne Ruchti

De beheerder van Geneal-forum.com stond er op dat de gegevens uit Ernst Müller's boek letterlijk getranscribeerd werden. Hierdoor staat er dus ook de fout in die ik al eerder meldde namelijk dat Müller op het Thuner Schiff een Hans Schlappach plaatst die getrouwd zou zijn met een Verena Ruchti. Van de originele lijsten gevonden in het Stadsarchief Amsterdam weet ik dat dit Hans Tschabold moet zijn. Het gezin Tschabold/Ruchti kan men ook beschreven vinden op Geneal-forum.com, met doopplaatsen en -data.

Yvonne Ruchti

Misschien dat deze directe link naar mijn item ook werkt: https://www.geneal-forum.com/phpbb/phpBB3/viewtopic.php?f=129&t=26174

Yvonne Ruchti


Hartelijk dank Yvonne, de directe link werkt. Heb de lijst doorgenomen, maar gevluchte Mennoniet  was de voorvader van mijn vrouw waarschijnlijk niet. Eerder huursoldaat in een Zwitsers regiment. Heb hem in het Nationaal Archief gevonden in de militaire archieven. En zijn familienaam Alleman vind ik terug in de gescande kerkboeken van Oberbipp die ik nu aan het doorpluizen ben. Nogmaals dank.

Herman KimmannPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu